Karalio Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Witam panowie, bardzo chce sobie nawarzyć piwa według angielskich receptur i nawet zakupiłem w tym celu fantastyczną książkę z dokładnymi przepisami na ponad sto najpopularniejszych piw z UK. Problem jest jednak taki że jestem początkujący i nie bardzo wiem jak się po Polsku nazywają odpowiedniki niektórych chmieli i aromatów może ktoś pomoże. Piwo które będę robił to caledonian i belhaven best. A to składniki które muszę znaleźć u nas w kraju i przetłumaczyć. Z góry dziękują za pomoc, jeśli ktoś szuka jakiegoś ang. przepisu to mogę mu pewnie pomóc z tą książką. Oto składniki które muszę znaleźć a żeby to zrobić muszę wiedzieć jak się po polsku nazywają: whitebread golding hops ( kwasy alpha 6,4%) fuggle hops (kwasy A 4,9%) golding hops ( kwasy A 5,7%) irish mos jakaś trawa morska ? styrian golding Hops ( kwasy A 4,5%) no panowie proszę o pomoc i z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Cześć Chmiele te są generalnie dostępne Zerknij do działu http://www.piwo.org/forum/f6-Sklepy-dla-piwowarow-domowych.html irish moss - mech irlandzki. Również dostępny w Polsce A jakie słody ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 (edytowane) Irish mos to po naszemu mech irlandzki, zmniejsza zmetnienie na zimno a o chmielu masz tu http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Surowce . Wszystkie nazwy takie same Edit: Chwilę się spóźniłem ... Edytowane 28 Października 2010 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karalio Opublikowano 28 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 WOW Panowie , dziękuję za szybką odpowiedź jednak mi nie chodzi o miejsca tylko nazwy bo szukałem na borwamatorze.pl i piwodzieju i maja masę chmieli tylko nie umiem ich dopasować. Czy na tych stronach gdzie dostałem linke ten chmiele będzie miał angielskie nazwy? słody juz rozgryzłem z grubsza samemu: Pale malt black malt crystal malt choclate malt wheat malt amber malt to są wszystkie słody których chce używać jak na razie do kilku gatunków piwa które chce zrobić. ja wiem że to są pewnie banały dla Was ale ja się właśnie dopiero co zakochałem w tym temacie. podczas pobytu w Szkocji do której pojechałem akurat zgłębiać tajemnice whisky którą się już od jakiegoś czasu zajmuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Tak, będziesz miał oryginalne nazwy, więc powinieneś sobie poradzić. Z ciekawości - masz chwilę, żeby jakąś recepturę do wglądu wrzucić ? Ciekaw jestem co tam wykombinowali ciekawego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karalio Opublikowano 28 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 A masz jakiś konkretny typ którego szukasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się