Skocz do zawartości

Fermentacja zatrzymala sie na 7blg


Saperinho1337

Rekomendowane odpowiedzi

Witam  tydzien temu uwarzyłem swoją 3 warkę (pierwszą z zacieraniem) ,jest to ba pale ale ,

zacierane w 68 stopniach , próba jodowa wyszla negatywna , blg początkowe 12,5 blg , blg w tym momencie po 7 dniach "burzliwej" 7 blg , temperarura zadania drożdży 24 stopnie , drożdże safale04 , temperatura w której fermentacja przebiega to 21 stopni , zapach brzeczki mocno drożdżowy , slodowy. 
Problem w tym że fermentacja jakies 18 godzin po zadaniu rozpoczela sie , nie narobila za duzo piany bo okolo 3 cm , króra opadla równie szybko , i juz drugiego dnia byla cisza , bulknięcie z rurki co jakies 4 minuty , brzeczka ma w tej chwili 7blg i ani drgnie od 3 dni , nie wiem co sie dzieje , juz zaczynam delikatnie panikowac bo nie wyglada to dobrze , poprzednie moje warki z ekstraktow nie fermentowaly tak bardzo slabo.

Nie wiem co teraz z tym zrobic , smak jest mocno drożdzowy , az taki nieprzyjemny , zlewać to na cichą? , dodac drugi starter z drożdży? Da sie to jakos uratowac ?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Saperinho1337 napisał(a):

blg w tym momencie po 7 dniach "burzliwej" 7 blg

Czym robiłeś pomiar? Jak refraktometrem, to odczyt trzeba przeliczyć w kalkulatorze, aby mieć prawidłowy wynik

 

Godzinę temu, Saperinho1337 napisał(a):

temperarura zadania drożdży 24 stopnie , drożdże safale04 , temperatura w której fermentacja przebiega to 21 stopni

Obie wartości są zbyt wysokie dla tych drożdży. Optymalna temperatura fermentacji to 15-20 st. C. Idealnie jak zadasz w 15 st. C i utrzymujesz taką temperaturę aż fermentacja zacznie spowalniać. Potem podnosisz o 1 st. C na dobę aż do 20 st. C. Teraz jedyne co możesz zrobić to podnieść temperaturę do 25 st. C (górna granica zalecanych temperatur dla szczepu). Drożdże zadałeś wysoko i fermentowały w 20-kilku stopniach. Po tym jak fermentacja zaczęła spowalniać, temperatura spadła z powrotem do 20, co uśpiło drożdże.

 

Godzinę temu, Saperinho1337 napisał(a):

smak jest mocno drożdzowy , az taki nieprzyjemny

S-04 mają to do siebie, że szybko zaczynają fermentować, natomiast końcówka fermentacji się wlecze. Dlatego trzeba odpowiednio sterować temperaturą fermentacji. Zresztą poprzednie zdanie dotyczy prawie wszystkich drożdży.

 

Godzinę temu, Saperinho1337 napisał(a):

zlewać to na cichą?

To jest najgorsze co teraz możesz zrobić.

 

Godzinę temu, Saperinho1337 napisał(a):

dodac drugi starter z drożdży

Nic to nie da. Drożdży w brzeczce jest wystarczająco do dokończenia fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co w takim r

1 godzinę temu, wizi napisał(a):

Czym robiłeś pomiar? Jak refraktometrem, to odczyt trzeba przeliczyć w kalkulatorze, aby mieć prawidłowy wynik

 

Obie wartości są zbyt wysokie dla tych drożdży. Optymalna temperatura fermentacji to 15-20 st. C. Idealnie jak zadasz w 15 st. C i utrzymujesz taką temperaturę aż fermentacja zacznie spowalniać. Potem podnosisz o 1 st. C na dobę aż do 20 st. C. Teraz jedyne co możesz zrobić to podnieść temperaturę do 25 st. C (górna granica zalecanych temperatur dla szczepu). Drożdże zadałeś wysoko i fermentowały w 20-kilku stopniach. Po tym jak fermentacja zaczęła spowalniać, temperatura spadła z powrotem do 20, co uśpiło drożdże.

 

S-04 mają to do siebie, że szybko zaczynają fermentować, natomiast końcówka fermentacji się wlecze. Dlatego trzeba odpowiednio sterować temperaturą fermentacji. Zresztą poprzednie zdanie dotyczy prawie wszystkich drożdży.

 

To jest najgorsze co teraz możesz zrobić.

 

Nic to nie da. Drożdży w brzeczce jest wystarczająco do dokończenia fermentacji.

co w takim razie robic teraz ? Podnosic temperature ? Probowac kołysac fermentorem jak to niektorzy piszą , pomiar robilem balingomierzem w 20 stopniach.

 

30 minut temu, Saperinho1337 napisał(a):

Co w takim r

co w takim razie robic teraz ? Podnosic temperature ? Probowac kołysac fermentorem jak to niektorzy piszą , pomiar robilem balingomierzem w 20 stopniach.

Drożdże opadly na dno fermentora 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Saperinho1337 nie pisz proszę wiadomości jedna pod drugą. Uzupełniaj swoje posty za pomoca polecenia edytuj (znajdziesz ją w prawym górnym rogu wiadomości).

 

Wizi odpowiedział na Twoje pytanie

1 godzinę temu, wizi napisał(a):

Teraz jedyne co możesz zrobić to podnieść temperaturę do 25 st. C

Podczas przenoszenia w cieplejsze miejsce najprawdopodobniej poderwiesz z dna te, które opadły.

Powodzenia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.