Skocz do zawartości

aromaty i smaki śliwkowe w piwie - skąd się biorą?


agrest

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

 

Jakoś nie mogę się doszukać. Skąd w piwie biorą się aromaty śliwkowe?

Są za to odpowiedzialne słody, drożdże, temperatura czy może jeszcze coś innego?

 

Pozdrawiam

J.

Suszona śliwka, to moim zdaniem starzenie i utlenienie w taki korzystny sposób. Zahacza to o nuty porto i sherry. Najczęstsze w piwach ciemnych i mocnych, pewnie melanoidy mają na to jakiś wpływ.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Suszona śliwka, to moim zdaniem starzenie i utlenienie w taki korzystny sposób. Zahacza to o nuty porto i sherry. Najczęstsze w piwach ciemnych i mocnych, pewnie melanoidy mają na to jakiś wpływ.

hmmm... z tymi melanoidynami to by chyba pasowało. Przymierzam się do weizenbock'a a jak czytam, tam występują właśnie śliwkowe klimaty. Piwko ciemniejsze, mocne i sporo melanoidów więc wszystko się zgadza.

 

Dzięki za info.

J.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Browar to nie apteka, nie można napisać, ze przy 199 g nie będzie aromatów, a przy 200 g będą. To zależy też od drożdzy, temperatury fermentacji, innych słodów, chmielu, mocy piwa itd.

 

Ogólnie: śliwkowe aromaty moga się pojawić przy zastosowaniu słodów karmelowych, im ciemniejsze i im ich więcej, tym większe prawdopodobieństwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.