Hennek Opublikowano 20 Lutego Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Cześć, jestem początkującym piwowarem. Zrobiłem sam 5 warek ( nienajgorszych ), wszystkie z zacieraniem. Wcześniej przy 2 pomagałem. Planuję zrobić piwo czerwone i nie jestem pewny czy nie za dużo słodu caraamber. Woda 1:3,5 Wysładzanie do uzyskania około 28l, planowo 24l piwa. - Słód pale ale 5kg - słód caraamber 1kg - jęczmień palony 60-80g - chmiel fuggles 100g ( 60 i 0 min) - drożdże fermentis 04 suche 11,5 ( być może dorzucę trochę z drugiej paczki ) Czy nie będzie za dużo caraamber? Mam jeszcze słód bursztynowy ok 2kg więc można coś pokombinować. Z chmieli potem już tylko saaz, ahtanun i centennial. Zacieranie 64 - 45min 72 - 30min 78 - 2min Wysładzanie woda o temperaturze 72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Lutego Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Dla mnie za dużo. Daj maksymalnie 300 g.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hennek Opublikowano 21 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Tylko czy z 5,3kg słodu wyciągnę 24/25l? Jestem w miarę początkujący i efektywność zacierania może nie być ponad 70%. Chmiel dodam w siateczce dla poprawy, ale użyje też whirflocka, mam za wysokie temperatury w piwnicy (ok 19 stopni ) i jest problem z klarowaniem. Jak dorzucę jeszcze trochę bursztynowego, efekt będzie podobny do caraamber ? Przykładowo 5kg pale ale, 300g caraamber I 300 bursztynowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 22 minuty temu, Hennek napisał(a): 300g caraamber I 300 bursztynowy To są przecież słody analogiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Co chcesz wyciągać? Z tego zasypu zrób piwo. Jeśli chcesz konkretną gęstość to przelicz ile mniej więcej Ci wyjdzie litrów. W piwowarstwie domowym nic nie musisz. Zrób tak jak Tobie pasuje.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka monodem i Ununul 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Za dużo czerwonego, 300 gram spokojnie, jeszcze z tym jęczmieniem to na luzie. Czy wyciągniesz 24 litry? Tak, ale słabe będzie BLG, zrób dwadzieścia litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się