Centka Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Właśnie gotuje wodę z ekstraktem słodowym. Jest w niej pełno kłaczków "wiórek kokosowych" Robić coś z tym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Centka Opublikowano 6 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Nie musisz nic robić. To są wytrącające się białka. Jeżeli robisz brewkita ekstraktów nie musisz gotować. Chyba , że dodajesz Chmiel na gotowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Generalnie można się bawić w odsączanie. Zlewasz przez wężyk znad osadów, a jak zacznie zaciągać, przestajesz i resztę możesz przez sitko, tetrę. Tylko, że to długi proces. Mi się odechciało w to bawić jak ostatnio przez dwie godziny odzyskiwałem 2 litry. Wreszcie po około półtora litra się poddałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inko Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 @Centka Co to jest za ekstrakt? Zrobiłem kilka piw na ekstraktach (płynne / suche / brewkity) i nigdy takiego mułu nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Centka Opublikowano 6 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Pilzneński (jasny) ekstrakt słodowy 1,7kg - Bruntal Godzinę temu, monodem napisał(a): Nie musisz nic robić. To są wytrącające się białka. Jeżeli robisz brewkita ekstraktów nie musisz gotować. Chyba , że dodajesz Chmiel na gotowanie. Tak chmiele samemu, ale te kłaczki znikną same ? I czemu się wytrąciły? Ekstrakt dodałem do gorącej wody ale nie wrzątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 "Kłaczki" nie znikną - najlepiej do fermentora zdekantować piwo znad nich. Wytrącanie się białek podczas gotowania to normalny proces, możesz poszukać pod hasłem przełom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się