Skocz do zawartości

Szukanie właściwej receptury na red IPA. I czy w ogóle jest czerwona?


Ununul

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj podjąłem próbę uwarzenia red IPA. Przyjąłem podejście użycia mieszanych słodów karmelowych i tak użyłem (wg Brewfathera)
90% zasypu słód podstawowy - u mnie akurat Crisp Chevallier Heritage Malt. Dziwny ten słód, bardzo dużo białek się wytrąciło
6% to Crisp Medium Crystal 240 EBC
4 % Crisp Light Crystal
170 EBC

W rezultacie miało powstać brzeczka o circa 28 EBC. I chyba powstała.

Natomiast brzeczka jest pomarańczowo-miedziana. Nie wiem czy kolor ten można nazwać czerwonym. Może zbliżony do czerwonego.

 

Ale patrzę sobie np. na to zdjęcie:
https://beerandbrewing.com/make-your-best-red-ipa/

I zastanawiam się czy Red IPA w ogóle ma być czerwone. Może raczej brunatne lub pomarańczowe? A może tylko kojarzące się z czerwonym kolorem.

Pewnie nie tak zrobiłem jak trzeba. I czy w ogóle tak intensywna czerwień jak np. w krieku jest możliwa do uzyskania samym tylko słodem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czerwony kolor najłatwiej uzyskać za pomocą dodatku 1-2% palonego jęczmienia. Jęczmień możesz dać dopiero podczas podgrzewania do wygrzewu lub namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, trzymać 24h w lodówce i dodać sam płyn do zacieranej brzeczki. Drugi sposób przetestowałem i działa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.