rybak16 Opublikowano Czwartek o 14:36 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 14:36 Cześć, warzę już kilka lat i zastanawiam się nad upgradem. Nie mam problemów z procesem, do fermentacji używam lodówkę ze sterownikiem, temperatura pokazywana z ispindla ma bardzo małe odchylenia a więc planuje w tej kwestii zostać przy tym co mam. Nie mniej zacząłem się zastanawiać nad przesiadką na fermentor ze stali nierdzewnej. Głównym powodem jest to, że jednak plastikowe fermentory nie są wieczne, po czasie jak się coś tam uszkadza to zostają odrzucone i robi mi się coraz większa góra zużytych fermentorów. Wolałbym coś co jest trwalsze. Problem polega na tym, że robię dość małe warki, zazwyczaj 12-18l. Fermentory stożkowe, które znalazłem w sprzedaży często są 30l i dodatkowo dużo za wysokie by się zmieścić w lodówce a tak jak pisałem wcześniej chłodziarki glikolowej kupować nie planuje na razie Natrafiłem na fermentory stożkowe na ali, około 20l (w formacie wiadra). Zastanawiam się czy ktoś ma jakieś doświadczenia z fermentorami kupowanymi na tym portalu i czy ktoś używa takich ze stali? Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami oraz przemyśleniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Czwartek o 15:21 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 15:21 daj linka do tych fermentorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano Czwartek o 16:36 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 16:36 Fermentator 1 Fermentator 2 Takie dwa znalazłem. Aczkolwiek ten pierwszy wydaje mi się trochę za tani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano Czwartek o 16:46 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 16:46 To juz nie lepiej taki? I nie z ali https://www.ceneo.pl/88379823?fto=283173935&se=CCbXirjdKzkXKCJf5r7rr3fmh46Jrlju&gad_source=1&gbraid=0AAAAADi0cY4KhhU-VXQS3AqPNfugIinaz&gclid=EAIaIQobChMIuMnPr-_tiQMVtV2RBR0ZWzXyEAQYCiABEgKndvD_BwE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano Czwartek o 16:49 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 16:49 Ale ten jest za wysoki, nie wejdzie do lodówki. Dlatego szukam raczej w formacie wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Czwartek o 17:26 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 17:26 A nie lepiej przerobić corny kega (uciąć dip tube o jakieś 5 cm albo zamienić na pływak)? Umiarkowanie tanio i masz pewną fermentację ciśnieniową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Czwartek o 17:29 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 17:29 36 minut temu, rybak16 napisał(a): Ale ten jest za wysoki, nie wejdzie do lodówki. Dlatego szukam raczej w formacie wiadra. Jak chcesz fermentować w garnku to może https://allegro.pl/oferta/201-uszczelniona-beczka-ze-stali-nierdzewnej-22l-14646857922?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_wyposazenie_pla_pmax_is&ev_campaign_id=21161083198&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA0fu5BhDQARIsAMXUBOIYkYQf1uzCGLNhPusTXT7mVm11z6wFvDZpBJV2zx70a98I5rpD30gaApD0EALw_wcB https://allegro.pl/oferta/pojemnik-garnek-18l-do-destylatorow-modulowych-browin-15532290890?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_krk_kis_kolekcje_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=21101344729&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA0fu5BhDQARIsAMXUBOKiFYBfuW-GBxpXl0D1LHNTxvIClhhRZEoABM0_dooYHBOr9x2E2q4aAjMFEALw_wcB https://allegro.pl/oferta/garnek-24-l-pojemnik-kontener-indukcja-nierdzewny-7660666521?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_wyposazenie_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=17966337515&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA0fu5BhDQARIsAMXUBOL9iPZuCRLvQAYmf2qnia7pzouhXoYYVoxR0Ny_a9_DemwJf1m7si8aAuyZEALw_wcB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano Czwartek o 18:59 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 18:59 1 godzinę temu, Łachim napisał(a): A nie lepiej przerobić corny kega (uciąć dip tube o jakieś 5 cm albo zamienić na pływak)? Umiarkowanie tanio i masz pewną fermentację ciśnieniową. Podobnie jak wcześniej, za wysoki, mam podblatowa łapówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano Czwartek o 19:41 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 19:41 Dodatkowo nie wiem jak w corny. Mierzyć temperaturę. Bym musiał zrobić jakąś sondę w pokrowce hmmm.