Saperinho1337 Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Witam tydzien temu uwarzyłem swoją 3 warkę (pierwszą z zacieraniem) ,jest to ba pale ale , zacierane w 68 stopniach , próba jodowa wyszla negatywna , blg początkowe 12,5 blg , blg w tym momencie po 7 dniach "burzliwej" 7 blg , temperarura zadania drożdży 24 stopnie , drożdże safale04 , temperatura w której fermentacja przebiega to 21 stopni , zapach brzeczki mocno drożdżowy , slodowy. Problem w tym że fermentacja jakies 18 godzin po zadaniu rozpoczela sie , nie narobila za duzo piany bo okolo 3 cm , króra opadla równie szybko , i juz drugiego dnia byla cisza , bulknięcie z rurki co jakies 4 minuty , brzeczka ma w tej chwili 7blg i ani drgnie od 3 dni , nie wiem co sie dzieje , juz zaczynam delikatnie panikowac bo nie wyglada to dobrze , poprzednie moje warki z ekstraktow nie fermentowaly tak bardzo slabo. Nie wiem co teraz z tym zrobic , smak jest mocno drożdzowy , az taki nieprzyjemny , zlewać to na cichą? , dodac drugi starter z drożdży? Da sie to jakos uratowac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Godzinę temu, Saperinho1337 napisał(a): blg w tym momencie po 7 dniach "burzliwej" 7 blg Czym robiłeś pomiar? Jak refraktometrem, to odczyt trzeba przeliczyć w kalkulatorze, aby mieć prawidłowy wynik Godzinę temu, Saperinho1337 napisał(a): temperarura zadania drożdży 24 stopnie , drożdże safale04 , temperatura w której fermentacja przebiega to 21 stopni Obie wartości są zbyt wysokie dla tych drożdży. Optymalna temperatura fermentacji to 15-20 st. C. Idealnie jak zadasz w 15 st. C i utrzymujesz taką temperaturę aż fermentacja zacznie spowalniać. Potem podnosisz o 1 st. C na dobę aż do 20 st. C. Teraz jedyne co możesz zrobić to podnieść temperaturę do 25 st. C (górna granica zalecanych temperatur dla szczepu). Drożdże zadałeś wysoko i fermentowały w 20-kilku stopniach. Po tym jak fermentacja zaczęła spowalniać, temperatura spadła z powrotem do 20, co uśpiło drożdże. Godzinę temu, Saperinho1337 napisał(a): smak jest mocno drożdzowy , az taki nieprzyjemny S-04 mają to do siebie, że szybko zaczynają fermentować, natomiast końcówka fermentacji się wlecze. Dlatego trzeba odpowiednio sterować temperaturą fermentacji. Zresztą poprzednie zdanie dotyczy prawie wszystkich drożdży. Godzinę temu, Saperinho1337 napisał(a): zlewać to na cichą? To jest najgorsze co teraz możesz zrobić. Godzinę temu, Saperinho1337 napisał(a): dodac drugi starter z drożdży Nic to nie da. Drożdży w brzeczce jest wystarczająco do dokończenia fermentacji. Szumidło, Reters i zasada 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saperinho1337 Opublikowano 17 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Co w takim r 1 godzinę temu, wizi napisał(a): Czym robiłeś pomiar? Jak refraktometrem, to odczyt trzeba przeliczyć w kalkulatorze, aby mieć prawidłowy wynik Obie wartości są zbyt wysokie dla tych drożdży. Optymalna temperatura fermentacji to 15-20 st. C. Idealnie jak zadasz w 15 st. C i utrzymujesz taką temperaturę aż fermentacja zacznie spowalniać. Potem podnosisz o 1 st. C na dobę aż do 20 st. C. Teraz jedyne co możesz zrobić to podnieść temperaturę do 25 st. C (górna granica zalecanych temperatur dla szczepu). Drożdże zadałeś wysoko i fermentowały w 20-kilku stopniach. Po tym jak fermentacja zaczęła spowalniać, temperatura spadła z powrotem do 20, co uśpiło drożdże. S-04 mają to do siebie, że szybko zaczynają fermentować, natomiast końcówka fermentacji się wlecze. Dlatego trzeba odpowiednio sterować temperaturą fermentacji. Zresztą poprzednie zdanie dotyczy prawie wszystkich drożdży. To jest najgorsze co teraz możesz zrobić. Nic to nie da. Drożdży w brzeczce jest wystarczająco do dokończenia fermentacji. co w takim razie robic teraz ? Podnosic temperature ? Probowac kołysac fermentorem jak to niektorzy piszą , pomiar robilem balingomierzem w 20 stopniach. 30 minut temu, Saperinho1337 napisał(a): Co w takim r co w takim razie robic teraz ? Podnosic temperature ? Probowac kołysac fermentorem jak to niektorzy piszą , pomiar robilem balingomierzem w 20 stopniach. Drożdże opadly na dno fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 @Saperinho1337 nie pisz proszę wiadomości jedna pod drugą. Uzupełniaj swoje posty za pomoca polecenia edytuj (znajdziesz ją w prawym górnym rogu wiadomości). Wizi odpowiedział na Twoje pytanie 1 godzinę temu, wizi napisał(a): Teraz jedyne co możesz zrobić to podnieść temperaturę do 25 st. C Podczas przenoszenia w cieplejsze miejsce najprawdopodobniej poderwiesz z dna te, które opadły. Powodzenia! wizi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się