Koora Posted February 29, 2024 Share Posted February 29, 2024 Błądząc po czeluściach internetu wpadło mi coś takiego. Podobno ma wpływać pozytywnie na biotransformację chmielu. Z forum to @ATP widziałem że użył w jednej warce chyba. Dostępny jest/był w Marxam ale sklep chyba zamknęli. Raz bym spróbował dodać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marxam Brewing Posted March 1, 2024 Share Posted March 1, 2024 Witamy! Na tą chwilę, ten produkt jest jeszcze dostępny. Znaleźć go można pod linkiem: https://marxam.pl/klarowanie-dodatki-aromazyme-enzym-wspomagajacy-biotransformacje-chmielu-5-g,c441,p5339,pl.html Pozdrawiamy! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted March 1, 2024 Share Posted March 1, 2024 Używałem raz, nie widzę jakiegoś powalającego efektu (o ile w ogóle, nie dzieliłem warki na pół, by robić porównanie), ale też użyłem jakichś resztek chmielu, który mógł już nie być najlepszej jakości. Mam kilka paczek kupionych na jakiejś wyprzedaży, wychodzę z założenia, że nie zaszkodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATP Posted March 2, 2024 Share Posted March 2, 2024 W dniu 29.02.2024 o 19:57, Koora napisał(a): Błądząc po czeluściach internetu wpadło mi coś takiego. Podobno ma wpływać pozytywnie na biotransformację chmielu. Z forum to @ATP widziałem że użył w jednej warce chyba. Dostępny jest/był w Marxam ale sklep chyba zamknęli. Raz bym spróbował dodać. Szczerze mówiąc, ja nie widziałem jakiejś zatrważającej różnicy. Kupiłem sobie trochę tego, wrzucam do ostatniej ipki z pasażu (bo szkoda mi potem bawić się z odchmielaniem gęstwy). Mam wrażenie, że lepszy efekt dadzą tiolujące drożdże GMO - z oczywistych względów niedostępnych w UE. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted March 3, 2024 Share Posted March 3, 2024 Jak dodasz chmiel trzeba odczekać kilka dni. Dodać enzym. Odczekać aż odfermentuje brzeczka po dodaniu enzymu.Kupiłem bo tanie Na razie efekt taki że po dwóch miesiącach zapach jest taki jak w pintach z żabki. Więc nie jest źle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted March 3, 2024 Author Share Posted March 3, 2024 @INTseed W takim razie kiedy się dodaje chmielu i aromazyme? Nigdzie nie mogłem znaleźć. Chmiel po rozpoczęciu fermentacji? I po kilku dniach 2-3 aromazyme? I wtedy chmiel leży w piwie około 2 tyg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATP Posted March 3, 2024 Share Posted March 3, 2024 2 minuty temu, Koora napisał(a): @INTseed W takim razie kiedy się dodaje chmielu i aromazyme? Nigdzie nie mogłem znaleźć. Chmiel po rozpoczęciu fermentacji? I po kilku dniach 2-3 aromazyme? I wtedy chmiel leży w piwie około 2 tyg? 3 dzień fermentacji chmiel i enzym. I tak, do końca fermentacji chmiel jest w piwie. Przy czym nie daje się dużych ilości. Ja dawałem 30-50g na warkę 20l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted March 4, 2024 Share Posted March 4, 2024 To już sam nie wiem jak to dodawać.Myślałem że dajesz to do piwa z całym chmielem aby aromazymie przerobiła to co chmiel oddaje na cichej.Według producenta dodajesz pod koniec fermentacji aby jak najmniej poszło z co2. Tylko nie wiem ile chmielu.Ja się zastanawiam jakie nagazowanie piwa by było gdybym dał enzym do butelek. Ktoś wie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATP Posted March 6, 2024 Share Posted March 6, 2024 W dniu 4.03.2024 o 20:37, INTseed napisał(a): To już sam nie wiem jak to dodawać. Myślałem że dajesz to do piwa z całym chmielem aby aromazymie przerobiła to co chmiel oddaje na cichej. Według producenta dodajesz pod koniec fermentacji aby jak najmniej poszło z co2. Tylko nie wiem ile chmielu. Ja się zastanawiam jakie nagazowanie piwa by było gdybym dał enzym do butelek. Ktoś wie? Aromazyme wspomaga biotransformację chmielu w trakcie fermentacji. Z polskiego na nasze, chmiel na fermentację to kolejny etap chmielenia, taki sam jak na goryczkę, smak, flameout, hopstand, czy na zimno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now