Skocz do zawartości

Amerykański Porter pomysł na chmielenie


Izbor Mściwy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, zamierzam uwarzyć Amerykańskiego portera 15blg około 30l. Potrzebowałbym porady jak go nachmielic. Planowałem użyć chinooka (70g mam w zamrażarce) i amora preta(200g w zamrażarce)

 

Oprócz tego posiadam inne chmiele:

Motueka 120g

Centennial 50g

Oktawia 200g

Galaxy 100g

Magnum 100g

 

Jestem ciekaw waszych propozycji z góry za wszystkie dziękuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój amerykański porter 15.5 BLG, IBU 45, EBC 60. Piwo zdobyło srebrny medal na konkursie w Budapeszcie w 2019r

 

Słody: Pale ale 82%, monachijski 7%, barwiący 6% (bez łuski), aromatic 5% wszystkie słody Viking Malt, drożdże US-05, chmielenie: 30g Columbus na 60min, 25g Citra na 10min, 25 Centennial na 5min, po 25g Citry i Centennial po wyłączeniu palnika. Citrę można zastąpić Galaxy, a Columbus Magnum. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 4.10.2024 o 20:30, Izbor Mściwy napisał(a):

Cześć, zamierzam uwarzyć Amerykańskiego portera 15blg około 30l. Potrzebowałbym porady jak go nachmielic. Planowałem użyć chinooka (70g mam w zamrażarce) i amora preta(200g w zamrażarce)

 

Oprócz tego posiadam inne chmiele:

Motueka 120g

Centennial 50g

Oktawia 200g

Galaxy 100g

Magnum 100g

 

Jestem ciekaw waszych propozycji z góry za wszystkie dziękuję.

Goryczka: Użyj Magnum (30-35 g) do wstępnego wrzenia (60 minut), aby uzyskać zrównoważoną goryczkę. Chmiele te mają neutralny smak, co czyni je dobrym bazowym chmielem goryczkowym.

Aromat i smak: dodać łososia Chinook (70 g) 15 minut przed końcem gotowania. Nada delikatnego aromatu i przyjemnego iglastego i cytrusowego odcienia.

Na koniec: na etapie chłodzenia dodaj Octavię (50-70 g), aby uzyskać złożony aromat z nutami jagód i owoców.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, LunarCipher napisał(a):

Goryczka: Użyj Magnum (30-35 g) do wstępnego wrzenia (60 minut), aby uzyskać zrównoważoną goryczkę. Chmiele te mają neutralny smak, co czyni je dobrym bazowym chmielem goryczkowym.

Aromat i smak: dodać łososia Chinook (70 g) 15 minut przed końcem gotowania. Nada delikatnego aromatu i przyjemnego iglastego i cytrusowego odcienia.

Na koniec: na etapie chłodzenia dodaj Octavię (50-70 g), aby uzyskać złożony aromat z nutami jagód i owoców.

Ten łosoś w jakiej postaci? Wędzony czy na surowo?

ps AI sie zarejestrowało?

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

51 minut temu, LunarCipher napisał(a):

Zarejestrowany w sensie? Czy za to płacę?

Sprawdzaj posty przed wysłaniem jeśli jesteś człowiekiem: pisanie o łososiu Chinook jest powiedzmy, zastanawiające (kompromitujące?).

Jeśli jesteś botem nic nie sprawdzaj, nic nie pisz, nie zostawaj z nami na dłużej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, LunarCipher napisał(a):

Goryczka: Użyj Magnum (30-35 g) do wstępnego wrzenia (60 minut), aby uzyskać zrównoważoną goryczkę. Chmiele te mają neutralny smak, co czyni je dobrym bazowym chmielem goryczkowym.

Aromat i smak: dodać łososia Chinook (70 g) 15 minut przed końcem gotowania. Nada delikatnego aromatu i przyjemnego iglastego i cytrusowego odcienia.

Na koniec: na etapie chłodzenia dodaj Octavię (50-70 g), aby uzyskać złożony aromat z nutami jagód i owoców.

Ten post serio wyglada jakby jakis AI czat go wygenerowal :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.