Karalio Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 Witam panowie, bardzo chce sobie nawarzyć piwa według angielskich receptur i nawet zakupiłem w tym celu fantastyczną książkę z dokładnymi przepisami na ponad sto najpopularniejszych piw z UK. Problem jest jednak taki że jestem początkujący i nie bardzo wiem jak się po Polsku nazywają odpowiedniki niektórych chmieli i aromatów może ktoś pomoże. Piwo które będę robił to caledonian i belhaven best. A to składniki które muszę znaleźć u nas w kraju i przetłumaczyć. Z góry dziękują za pomoc, jeśli ktoś szuka jakiegoś ang. przepisu to mogę mu pewnie pomóc z tą książką. Oto składniki które muszę znaleźć a żeby to zrobić muszę wiedzieć jak się po polsku nazywają: whitebread golding hops ( kwasy alpha 6,4%) fuggle hops (kwasy A 4,9%) golding hops ( kwasy A 5,7%) irish mos jakaś trawa morska ? styrian golding Hops ( kwasy A 4,5%) no panowie proszę o pomoc i z góry dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 Cześć Chmiele te są generalnie dostępne Zerknij do działu http://www.piwo.org/forum/f6-Sklepy-dla-piwowarow-domowych.html irish moss - mech irlandzki. Również dostępny w Polsce A jakie słody ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 (edited) Irish mos to po naszemu mech irlandzki, zmniejsza zmetnienie na zimno a o chmielu masz tu http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Surowce . Wszystkie nazwy takie same Edit: Chwilę się spóźniłem ... Edited October 28, 2010 by earl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karalio Posted October 28, 2010 Author Share Posted October 28, 2010 WOW Panowie , dziękuję za szybką odpowiedź jednak mi nie chodzi o miejsca tylko nazwy bo szukałem na borwamatorze.pl i piwodzieju i maja masę chmieli tylko nie umiem ich dopasować. Czy na tych stronach gdzie dostałem linke ten chmiele będzie miał angielskie nazwy? słody juz rozgryzłem z grubsza samemu: Pale malt black malt crystal malt choclate malt wheat malt amber malt to są wszystkie słody których chce używać jak na razie do kilku gatunków piwa które chce zrobić. ja wiem że to są pewnie banały dla Was ale ja się właśnie dopiero co zakochałem w tym temacie. podczas pobytu w Szkocji do której pojechałem akurat zgłębiać tajemnice whisky którą się już od jakiegoś czasu zajmuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 Tak, będziesz miał oryginalne nazwy, więc powinieneś sobie poradzić. Z ciekawości - masz chwilę, żeby jakąś recepturę do wglądu wrzucić ? Ciekaw jestem co tam wykombinowali ciekawego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karalio Posted October 28, 2010 Author Share Posted October 28, 2010 A masz jakiś konkretny typ którego szukasz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now