zokol Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca Czołem koledzy. Przyszedł mi do głowy pomysł, aby macerować chmiel w mocnym (40-60%) alkoholu, przed dodaniem go na zimno. W teorii, miałoby to ułatwić uwalnianie olejków aromatycznych i zapobiec ewentualnej infekcji. Co myślicie, o takim pomyśle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 9 minut temu, zokol napisał(a): Czołem koledzy. Przyszedł mi do głowy pomysł, aby macerować chmiel w mocnym (40-60%) alkoholu, przed dodaniem go na zimno. W teorii, miałoby to ułatwić uwalnianie olejków aromatycznych i zapobiec ewentualnej infekcji. Co myślicie, o takim pomyśle? A ta infekcja to od czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zokol Opublikowano 3 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 3 minuty temu, anteks napisał(a): A ta infekcja to od czego? Pewnie jestem przewrażliwiony, ale czytałem, że jest takie ryzyko. Jest jeszcze kwestia rozpuszczania się olejków aromatycznych w alkoholu. Czy choćby patrząc na to pod kątem, miałoby to jakikolwiek sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca Wszyscy sypią chmiel na zimno, a w kwestii rozpuszczania olejków to w piwie jest alkohol ps ten mocny alkohol z tymi rozpuszczonymi olejkami dodasz by podnieść % piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca Ryzyko infekcji jest przede wszystkim od warzenia piwa w domu Akurat chmiel na zimno z zachowaniem minimalnych zasad higieny (czyste ręce, czyste opakowanie chmielu, w miarę czyste pomieszczenie) jest jednym z mniejszych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zokol Opublikowano 3 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2 minuty temu, anteks napisał(a): ps ten mocny alkohol z tymi rozpuszczonymi olejkami dodasz by podnieść % piwa? W żadnym razie. Wyliczyłem, że dodanie 100ml , 40% alkoholu , do 20l warki, zwiększyłoby całkowitą zawartość o niecałe 0,2 % . Chodziło mi wyłącznie o olejki. W każdym razem, chyba sobie odpuszczę ten pomysł. Przynajmniej, na razie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca KISS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca Godzinę temu, zokol napisał(a): W żadnym razie. Wyliczyłem, że dodanie 100ml , 40% alkoholu , do 20l warki, zwiększyłoby całkowitą zawartość o niecałe 0,2 % . Chodziło mi wyłącznie o olejki. W każdym razem, chyba sobie odpuszczę ten pomysł. Przynajmniej, na razie . w tych 100ml to ile chciałeś tego chmielu macerować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zokol Opublikowano 3 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 23 minuty temu, anteks napisał(a): w tych 100ml to ile chciałeś tego chmielu macerować? Myślałem o okolo 50g i przemyślałem to. Żeby nie wyszła z tego pulpa, musiałbym dodać znacznie więcej alkoholu. Odpuszczam temat. Dziękuję za dyskusję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się