Undeath Opublikowano Wtorek o 10:48 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 10:48 Cześć, Mam zamiar wstawić sobie kolejne dzikie piwa niestety mam kosmiczny problem - mianowicie skąd wziąć drożdże? Przeszukałem CP, TB, HB i BA, nawet Maltmilla i Whitelab Copenhagen i jest kosmiczna bieda - brak jakiegokolwiek blendu do dzikich piw... To co jest to albo czyste albo blendy samych Brettów. Ja chce blend do lambika typu Roeseale, Belgian Lambic, Melange, Flamish czy Sour Batch Kidz. Co się stało, że nigdzie nie idzie dorwać takich szczepów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Wtorek o 14:26 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 14:26 Napisz do Doroty lub Gosi i zapytaj. Bywa że sprowadzają na życzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano Wtorek o 15:30 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 15:30 Jakbyś się dowidział czy można daj znać, tez bym flandra zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano Wtorek o 16:22 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 16:22 43 minuty temu, dziedzicpruski napisał(a): Jakbyś się dowidział czy można daj znać, tez bym flandra zrobił. Napisałem chwilowo do TB XD odpowiedzieli, że biorą z Whitelabs Copenhagen i jak tam je znajdę to mogą mi zamówić... Jakbym sam nie potrafił tego zrobić. Problem w tym, że tam też nie mają bo pisałem. No nic to napiszę do @dori i do Browamatora. Ci drudzy niby sprowadzają na życzenie szczepy, a mają na stronie jakieś Belgian lambic i roeseale za 100 zł z Wyeasta i WLP belgian Sour Mix za 76 zł. Trochę szaleją z cenami albo ja się zatrzymałem na 60 zł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 godzin temu Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu A do CP będziesz pisał ? w BA nie ma Roeselare . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu Godzinę temu, dziedzicpruski napisał(a): A do CP będziesz pisał ? w BA nie ma Roeselare . Som: https://browamator.pl/drozdze-wyeast-activator-3763-roeselare-ale-blend/3-77-1000 Napisałem do dori ale cisza. Do CP nie piszę - oni podejrzewam, że też zamawiają w WhiteLabs Copenhagen... Po prostu zamówię w BA i poczekam aż ściągną. Będę pisał o te szczepy: https://browamator.pl/drozdze-white-labs-purepitch-wlp655-belgian-sour/3-76-546 https://browamator.pl/drozdze-wyeast-activator-3278-belgian-lambic-blend/3-77-302 Roeselare dla mnie wychodzą ciut za mocno octowe i kwasowe z czasem, więc przepróbowałbym coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu A, na zamówienie to widziałem ;), octowe to może ci wychodzą, bo za długo kisisz, ja robię 3 miesiące w wiadrze, jak kwaśne to i butelki i tam dochodzą, ocet zdarza się bardzo rzadko .A jak już złapią ocet to mieszam z risem i nie ma nic lepszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu Roeselare wychodzą octowe tylko o tyle, o ile jest dostęp tlenu. Ja fermentuję w kegach kilka piw z tym blendem i octowości praktycznie brak, aż chyba specjalnie wpuszczę nieco powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu 5 godzin temu, dziedzicpruski napisał(a): A, na zamówienie to widziałem ;), octowe to może ci wychodzą, bo za długo kisisz, ja robię 3 miesiące w wiadrze, jak kwaśne to i butelki i tam dochodzą, ocet zdarza się bardzo rzadko .A jak już złapią ocet to mieszam z risem i nie ma nic lepszego No nie do końca ale to po prostu już któreś piwo na nich i zawsze bardziej octowe wychodziły od np. szczepów takich jak Melange czy Flamish. Lambika robię zazwyczaj w 6-7 miechów z owocami. Flandersa około 3miechów i też octowy wyłaził. 2 godziny temu, Łachim napisał(a): Roeselare wychodzą octowe tylko o tyle, o ile jest dostęp tlenu. Ja fermentuję w kegach kilka piw z tym blendem i octowości praktycznie brak, aż chyba specjalnie wpuszczę nieco powietrza. Robię w szklanych balonach do wina gdzie są zaczopowane wyloty i jedynie rurka wystaje w której jest woda. Może delikatnie się utlenia choć mocno nie powinno. Mi się wydaje, że to też specyfika szczepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się