Gawon Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 zbliża się helołin jakieś spostrzeżenia ,porady,nowe doświadczenia z tamtego roku warte przekazania ? jakie zasypy robiliście?chmiele? jakieś przyprawy inne ktoś może dał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Nie trzeba czekać do halloween, w Kauflandzie i Lidlu już dynie widziałem dzisiaj. Widze, że pojawiły się także na allegro puszkowe (dynie, nie brewkity ): http://allegro.pl/pumpkin-100-pulpa-z-dyni-do-ciasta-puszka-850g-i3513830838.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Szybka piłka, czego użyć jako złoża filtracyjnego, żeby mi dynia nie przytykała, łuski gryczanej już nie zdążę zamówić, bo chciałem Pumpkin Ejla w weekend warzyć? Tak sobie pomyślałem, żeby większość słodu zacierać w dużym garze, a dynię z częścią słodu zacierać w mniejszym, na oplot najpierw przelać sam zacier bez dyni, a dopiero potem na samą górę dodać dynię ze słodem z drugiego gara, wtedy podczas wysładzania dynia chyba nie powinna przytykać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Nie robiłem jeszcze dyniowego i nie mam z nią (dynią) doświadczenia, ale gdybym nie miał łuski gryki to pewnie spróbowałbym dodać ześrutowane ziarno owsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Tak jak olo pisze, daj owies jak nie masz łuski, albo odłóż warzenie na kiedy indziej (i kup łuskę). Ja nie miałem ani jednego ani drugiego i filtracja trwała 3 h z hakiem, męczarnia jak nie wiem co, już chciałem zrezygnować z warzenia, więc na pewno coś warto dać do filtracji Owies można kupić prawie wszędzie u rolnika i na targu, kiedyś próbowałem też otręby owsiane do Witbiera żeby sprawdzić czy ułatwią filtracje (w końcu otręby to łuska...) ale niestety bez żadnego efektu więc tego sposoby nie polecam Podsumuje zeszło rocznego Pumpkina odrazu, piwo wyszło bardzo dobre, choć później czuć leciutko było alkoholowość jego, przyprawy dość mocne pozostały lekko do końca, choć ostatnie butelki przekształciły się w mocną dość goryczkę taką piołunowatą i nie przyjemną, stąd wniosek, że piwo lepiej rozpić do roku czasu, dynia dość mocna do samego końca. Bardzo fajne i przyjemne piwo, w tym roku zrobiłem powtórkę trochę modyfikując przepis i dając mniej przypraw. Wczoraj zabutelkowałem nowego Pumpkina i w smaku oraz aromacie był super, przyprawy delikatne w tle, dynia ładna na wierzchu i bez alkoholowości, zaczekam aż się nagazuje i napiszę jak wyszła nowsza wersja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo5 Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Ja robiłem dyniacza z gałęziami jałowca. jako ze kadź mam uszykowaną na 60 a robiłem tylko 25 litrów dałem gałęzi o objętości standardowej reklamówki jednorazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Szybka piłka, czego użyć jako złoża filtracyjnego, żeby mi dynia nie przytykała, łuski gryczanej już nie zdążę zamówić, bo chciałem Pumpkin Ejla w weekend warzyć? Tak sobie pomyślałem, żeby większość słodu zacierać w dużym garze, a dynię z częścią słodu zacierać w mniejszym, na oplot najpierw przelać sam zacier bez dyni, a dopiero potem na samą górę dodać dynię ze słodem z drugiego gara, wtedy podczas wysładzania dynia chyba nie powinna przytykać? Ty spać nie możesz? Dynie Ci się śnią? Ja nie dawałem nic do wspomagania filtracji i jakoś nie odnotowałem większych problemów przy filtracji. Z tego co pamiętam zacierałem w trochę większej ilości wody i to w zasadzie wszystko. W sumie nigdy nie dawałem nic do wspomagania filtracji, oprócz namaczania słodu i nawet żytnie, przeszło bez większych tarapatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Ja swojego pumpkina zrobiłem wczoraj, do zacieru poszło 450 g łuski gryczanej, z filtracją nie było żadnych problemów - 25 litrów w godzinę spokojnie i bez stresu. Miesiąc temu do świątecznego wrzuciłem jakieś 5 g startej gałki i piwo jest teraz jedynie gałkowe (wiem, miesiąc dla ciemnego piwa 18 BLG to za mało żeby się ułożyło), jednak teraz nie ryzykowałem i zdecydowanie ograniczyłem gałkę. Brzeczka była bardzo dyniowa, gałka nie przykryła innych przypraw - efekt może być smaczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Ty spać nie możesz? Dynie Ci się śnią? Z nocki wróciłem Pytanie z innej beczki, dodając powiedzmy 2kg ugotowanej/upieczonej dyni ile wzrośnie mi ekstrakt mniej więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 ja bym sprawdził gdzieś w sklepie gdzie mają dynie i zobaczył na zawartość cukru w 100 g produktu, jeżeli takie coś na jakiś dyniach jest A tak na serio stawiam na jakieś 5 g cukru na 100 g dyni, czyli 2 kg dyni to 100 g cukru - niedużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 myślałem, że więcej cukrów będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Dynie skladaja sie z ok 90% wody !