Skocz do zawartości

Drożdże dzikie do Lambika/Flandersa gdzie kupić?


Undeath

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam zamiar wstawić sobie kolejne dzikie piwa niestety mam kosmiczny problem - mianowicie skąd wziąć drożdże? Przeszukałem CP, TB, HB i BA, nawet Maltmilla i Whitelab Copenhagen i jest kosmiczna bieda - brak jakiegokolwiek blendu do dzikich piw... To co jest to albo czyste albo blendy samych Brettów. Ja chce blend do lambika typu Roeseale, Belgian Lambic, Melange, Flamish czy Sour Batch Kidz. Co się stało, że nigdzie nie idzie dorwać takich szczepów? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

43 minuty temu, dziedzicpruski napisał(a):

Jakbyś się dowidział  czy można daj znać, tez bym flandra zrobił.

 

Napisałem chwilowo do TB XD odpowiedzieli, że biorą z Whitelabs Copenhagen i jak tam je znajdę to mogą mi zamówić... Jakbym sam nie potrafił tego zrobić. Problem w tym, że tam też nie mają bo pisałem. 

 

No nic to napiszę do @dori i do Browamatora. Ci drudzy niby sprowadzają na życzenie szczepy, a mają na stronie jakieś Belgian lambic  i roeseale za 100 zł z Wyeasta i WLP belgian Sour Mix za 76 zł. Trochę szaleją z cenami albo ja się zatrzymałem na 60 zł...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, dziedzicpruski napisał(a):

A do CP będziesz pisał ? w BA nie ma Roeselare .

 

Som: https://browamator.pl/drozdze-wyeast-activator-3763-roeselare-ale-blend/3-77-1000

 

Napisałem do dori ale cisza. Do CP nie piszę - oni podejrzewam, że też zamawiają w WhiteLabs Copenhagen... Po prostu zamówię w BA i poczekam aż ściągną. Będę pisał o te szczepy:

https://browamator.pl/drozdze-white-labs-purepitch-wlp655-belgian-sour/3-76-546

https://browamator.pl/drozdze-wyeast-activator-3278-belgian-lambic-blend/3-77-302

 

Roeselare dla mnie wychodzą ciut za mocno octowe i kwasowe z czasem, więc przepróbowałbym coś innego. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, dziedzicpruski napisał(a):

A, na zamówienie to widziałem ;),

octowe to może ci wychodzą, bo za długo kisisz, ja robię 3 miesiące w wiadrze, jak kwaśne to i butelki i tam dochodzą, ocet zdarza się bardzo rzadko .A jak już złapią ocet to mieszam z risem i nie ma nic lepszego ;)

 

No nie do końca ale to po prostu już któreś piwo na nich i zawsze bardziej octowe wychodziły od np. szczepów takich jak Melange czy Flamish. Lambika robię zazwyczaj w 6-7 miechów z owocami. Flandersa około 3miechów i też octowy wyłaził. 

 

2 godziny temu, Łachim napisał(a):

Roeselare wychodzą octowe tylko o tyle,  o ile jest dostęp tlenu. Ja fermentuję w kegach kilka piw z tym blendem i octowości praktycznie brak, aż chyba specjalnie wpuszczę nieco powietrza.

 

Robię w szklanych balonach do wina gdzie są zaczopowane wyloty i jedynie rurka wystaje w której jest woda. Może delikatnie się utlenia choć mocno nie powinno. Mi się wydaje, że to też specyfika szczepu.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.