nihir Opublikowano 13 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia Mam pomysł na piwo w klimatach porteru, możliwie pełne, ale lekkie, chciałbym żeby to było piwo stołowe, maks 4%, optymalnie koło 3. Zależy mi szczególnie na smaku pumpernikla, który się czasem pojawia w stoutach/porterach. Na ten moment wykombinowałem na 20 litrów taką recepturę, z pomocą brewnesss: 1,6 kg wiedeński 1 kg żytni 0,2 kg caraaroma 0,3 kg Carafa II bez łuski Ma wyjść 8 Blg, 3,1% Proszę o weryfikację receptury, podpowiedź czy uzyskam zamierzony efekt takim zasypem, przy takiej mocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia (edytowane) Łap referencyjne dwa materialy z Beer and Brewing: https://beerandbrewing.com/make-your-best-pumpernickel-stout/ https://beerandbrewing.com/recipe-atlas-silent-neighbor-stout/ Receptura jes za paywallem niestety. Edit: @nihir ale ktoś ją już wrzucił do Brewersfriend: https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/1464000/pumpernickel-stout Wrzuć do brewness, przeskaluj, pokombinuj. Edytowane 14 Kwietnia przez zasada nihir 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nihir Opublikowano 16 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia Dzięki! Dodatkowe pytanie: Myślę nad tym, żeby dorzucić trochę więcej caraaromy, w sumie dobić do 300g. Poza tym zastanawiam się, czy nie zamienić wiedeńskiego na monachijski, może nawet ciemny z Weyermanna, dla podbicia też niekarmelowej słodowości. Tylko przy takim zasypie zastanawiam się - czy tyle ciemnego karmelu to nie będzie przegięcie? No i chyba najważniejsze - czy mi się to zatrze przy zastąpieniu wiedeńskiego monachijskim ciemnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia Zalej wrzątkiem żytni, poczekaj aż się zatrze, i potem upiecz go w piekarniku, na pewno blizej będzie pumpernikla niż cokolwiek innego, żebyś nie miał jazdy z filtrowaniem, rozczyń go potem duża ilością gorącej wody, jak opadnie sieczka,zlej wężykiem jak wino znad osadu i potem w tej zatrzyj resztę, ewentualnie taką żytnią brzeczką możesz wysładzać. nihir 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się