Kolbi1998 Opublikowano 6 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia Witam przymierzam się do warzenia swojej pierwszej NEIPY kupiłem zestaw surowców : Strzegom polski słód pale ale - 5kg - Strzegom słód pszeniczny - 1 kg chmiele -Chinook PL - 100g - Cascade PL - 30g - Equinox - 30g wszystko granulat. Co do zacierania nie mam pytań problem pojawia się przy chmieleniu, od piwa oczekuje nie za dużej goryczki raczej wyczuwalnej za to konkretny aromat chmielu. Założenie początkowe było 50g chinook w 10 minucie gotowania po 15g cascade i equinox w 50 minucie gotowania i na whirpool po 15g cascade i equinox. Lecz pomyślałem że może zamiast chmielenia podczas gotowania zrobił bym tak : 30-40g chinook przy pierwszych oznakach gotowania a resztę chmieli tj. 60g chinook, 30g cascade i 30g equinox dać na 3 dni przed rozlewem na cichej fermentacji ? Czy aromat nie będzie zbyt mocny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 6 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia Słabo wygląda ta NEIPA. Żadnych płatków, śladowe ilości chmielu na aromat. Chmiele też biedne. Niech zgadnę, drożdże to us-05? Jak dla mnie na whirpool też trzeba dać chmiel, ale nie jakieś śmieszne 30g jak było początkowo w przepisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolbi1998 Opublikowano 6 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia Tak us05 x2 🤣🤣. Chęć zrobienia neipy właśnie mnie naszła podczas konsumpcji neipy i zrobiłem błąd bo zamówiłem pierwszy lepszy zestaw surowców bo byłem tak podekscytowany i teraz się zastanawiam co z tego można wykrzesać 😁😁 zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia To zrób z tego dużo summer ejla a do neipy się przygotuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 6 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia Oprócz receptury, gdzie tak jak koledzy wspomnieli do neipy brakuje, to pytanie jeszcze o technologię. Jeśli dasz za dużo tlenu w trakcie procesu(przelewanie, butelkowanie) to wynik może okazać się mocno rozczarowujący...a na prawdę nie wiele do tego potrzeba. Utleniony chmiel to nie jest to co chciałbym podziwiać. Też bym poszedł w coś w bardziej klasycznego i mniej wymagającego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się