Ununul Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Dzisiaj podjąłem próbę uwarzenia red IPA. Przyjąłem podejście użycia mieszanych słodów karmelowych i tak użyłem (wg Brewfathera) 90% zasypu słód podstawowy - u mnie akurat Crisp Chevallier Heritage Malt. Dziwny ten słód, bardzo dużo białek się wytrąciło 6% to Crisp Medium Crystal 240 EBC 4 % Crisp Light Crystal 170 EBC W rezultacie miało powstać brzeczka o circa 28 EBC. I chyba powstała. Natomiast brzeczka jest pomarańczowo-miedziana. Nie wiem czy kolor ten można nazwać czerwonym. Może zbliżony do czerwonego. Ale patrzę sobie np. na to zdjęcie: https://beerandbrewing.com/make-your-best-red-ipa/ I zastanawiam się czy Red IPA w ogóle ma być czerwone. Może raczej brunatne lub pomarańczowe? A może tylko kojarzące się z czerwonym kolorem. Pewnie nie tak zrobiłem jak trzeba. I czy w ogóle tak intensywna czerwień jak np. w krieku jest możliwa do uzyskania samym tylko słodem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 I tak ci się zmieni po fermentacji kolor. Czerwone nie wiem czy będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Czerwony kolor najłatwiej uzyskać za pomocą dodatku 1-2% palonego jęczmienia. Jęczmień możesz dać dopiero podczas podgrzewania do wygrzewu lub namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, trzymać 24h w lodówce i dodać sam płyn do zacieranej brzeczki. Drugi sposób przetestowałem i działa. Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się