Skocz do zawartości

Lekkie Pumpernikiel Porter / Ciemne - weryfikacja


nihir

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pomysł na piwo w klimatach porteru, możliwie pełne, ale lekkie, chciałbym żeby to było piwo stołowe, maks 4%, optymalnie koło 3. 

Zależy mi szczególnie na smaku pumpernikla, który się czasem pojawia w stoutach/porterach.

 

Na ten moment wykombinowałem na 20 litrów taką recepturę, z pomocą brewnesss:

 

1,6 kg wiedeński 

1 kg żytni 

0,2 kg caraaroma

0,3 kg Carafa II bez łuski

 

Ma wyjść 8 Blg, 3,1%

 

Proszę o weryfikację receptury, podpowiedź czy uzyskam zamierzony efekt takim zasypem, przy takiej mocy. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Łap referencyjne dwa materialy z Beer and Brewing:

https://beerandbrewing.com/make-your-best-pumpernickel-stout/

 

https://beerandbrewing.com/recipe-atlas-silent-neighbor-stout/

 

Receptura jes za paywallem niestety.

 

Edit: @nihir ale ktoś ją już wrzucił do Brewersfriend: https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/1464000/pumpernickel-stout

Wrzuć do brewness, przeskaluj, pokombinuj.

 

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki! 
Dodatkowe pytanie: Myślę nad tym, żeby dorzucić trochę więcej caraaromy, w sumie dobić do 300g. Poza tym zastanawiam się, czy nie zamienić wiedeńskiego na monachijski, może nawet ciemny z Weyermanna, dla podbicia też niekarmelowej słodowości.
Tylko przy takim zasypie zastanawiam się - czy tyle ciemnego karmelu to nie będzie przegięcie? No i chyba najważniejsze - czy mi się to zatrze przy zastąpieniu wiedeńskiego monachijskim ciemnym?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zalej wrzątkiem żytni, poczekaj aż się zatrze, i potem upiecz go w piekarniku, na pewno blizej będzie pumpernikla niż cokolwiek innego,

 

żebyś nie miał jazdy  z filtrowaniem, rozczyń go potem duża ilością gorącej wody, jak opadnie sieczka,zlej wężykiem jak wino znad osadu i potem w tej zatrzyj resztę,

ewentualnie taką żytnią brzeczką możesz wysładzać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.