Biedroneczka71 Opublikowano 2 Maja Udostępnij Opublikowano 2 Maja Witam mam pytanie piewszy raz dodawałem chmiel na zimno pytanie czy popsuje gęstwe drożdzową te opadnięte chmieliny czy nie ma to żadnego znaczenia ?? .Drugie pytanie po 4 tygodniach dalej bulka .BLG na poziomie 4 .Zlałem do butelek mimo to, smak był ok to była ipka w 3 tygodniu dosypałem chmiel .Pytanie czy z tego mogą powstać granaty i czy trzymać dalej czy wystarczy te 4 tygodnie .To jest moja 10 ta warka ale pierwszy raz dodałem na zimno chmiel z tąd ta niepewność.Przy między 4 a 5 BLG zlewam czy lepiej trzymać się na cukromierzu zielonego z napisem piwo ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Maja Udostępnij Opublikowano 2 Maja Jaki litraż i blg początkowe, jesli zacieranie to w jakich temperaturach, jakie drożdże pracowaly i ile ich dales, w jakich temperaturach fermentowało. A gęstwa z chmielem bedzie dzialala. Tylko bedzie nim zanieczyszczona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biedroneczka71 Opublikowano 2 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja Dziękuje za szybką odpowiedz szczególnie to pierwsze pytanie a drugie to 23 litry była warka standardowo.... w norweskich warunkach drożdze US-05 dałem paczke na te 23 litry czyli w piwnicy było 12 stopni z bólem ale ruszyły niestety nie sprawdziłem początkowej teraz coś zaczęło się cieplej robić a z gęstwy to mi zawsze lepiej ruszały.W niedziele bede robił następną ipke i myśle mam nadzieje zrobi się cieplej czyli 15 stopni ,ze względu na kraj w którym jestem wlewam do plastikowych butelek PET nie nazbierałem butelek szklanych no i cały czas strach przed granatami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 2 Maja Udostępnij Opublikowano 2 Maja Przy 12 st mogły się zatrzymać, zwłaszcza jeżeli temperatura jeszcze spadła. Trudno powiedzieć przy takim blg. Bulkać będzie zawsze przy podnoszeniu temperatury, bo uwalnia się co2 rozpuszczone. Co do gęstwy - jeżeli planujesz podobne (chmielowe) piwo, to możesz wykorzystać biorąc pod uwagę ilość dodanego chmielu (jeżeli dodałeś bardzo dużo, to może mieć niekorzystny wpływ na następne piwo). Przy coldcrashu gęstwa powinna opaść na dno, a chmiel ułożyć się na niej, więc jest też możliwość (choć upierdliwa) wywalenia większej ilości chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiatek75 Opublikowano 2 Maja Udostępnij Opublikowano 2 Maja W zasadzie jeśli zmierzysz blg i nie będzie ono ulegało zmianie to możesz butelkować szansa na granaty mała. Us05 nigdy mi nie zjadły do jakiegoś minimalnego blg więc nie przejmował bym się tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biedroneczka71 Opublikowano 5 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja dzi,eki W dniu 2.05.2024 o 17:02, Kwiatek75 napisał(a): W zasadzie jeśli zmierzysz blg i nie będzie ono ulegało zmianie to możesz butelkować szansa na granaty mała. Us05 nigdy mi nie zjadły do jakiegoś minimalnego blg więc nie przejmował bym się tym. Dzięki wielkie za odpwiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się