Skocz do zawartości

Fermentor 20l - stal nierdzewna

rybak16

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, warzę już kilka lat i zastanawiam się nad upgradem. Nie mam problemów z procesem, do fermentacji używam lodówkę ze sterownikiem, temperatura pokazywana z ispindla ma bardzo małe odchylenia a więc planuje w tej kwestii zostać przy tym co mam. Nie mniej zacząłem się zastanawiać nad przesiadką na fermentor ze stali nierdzewnej. Głównym powodem jest to, że jednak plastikowe fermentory nie są wieczne, po czasie jak się coś tam uszkadza to zostają odrzucone i robi mi się coraz większa góra zużytych fermentorów. Wolałbym coś co jest trwalsze. Problem polega na tym, że robię dość małe warki, zazwyczaj 12-18l. Fermentory stożkowe, które znalazłem w sprzedaży często są 30l i dodatkowo dużo za wysokie by się zmieścić w lodówce a tak jak pisałem wcześniej chłodziarki glikolowej kupować nie planuje na razie :) Natrafiłem na fermentory stożkowe na ali, około 20l (w formacie wiadra).

Zastanawiam się czy ktoś ma jakieś doświadczenia z fermentorami kupowanymi na tym portalu i czy ktoś używa takich ze stali? Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami oraz przemyśleniami :) 

Corny nie wchodzi do podblatowej ?

A ja mierząc temp fermentacji, jeśli przeprowadzam ją w Corny, lub KingKegu przyklejam czujnik do powierzchni fermentora, na niego prostopadłościan 2x4x4cm ze styroduru, co zapewnia wystarczającą izolację od temp zewn.

Oczywiście teraz, przy fermentacji ciśnieniowej, temperatura ma nieco mniejsze znaczenie, ale tak samo mierzyłem ją, kiedy fermentowałem w wiadrze

Edytowane przez fotohobby

17 minut temu, fotohobby napisał(a):

Corny nie wchodzi do podblatowej ?

A ja mierząc temp fermentacji, jeśli przeprowadzam ją w Corny, lub KingKegu przyklejam czujnik do powierzchni fermentora, na niego prostopadłościan 2x4x4cm ze styroduru, co zapewnia wystarczającą izolację od temp zewn.

Oczywiście teraz, przy fermentacji ciśnieniowej, temperatura ma nieco mniejsze znaczenie, ale tak samo mierzyłem ją, kiedy fermentowałem w wiadrze

Zmierzę jutro bo to wydaje się że byłoby wygodne. Co do temperatury to ja tak robię z plastikową my i mam mega małe odchyły. Obawiałem się że ze stałą będzie gorzej bo mocniej będzie na temp otoczenia reagowała. Rozumiem że to skrócenie o 5 cm to z doświadczenia? Nie zaciągasz drożdży?