Skocz do zawartości

Czy przelewać piwo na cichą?


Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście jest to etap do pominięcia, wystarczy dłużej poczekać z piwem w tym samym fermentorze. Przelewanie to ryzyko utlenienia lub infekcji, więc warto mieć w tym jakiś konkretny cel. Jeśli masz możliwość zrobienia tego beztlenowo, nie zaszkodzi, ale tu trzeba mieć warunki do zamkniętych transferów.

Edytowane przez Łachim
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, AmatorPiwa napisał(a):

Czy w takim wypadku moge szybciej zaczac butelkowanie

Tak i nie. Fermentacja to nie tylko przejadanie cukru i produkcja alkoholu oraz CO2. Są też uboczne produkty fermentacji. Niektóre porządane, inne nie. Część tych niepożądanych drożdże są w stanie zredukować, tylko trzeba dać im czas.

 

Pytanie? Przelewanie na cichą było w instrukcji od zestawu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, wizi napisał(a):

Tak i nie. Fermentacja to nie tylko przejadanie cukru i produkcja alkoholu oraz CO2. Są też uboczne produkty fermentacji. Niektóre porządane, inne nie. Część tych niepożądanych drożdże są w stanie zredukować, tylko trzeba dać im czas.

 

Pytanie? Przelewanie na cichą było w instrukcji od zestawu?

Nie było w instrukcji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.