Jump to content

Szukanie właściwej receptury na red IPA. I czy w ogóle jest czerwona?


Ununul

Recommended Posts

Dzisiaj podjąłem próbę uwarzenia red IPA. Przyjąłem podejście użycia mieszanych słodów karmelowych i tak użyłem (wg Brewfathera)
90% zasypu słód podstawowy - u mnie akurat Crisp Chevallier Heritage Malt. Dziwny ten słód, bardzo dużo białek się wytrąciło
6% to Crisp Medium Crystal 240 EBC
4 % Crisp Light Crystal
170 EBC

W rezultacie miało powstać brzeczka o circa 28 EBC. I chyba powstała.

Natomiast brzeczka jest pomarańczowo-miedziana. Nie wiem czy kolor ten można nazwać czerwonym. Może zbliżony do czerwonego.

 

Ale patrzę sobie np. na to zdjęcie:
https://beerandbrewing.com/make-your-best-red-ipa/

I zastanawiam się czy Red IPA w ogóle ma być czerwone. Może raczej brunatne lub pomarańczowe? A może tylko kojarzące się z czerwonym kolorem.

Pewnie nie tak zrobiłem jak trzeba. I czy w ogóle tak intensywna czerwień jak np. w krieku jest możliwa do uzyskania samym tylko słodem?

Link to comment
Share on other sites

Czerwony kolor najłatwiej uzyskać za pomocą dodatku 1-2% palonego jęczmienia. Jęczmień możesz dać dopiero podczas podgrzewania do wygrzewu lub namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, trzymać 24h w lodówce i dodać sam płyn do zacieranej brzeczki. Drugi sposób przetestowałem i działa.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.