Eselchen Opublikowano 26 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 Cześć, kupiłem kwas fosforowy 75%, żeby obniżyć pH wody do wysładzania. Teraz pytanie ile go dodać? Czy jest jakiś kalkulator, który podaje ile dodać ml kwasu, żeby obniżyć pH o jakąś jednostkę i można było sobie łatwo przeliczać na objętość wody, której używam (30l, pH 7)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 26 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 11 minut temu, Eselchen napisał(a): Cześć, kupiłem kwas fosforowy 75%, żeby obniżyć pH wody do wysładzania. Teraz pytanie ile go dodać? Czy jest jakiś kalkulator, który podaje ile dodać ml kwasu, żeby obniżyć pH o jakąś jednostkę i można było sobie łatwo przeliczać na objętość wody, której używam (30l, pH 7)? Bardzo popularny i prosty kalkulator: https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 26 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 49 minut temu, Eselchen napisał(a): Cześć, kupiłem kwas fosforowy 75%, żeby obniżyć pH wody do wysładzania. Teraz pytanie ile go dodać? Czy jest jakiś kalkulator, który podaje ile dodać ml kwasu, żeby obniżyć pH o jakąś jednostkę i można było sobie łatwo przeliczać na objętość wody, której używam (30l, pH 7)? Daj 10ml i sprawdź po 10 min pHmetrem. Jak za mało to dodaj. Raz czy dwa sprawdzisz i bedziesz wiedział na przyszłość ile dawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 2 godziny temu, monodem napisał(a): Bardzo popularny i prosty kalkulator: https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Też z tego korzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 26 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 Wszystko zależy jaką masz wodę, najlepiej jakbyś znał jej parametry i wtedy kalkulator Ci wszystko ładnie policzy. Dla jednej wody wystarczą 3ml, a dla drugiej potrzeba 20 ml. W skrócie im twardsza woda tym więcej musisz zastosować kwasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 27 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 12 godzin temu, korzen16 napisał(a): Też z tego korzystam Wpisałem parametry wody (Auchan), ph, że używam kwasu fosforowego, ale nie mogę znaleźć informacji ile wlać kwasu, żeby osiągnąć ph 5,3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 27 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 W sekcji "Grist Info:" podaj wagę i kolor piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 27 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 Godzinę temu, Eselchen napisał(a): Wpisałem parametry wody (Auchan), ph, że używam kwasu fosforowego, ale nie mogę znaleźć informacji ile wlać kwasu, żeby osiągnąć ph 5,3 Sprawdź film. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 (edytowane) 7 godzin temu, Eselchen napisał(a): Wpisałem parametry wody (Auchan), ph, że używam kwasu fosforowego, ale nie mogę znaleźć informacji ile wlać kwasu, żeby osiągnąć ph 5,3 Szukaj sekcji na dole strony "Hide Acid Additions" Edytowane 27 Września 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi