Jump to content

Porady ws receptury


Recommended Posts

Cześć, jestem początkującym piwowarem. Zrobiłem sam 5 warek ( nienajgorszych ), wszystkie z zacieraniem. Wcześniej przy 2 pomagałem. Planuję zrobić piwo czerwone i nie jestem pewny czy nie za dużo słodu caraamber.

 

Woda 1:3,5   Wysładzanie do uzyskania około 28l, planowo 24l piwa.

 

- Słód pale ale 5kg

- słód caraamber 1kg

- jęczmień palony 60-80g 

- chmiel fuggles 100g ( 60 i 0 min)

- drożdże fermentis 04 suche 11,5 ( być może dorzucę trochę z drugiej paczki )

Czy nie będzie za dużo caraamber?

Mam jeszcze słód bursztynowy ok 2kg więc można coś pokombinować.

Z chmieli potem już tylko saaz, ahtanun i centennial.

Zacieranie

64 - 45min

72 - 30min

78 - 2min

 

Wysładzanie woda o temperaturze 72

Link to comment
Share on other sites

Tylko czy z 5,3kg słodu wyciągnę 24/25l? 

Jestem w miarę początkujący i efektywność zacierania może nie być ponad 70%. Chmiel dodam w siateczce dla poprawy, ale użyje też whirflocka, mam za wysokie temperatury w piwnicy (ok 19 stopni ) i jest problem z klarowaniem. Jak dorzucę jeszcze trochę bursztynowego, efekt będzie podobny do caraamber ?

Przykładowo 5kg pale ale, 300g caraamber I 300 bursztynowy?

Link to comment
Share on other sites

Co chcesz wyciągać? Z tego zasypu zrób piwo. Jeśli chcesz konkretną gęstość to przelicz ile mniej więcej Ci wyjdzie litrów. W piwowarstwie domowym nic nie musisz. Zrób tak jak Tobie pasuje.

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Za dużo czerwonego, 300 gram spokojnie, jeszcze z tym jęczmieniem to na luzie. Czy wyciągniesz 24 litry? Tak, ale słabe będzie BLG, zrób dwadzieścia litrów.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.