Jump to content

Chmiel Angielski

Karalio

Recommended Posts

Witam panowie, bardzo chce sobie nawarzyć piwa według angielskich receptur i nawet zakupiłem w tym celu fantastyczną książkę z dokładnymi przepisami na ponad sto najpopularniejszych piw z UK. Problem jest jednak taki że jestem początkujący i nie bardzo wiem jak się po Polsku nazywają odpowiedniki niektórych chmieli i aromatów może ktoś pomoże.

Piwo które będę robił to caledonian i belhaven best. A to składniki które muszę znaleźć u nas w kraju i przetłumaczyć.

Z góry dziękują za pomoc, jeśli ktoś szuka jakiegoś ang. przepisu to mogę mu pewnie pomóc z tą książką.

Oto składniki które muszę znaleźć a żeby to zrobić muszę wiedzieć jak się po polsku nazywają:

whitebread golding hops ( kwasy alpha 6,4%)

fuggle hops (kwasy A 4,9%)

golding hops ( kwasy A 5,7%)

irish mos jakaś trawa morska ?

styrian golding Hops ( kwasy A 4,5%)

no panowie proszę o pomoc i z góry dziękuję

WOW Panowie , dziękuję za szybką odpowiedź jednak mi nie chodzi o miejsca tylko nazwy bo szukałem na borwamatorze.pl i piwodzieju i maja masę chmieli tylko nie umiem ich dopasować. Czy na tych stronach gdzie dostałem linke ten chmiele będzie miał angielskie nazwy?

słody juz rozgryzłem z grubsza samemu:

Pale malt

black malt

crystal malt

choclate malt

wheat malt

amber malt

to są wszystkie słody których chce używać jak na razie do kilku gatunków piwa które chce zrobić. ja wiem że to są pewnie banały dla Was ale ja się właśnie dopiero co zakochałem w tym temacie. podczas pobytu w Szkocji do której pojechałem akurat zgłębiać tajemnice whisky którą się już od jakiegoś czasu zajmuje.

Tak, będziesz miał oryginalne nazwy, więc powinieneś sobie poradzić.

Z ciekawości - masz chwilę, żeby jakąś recepturę do wglądu wrzucić ? Ciekaw jestem co tam wykombinowali ciekawego :okey: