agrest Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Cześć. Jakoś nie mogę się doszukać. Skąd w piwie biorą się aromaty śliwkowe? Są za to odpowiedzialne słody, drożdże, temperatura czy może jeszcze coś innego? Pozdrawiam J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Cześć. Jakoś nie mogę się doszukać. Skąd w piwie biorą się aromaty śliwkowe? Są za to odpowiedzialne słody, drożdże, temperatura czy może jeszcze coś innego? Pozdrawiam J. Suszona śliwka, to moim zdaniem starzenie i utlenienie w taki korzystny sposób. Zahacza to o nuty porto i sherry. Najczęstsze w piwach ciemnych i mocnych, pewnie melanoidy mają na to jakiś wpływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 28 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Suszona śliwka, to moim zdaniem starzenie i utlenienie w taki korzystny sposób. Zahacza to o nuty porto i sherry. Najczęstsze w piwach ciemnych i mocnych, pewnie melanoidy mają na to jakiś wpływ. hmmm... z tymi melanoidynami to by chyba pasowało. Przymierzam się do weizenbock'a a jak czytam, tam występują właśnie śliwkowe klimaty. Piwko ciemniejsze, mocne i sporo melanoidów więc wszystko się zgadza. Dzięki za info. J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 ja myślę że to od dużego ekstraktu i ciemnych słodów w zasypie, normalnie w piwie to jest niewyczuwalne, a przy dużym ekstrakcie stężenie jest większe i przekracza granicę wykrywalności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Jak dla mnie to połączenie aromatów pochodzących od karmelowych słodów z produktami fermentacji brzeczki o wysokiej gęstości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Śliwka pochodzi m.in. od sporego dodatku słodu Caramunich II. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Special B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Special B Ile procent zasypu musi stanowić ten słód by śliwka była wyczuwalna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Special B Ile procent zasypu musi stanowić ten słód by śliwka była wyczuwalna? Dość dużo 225-500g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Dość dużo 225-500g 225-500g na 5kg czy 10 kg zasypu?? Myślę że dane procentowe byłyby pewniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 ja od dałem 100 g i 150g piwa (2 rożne piwa) i w obu mam śliwkę,a zastanawiałem sie skąd to sie wzięło. zasyp na około 4 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Browar to nie apteka, nie można napisać, ze przy 199 g nie będzie aromatów, a przy 200 g będą. To zależy też od drożdzy, temperatury fermentacji, innych słodów, chmielu, mocy piwa itd. Ogólnie: śliwkowe aromaty moga się pojawić przy zastosowaniu słodów karmelowych, im ciemniejsze i im ich więcej, tym większe prawdopodobieństwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Jescze adekwatny link: http://www.piwo.org/forum/t1069-Smak-wnoszony-przez-slody-karmelowe.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się