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrcom Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Hej, swoje dyniowe uwarzyłem pod koniec września, obecnie jest już ponad miesiąc w butelce, do filtracji użyłem łuski gryczanej. Łuski nie przygotowałem w żaden sposób po prostu wrzuciłem na dno wiadra z wężykiem do filtracji i zalałem zacierem, użyłem ok 500g. Niestety przeszedł smak łuski do piwa, jest on strasznie nieprzyjemny trochę jakby plastik, piwo da się wypić ale zdecydowanie jest ze względu na defekt mało smaczne, choć znalazły się osoby którym nie przeszkadza ten smak Wydaje mi się ze powinno się ta łuskę najpierw przepłukać wrzątkiem, pewnie wtedy uniknie się tego niepożądanego smaku, pewności nie mam sam pewnie drugi raz jej nie użyje . Udało się komuś uzyskać lepszy efekt z łuską? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Ja swoje także filtrowałem z łuską. Zalałem je na dobre pół godziny wrzątkiem. Puściły dużo koloru i zapachu. Pewnie nie wszystko, ale efekt na tyle zminimalizowałem widocznie, że nie czuć tego w gotowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Ja swoją łuskę gryczaną zalałem wrzątkiem i chwilę moczyłem, puściła kolor. Później ją na sicie przelałem wodą i wpakowałem do zacieru przy wygrzewie. Po filtracji, w trakcie gotowania, miałem wrażenie, że gorąca brzeczka ma zapach/smak kaszy gryczanej Przy butelkowaniu już tak mi się to w smaku nie objawiało, może przyprawy przykryły. Gotowe piwo za tydzień otworzę, to zobaczymy czy w smaku łuska się objawia. Napewno użyję jej w przyszłości, tylko wcześniej ją wygotuję z pół godziny, przepłuczę i powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Też się bałem tego aromatu kaszy, łuski wcześniej nie przegotowałem, ale na szczęście w smaku nie ma niepożądanych posmaków. Edytowane 18 Listopada 2013 przez Usiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Odkapslowałem wczoraj testową butelkę - kaszy nie ma Ani w aromacie, ani w smaku. Piwo jest natomiast błotniście mętne Nie wiem czy to sprawka dyni, łusek gryczanych czy drożdżaków T-58 ale wygląda po prostu brzydko i pić należy je w ciemnym pomieszczeniu - wtedy nie widać za wiele. Zobaczymy za miesiąc - dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Będę robił serię piw na Mangrove Jack's M07 British Ale, ale mam w domu walające się S33 - jak myślicie, nadadzą się? Dolny przedział temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Będę robił serię piw na Mangrove Jack's M07 British Ale, ale mam w domu walające się S33 - jak myślicie, nadadzą się? Dolny przedział temperatur. Moim zdaniem one się do niczego nie nadają Chociaż kiedyś coś popsułem przy refermentacji i po dosypaniu ich do każdej flaszki ładnie nagazowały piwko. To jedyne moje dobre skojarzenie z tym szczepem, aczkolwiek to tylko moja opinia. Ja bym ich nie używał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Jakda dynia nadaje się do piwa? Rosną mi jakieś w ogródku ale nie wiem czy dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Jakaś odmiana słodka najlepiej. Na bank omijaj pastewne i wielkie, puste w środku, albo z dużą ilością pestek, są one łykowate i mają dziwny posmak, który może się przenieść do piwa. Ja też poszukuje już dyni na targu, nie miałem miejsca na ogródku żeby swoją zasadzić ale w przyszłym roku to nadrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Pestki nie mają nic do rzeczy,hokkaido (najpopularniejsza dynia konsumpcyjna) ma ich w cholerę,więcej chyba niż te hodowane na nasiona. Z tych do kupienia to właśnie ta i butternut,choć ta druga mniej słodka,dojrzałą hokkaido po upieczeniu jest bardzo słodka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 O pestkach mówiłem, bo są odmiany specjalne pestkowe, które natomiast nie smakują szczególnie O właśnie nie mogłem sobie nazwy tej dyni przypomnieć... Ogólnie szukać dyni spłaszczonej boki oponkowate i o kolorze ciemnej pomarańczy wręcz w czerwień wpadające, są one słodkie. Żółte duże też się nadadzą ale są mniej słodkie Kto jak lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Jeszcze jedna sprawa,dynia słodka w założeniu po ścięciu wcale nie musi być słodka,wręcz odwrotnie,może być mączasta i skrobiowa (na nożu tyle skrobi jak z ziemniaka),dynia musi poleżeć i dojrzeć,skrobia zamienia się w cukier. Kolor tez nieważny,po prostu najlepiej wejść na forum ogrodnicze i poczytać o odmianach,a jest tego w cholerę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 14 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Dzis warzyłem dyniowe wg przepisu Scoobiego i mam wrażenie, że wyszło mi cynamonowe nie dyniowe. Zrobiłem pumpkin spice wg przepisu. Druga sprawa, dynię piekłem pociętą w kostki więc problemu z filtracją brak, ale też brak jakiegokolwiek aromatu dyniowego w brzeczce. To norma i piwo się ułoży? Czy coś popsułem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się