Hennek Posted February 20, 2024 Share Posted February 20, 2024 Cześć, jestem początkującym piwowarem. Zrobiłem sam 5 warek ( nienajgorszych ), wszystkie z zacieraniem. Wcześniej przy 2 pomagałem. Planuję zrobić piwo czerwone i nie jestem pewny czy nie za dużo słodu caraamber. Woda 1:3,5 Wysładzanie do uzyskania około 28l, planowo 24l piwa. - Słód pale ale 5kg - słód caraamber 1kg - jęczmień palony 60-80g - chmiel fuggles 100g ( 60 i 0 min) - drożdże fermentis 04 suche 11,5 ( być może dorzucę trochę z drugiej paczki ) Czy nie będzie za dużo caraamber? Mam jeszcze słód bursztynowy ok 2kg więc można coś pokombinować. Z chmieli potem już tylko saaz, ahtanun i centennial. Zacieranie 64 - 45min 72 - 30min 78 - 2min Wysładzanie woda o temperaturze 72 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted February 20, 2024 Share Posted February 20, 2024 Dla mnie za dużo. Daj maksymalnie 300 g.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hennek Posted February 21, 2024 Author Share Posted February 21, 2024 Tylko czy z 5,3kg słodu wyciągnę 24/25l? Jestem w miarę początkujący i efektywność zacierania może nie być ponad 70%. Chmiel dodam w siateczce dla poprawy, ale użyje też whirflocka, mam za wysokie temperatury w piwnicy (ok 19 stopni ) i jest problem z klarowaniem. Jak dorzucę jeszcze trochę bursztynowego, efekt będzie podobny do caraamber ? Przykładowo 5kg pale ale, 300g caraamber I 300 bursztynowy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 21, 2024 Share Posted February 21, 2024 22 minuty temu, Hennek napisał(a): 300g caraamber I 300 bursztynowy To są przecież słody analogiczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted February 21, 2024 Share Posted February 21, 2024 Co chcesz wyciągać? Z tego zasypu zrób piwo. Jeśli chcesz konkretną gęstość to przelicz ile mniej więcej Ci wyjdzie litrów. W piwowarstwie domowym nic nie musisz. Zrób tak jak Tobie pasuje.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka monodem and Ununul 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rheged Posted February 21, 2024 Share Posted February 21, 2024 Za dużo czerwonego, 300 gram spokojnie, jeszcze z tym jęczmieniem to na luzie. Czy wyciągniesz 24 litry? Tak, ale słabe będzie BLG, zrób dwadzieścia litrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now