Skocz do zawartości

Fermentor 20l - stal nierdzewna


rybak16

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, warzę już kilka lat i zastanawiam się nad upgradem. Nie mam problemów z procesem, do fermentacji używam lodówkę ze sterownikiem, temperatura pokazywana z ispindla ma bardzo małe odchylenia a więc planuje w tej kwestii zostać przy tym co mam. Nie mniej zacząłem się zastanawiać nad przesiadką na fermentor ze stali nierdzewnej. Głównym powodem jest to, że jednak plastikowe fermentory nie są wieczne, po czasie jak się coś tam uszkadza to zostają odrzucone i robi mi się coraz większa góra zużytych fermentorów. Wolałbym coś co jest trwalsze. Problem polega na tym, że robię dość małe warki, zazwyczaj 12-18l. Fermentory stożkowe, które znalazłem w sprzedaży często są 30l i dodatkowo dużo za wysokie by się zmieścić w lodówce a tak jak pisałem wcześniej chłodziarki glikolowej kupować nie planuje na razie :) Natrafiłem na fermentory stożkowe na ali, około 20l (w formacie wiadra).

Zastanawiam się czy ktoś ma jakieś doświadczenia z fermentorami kupowanymi na tym portalu i czy ktoś używa takich ze stali? Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami oraz przemyśleniami :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Corny nie wchodzi do podblatowej ?

 

A ja mierząc temp fermentacji, jeśli przeprowadzam ją w Corny, lub KingKegu przyklejam czujnik do powierzchni fermentora, na niego prostopadłościan 2x4x4cm ze styroduru, co zapewnia wystarczającą izolację od temp zewn.

Oczywiście teraz, przy fermentacji ciśnieniowej, temperatura ma nieco mniejsze znaczenie, ale tak samo mierzyłem ją, kiedy fermentowałem w wiadrze

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, fotohobby napisał(a):

Corny nie wchodzi do podblatowej ?

 

A ja mierząc temp fermentacji, jeśli przeprowadzam ją w Corny, lub KingKegu przyklejam czujnik do powierzchni fermentora, na niego prostopadłościan 2x4x4cm ze styroduru, co zapewnia wystarczającą izolację od temp zewn.

Oczywiście teraz, przy fermentacji ciśnieniowej, temperatura ma nieco mniejsze znaczenie, ale tak samo mierzyłem ją, kiedy fermentowałem w wiadrze

Zmierzę jutro bo to wydaje się że byłoby wygodne. Co do temperatury to ja tak robię z plastikową my i mam mega małe odchyły. Obawiałem się że ze stałą będzie gorzej bo mocniej będzie na temp otoczenia reagowała. Rozumiem że to skrócenie o 5 cm to z doświadczenia? Nie zaciągasz drożdży?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, rybak16 napisał(a):

Rozumiem że to skrócenie o 5 cm to z doświadczenia? Nie zaciągasz drożdży?

Wyczytałem, działa. Drożdży nie zaciągam, natomiast przy rurce problem jest czasem z chmielinami. Przy pływaku z filtrem (dodatkowo obciążać go nakrętką nierdzewną) tego problemu nie ma, ale używam go w innym kegu do chmielenia na zimno, bo myślę,  że drożdże by mogły to sitko zalepić (nie sprawdzałem).

Corny wchodzi do niektórych lodówek podblatowych do niektórych nie, trzeba zmierzyć. Ja mam jakąś przeznaczoną do zabudowy i się mieszczą w niej 2, ale w innej nie wejdzie nawet na skos. 

 

Edit: Tu masz opis na Brülosophy.

Edytowane przez Łachim
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, rybak16 napisał(a):

Faktycznie 😅 zmierzyłem i wejdzie do lodówki. Będzie trochę ciasno ale da radę. Już zamówiłem i niebawem będę testował :) dzięki za odpowiedzi

Jak się wkręcisz w fermentacje ciśnieniową, to lodówkę będziesz używał tylko do CC/schłodzenia przed rozlewem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, fotohobby napisał(a):

Jak się wkręcisz w fermentacje ciśnieniową, to lodówkę będziesz używał tylko do CC/schłodzenia przed rozlewem.

Miałem to w planach. Aczkolwiek też nie każde piwo warto tak chyba robić? Nie każde daje spoko efekty tak jak czytałem.

To co mnie zastanawia to czy można zupełnie odpuścić kontrolę temp. Zakładam że w pomieszczeniu jak będzie stała temp 19 stopni to ok? Nie podnosi się na koniec? Też mnie ciekawi czy ciśnienie nie zaburzy odczytów z ispindla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@rybak16

A których to nie warto robić ? Może na kweikach faktycznie, bo zbyt czyste wyjdą.

Ja w każdym razie nie spotkałem się ze stylem, gdzie nie ma "spoko efektów"
 

Kontrolę temperatury póki co zachowuję dla pilsów, helles, porterów bałtyckich, startuję w 18C i tak trzymam trzy dni, później puszczam wolno.

Piwa górnej fermentacji w 22C otoczenia, czyli jakieś 24C w brzeczce 

 

Ispindel działa OK, ale poza mocnymi piwami już go nie używam. Ostatnio robiłem piwa lekkie (8-10 Plato) w 22C, jak fermentacja wystartuje, to w 24-36h jest po wszystkim

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, fotohobby napisał(a):

A których to nie warto robić ? Może na kweikach faktycznie, bo zbyt czyste wyjdą.

Ja w każdym razie nie spotkałem się ze stylem, gdzie nie ma "spoko efektów"

Chyba wszystkie estrowe to raczej nie najlepszy pomysł. Niektóre drożdże też nie znoszą najlepiej ciśnienia. Mimo to fermentacja ciśnieniowa jest warta polecenia, zwłaszcza jeśli możliwości kontroli temperatury są ograniczone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Łachim napisał(a):

Chyba wszystkie estrowe to raczej nie najlepszy pomysł. Niektóre drożdże też nie znoszą najlepiej ciśnienia. Mimo to fermentacja ciśnieniowa jest warta polecenia, zwłaszcza jeśli możliwości kontroli temperatury są ograniczone.

 

Nie robię belgów, wiec tu  się nie wypowiem, ale jeśli chce wykorzystać owocowe estry w piwach nowofalowych (czy brytyjskich), to pierwszą dobę fermentacji burzliwej fermentuje bez ciśnienia, albo na 0,2bar.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.