Koora Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego Błądząc po czeluściach internetu wpadło mi coś takiego. Podobno ma wpływać pozytywnie na biotransformację chmielu. Z forum to @ATP widziałem że użył w jednej warce chyba. Dostępny jest/był w Marxam ale sklep chyba zamknęli. Raz bym spróbował dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marxam Brewing Opublikowano 1 Marca Udostępnij Opublikowano 1 Marca Witamy! Na tą chwilę, ten produkt jest jeszcze dostępny. Znaleźć go można pod linkiem: https://marxam.pl/klarowanie-dodatki-aromazyme-enzym-wspomagajacy-biotransformacje-chmielu-5-g,c441,p5339,pl.html Pozdrawiamy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 1 Marca Udostępnij Opublikowano 1 Marca Używałem raz, nie widzę jakiegoś powalającego efektu (o ile w ogóle, nie dzieliłem warki na pół, by robić porównanie), ale też użyłem jakichś resztek chmielu, który mógł już nie być najlepszej jakości. Mam kilka paczek kupionych na jakiejś wyprzedaży, wychodzę z założenia, że nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 2 Marca Udostępnij Opublikowano 2 Marca W dniu 29.02.2024 o 19:57, Koora napisał(a): Błądząc po czeluściach internetu wpadło mi coś takiego. Podobno ma wpływać pozytywnie na biotransformację chmielu. Z forum to @ATP widziałem że użył w jednej warce chyba. Dostępny jest/był w Marxam ale sklep chyba zamknęli. Raz bym spróbował dodać. Szczerze mówiąc, ja nie widziałem jakiejś zatrważającej różnicy. Kupiłem sobie trochę tego, wrzucam do ostatniej ipki z pasażu (bo szkoda mi potem bawić się z odchmielaniem gęstwy). Mam wrażenie, że lepszy efekt dadzą tiolujące drożdże GMO - z oczywistych względów niedostępnych w UE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca Jak dodasz chmiel trzeba odczekać kilka dni. Dodać enzym. Odczekać aż odfermentuje brzeczka po dodaniu enzymu.Kupiłem bo tanie Na razie efekt taki że po dwóch miesiącach zapach jest taki jak w pintach z żabki. Więc nie jest źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 3 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca @INTseed W takim razie kiedy się dodaje chmielu i aromazyme? Nigdzie nie mogłem znaleźć. Chmiel po rozpoczęciu fermentacji? I po kilku dniach 2-3 aromazyme? I wtedy chmiel leży w piwie około 2 tyg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2 minuty temu, Koora napisał(a): @INTseed W takim razie kiedy się dodaje chmielu i aromazyme? Nigdzie nie mogłem znaleźć. Chmiel po rozpoczęciu fermentacji? I po kilku dniach 2-3 aromazyme? I wtedy chmiel leży w piwie około 2 tyg? 3 dzień fermentacji chmiel i enzym. I tak, do końca fermentacji chmiel jest w piwie. Przy czym nie daje się dużych ilości. Ja dawałem 30-50g na warkę 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Marca Udostępnij Opublikowano 4 Marca To już sam nie wiem jak to dodawać.Myślałem że dajesz to do piwa z całym chmielem aby aromazymie przerobiła to co chmiel oddaje na cichej.Według producenta dodajesz pod koniec fermentacji aby jak najmniej poszło z co2. Tylko nie wiem ile chmielu.Ja się zastanawiam jakie nagazowanie piwa by było gdybym dał enzym do butelek. Ktoś wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca W dniu 4.03.2024 o 20:37, INTseed napisał(a): To już sam nie wiem jak to dodawać. Myślałem że dajesz to do piwa z całym chmielem aby aromazymie przerobiła to co chmiel oddaje na cichej. Według producenta dodajesz pod koniec fermentacji aby jak najmniej poszło z co2. Tylko nie wiem ile chmielu. Ja się zastanawiam jakie nagazowanie piwa by było gdybym dał enzym do butelek. Ktoś wie? Aromazyme wspomaga biotransformację chmielu w trakcie fermentacji. Z polskiego na nasze, chmiel na fermentację to kolejny etap chmielenia, taki sam jak na goryczkę, smak, flameout, hopstand, czy na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się