Jump to content

Aromazyme

Koora

Recommended Posts

Błądząc po czeluściach internetu wpadło mi coś takiego.

Podobno ma wpływać pozytywnie na biotransformację chmielu.

Z forum to @ATP widziałem że użył w jednej warce chyba.

Dostępny jest/był w Marxam ale sklep chyba zamknęli.

Raz bym spróbował dodać.

Używałem raz, nie widzę jakiegoś powalającego efektu (o ile w ogóle, nie dzieliłem warki na pół, by robić porównanie), ale też użyłem jakichś resztek chmielu, który mógł już nie być najlepszej jakości. Mam kilka paczek kupionych na jakiejś wyprzedaży, wychodzę z założenia, że nie zaszkodzi. 

W dniu 29.02.2024 o 19:57, Koora napisał(a):

Błądząc po czeluściach internetu wpadło mi coś takiego.

Podobno ma wpływać pozytywnie na biotransformację chmielu.

Z forum to @ATP widziałem że użył w jednej warce chyba.

Dostępny jest/był w Marxam ale sklep chyba zamknęli.

Raz bym spróbował dodać.

Szczerze mówiąc, ja nie widziałem jakiejś zatrważającej różnicy. Kupiłem sobie trochę tego, wrzucam do ostatniej ipki z pasażu (bo szkoda mi potem bawić się z odchmielaniem gęstwy). Mam wrażenie, że lepszy efekt dadzą tiolujące drożdże GMO - z oczywistych względów niedostępnych w UE.

Jak dodasz chmiel trzeba odczekać kilka dni. Dodać enzym. Odczekać aż odfermentuje brzeczka po dodaniu enzymu.
Kupiłem bo tanie ;)
Na razie efekt taki że po dwóch miesiącach zapach jest taki jak w pintach z żabki. Więc nie jest źle.

@INTseed

W takim razie kiedy się dodaje chmielu i aromazyme? Nigdzie nie mogłem znaleźć.

Chmiel po rozpoczęciu fermentacji? I po kilku dniach 2-3 aromazyme? I wtedy chmiel leży w piwie około 2 tyg?

2 minuty temu, Koora napisał(a):

@INTseed

W takim razie kiedy się dodaje chmielu i aromazyme? Nigdzie nie mogłem znaleźć.

Chmiel po rozpoczęciu fermentacji? I po kilku dniach 2-3 aromazyme? I wtedy chmiel leży w piwie około 2 tyg?

3 dzień fermentacji chmiel i enzym. I tak, do końca fermentacji chmiel jest w piwie. Przy czym nie daje się dużych ilości. Ja dawałem 30-50g na warkę 20l.

To już sam nie wiem jak to dodawać.
Myślałem że dajesz to do piwa z całym chmielem aby aromazymie przerobiła to co chmiel oddaje na cichej.

Według producenta dodajesz pod koniec fermentacji aby jak najmniej poszło z co2. Tylko nie wiem ile chmielu.

Ja się zastanawiam jakie nagazowanie piwa by było gdybym dał enzym do butelek. Ktoś wie?

W dniu 4.03.2024 o 20:37, INTseed napisał(a):

To już sam nie wiem jak to dodawać.
Myślałem że dajesz to do piwa z całym chmielem aby aromazymie przerobiła to co chmiel oddaje na cichej.

Według producenta dodajesz pod koniec fermentacji aby jak najmniej poszło z co2. Tylko nie wiem ile chmielu.

Ja się zastanawiam jakie nagazowanie piwa by było gdybym dał enzym do butelek. Ktoś wie?

Aromazyme wspomaga biotransformację chmielu w trakcie fermentacji. Z polskiego na nasze, chmiel na fermentację to kolejny etap chmielenia, taki sam jak na goryczkę, smak, flameout, hopstand, czy na zimno ;)