Jump to content

Kłaki w brzeczce


Centka

Recommended Posts

Nie musisz nic robić. To są wytrącające się białka. 

Jeżeli robisz brewkita ekstraktów nie musisz gotować. Chyba , że dodajesz Chmiel na gotowanie. 

Link to comment
Share on other sites

Generalnie można się bawić w odsączanie. Zlewasz przez wężyk znad osadów, a jak zacznie zaciągać, przestajesz i resztę możesz przez sitko, tetrę. Tylko, że to długi proces. Mi się odechciało w to bawić jak ostatnio przez dwie godziny odzyskiwałem 2 litry. Wreszcie po około półtora litra się poddałem.

Link to comment
Share on other sites

Pilzneński (jasny) ekstrakt słodowy 1,7kg - Bruntal

 

Godzinę temu, monodem napisał(a):

Nie musisz nic robić. To są wytrącające się białka. 

Jeżeli robisz brewkita ekstraktów nie musisz gotować. Chyba , że dodajesz Chmiel na gotowanie. 

Tak chmiele samemu, ale te kłaczki znikną same ? I czemu się wytrąciły? Ekstrakt dodałem do gorącej wody ale nie wrzątku

Link to comment
Share on other sites

"Kłaczki" nie znikną - najlepiej do fermentora zdekantować piwo znad nich. Wytrącanie się białek podczas gotowania to normalny proces, możesz poszukać pod hasłem przełom.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.