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Czwartek o 20:45 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 20:45 (edytowane) Corny nie wchodzi do podblatowej ? A ja mierząc temp fermentacji, jeśli przeprowadzam ją w Corny, lub KingKegu przyklejam czujnik do powierzchni fermentora, na niego prostopadłościan 2x4x4cm ze styroduru, co zapewnia wystarczającą izolację od temp zewn. Oczywiście teraz, przy fermentacji ciśnieniowej, temperatura ma nieco mniejsze znaczenie, ale tak samo mierzyłem ją, kiedy fermentowałem w wiadrze Edytowane Czwartek o 21:01 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano Czwartek o 21:06 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 21:06 17 minut temu, fotohobby napisał(a): Corny nie wchodzi do podblatowej ? A ja mierząc temp fermentacji, jeśli przeprowadzam ją w Corny, lub KingKegu przyklejam czujnik do powierzchni fermentora, na niego prostopadłościan 2x4x4cm ze styroduru, co zapewnia wystarczającą izolację od temp zewn. Oczywiście teraz, przy fermentacji ciśnieniowej, temperatura ma nieco mniejsze znaczenie, ale tak samo mierzyłem ją, kiedy fermentowałem w wiadrze Zmierzę jutro bo to wydaje się że byłoby wygodne. Co do temperatury to ja tak robię z plastikową my i mam mega małe odchyły. Obawiałem się że ze stałą będzie gorzej bo mocniej będzie na temp otoczenia reagowała. Rozumiem że to skrócenie o 5 cm to z doświadczenia? Nie zaciągasz drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Czwartek o 21:18 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 21:18 (edytowane) @rybak16 To nie ja pisałem o skróceniu, ja mam w jednym z kegów obciętą u góry i wężyk z z pływakiem https://pl.aliexpress.com/item/1005004077512939.html?spm=a2g0o.detail.pcDetailTopMoreOtherSeller.4.2bb6mZyMmZyMGH&gps-id=pcDetailTopMoreOtherSeller&scm=1007.40196.366991.0&scm_id=1007.40196.366991.0&scm-url=1007.40196.366991.0&pvid=694edd4f-a56f-46ac-81e1-2ce5e8ebc22a&_t=gps-id:pcDetailTopMoreOtherSeller,scm-url:1007.40196.366991.0,pvid:694edd4f-a56f-46ac-81e1-2ce5e8ebc22a,tpp_buckets:668%232846%238114%231999&pdp_npi=4%40dis!PLN!39.99!39.99!!!9.48!9.48!%40211b815c17322238754825258e249f!12000027988712488!rec!PL!2292586944!XZ&utparam-url=scene%3ApcDetailTopMoreOtherSeller|query_from%3A Natomiast kegi mieszczą się w podblatówce Liebhrer Edytowane Czwartek o 21:20 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Piątek o 06:01 Udostępnij Opublikowano Piątek o 06:01 (edytowane) 9 godzin temu, rybak16 napisał(a): Rozumiem że to skrócenie o 5 cm to z doświadczenia? Nie zaciągasz drożdży? Wyczytałem, działa. Drożdży nie zaciągam, natomiast przy rurce problem jest czasem z chmielinami. Przy pływaku z filtrem (dodatkowo obciążać go nakrętką nierdzewną) tego problemu nie ma, ale używam go w innym kegu do chmielenia na zimno, bo myślę, że drożdże by mogły to sitko zalepić (nie sprawdzałem). Corny wchodzi do niektórych lodówek podblatowych do niektórych nie, trzeba zmierzyć. Ja mam jakąś przeznaczoną do zabudowy i się mieszczą w niej 2, ale w innej nie wejdzie nawet na skos. Edit: Tu masz opis na Brülosophy. Edytowane Piątek o 06:37 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano Piątek o 06:41 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 06:41 A jak macie pływak to w jaki sposób oceniacie kiedy przestać zlewac? Co by z dna nie zaciągnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano Piątek o 08:36 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 08:36 Co do pływaka to znalazłem coś takiego: Pływak Na coś szczególnie zwrócić uwagę? Czasami te przedmioty z Ali są różnej jakości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano Piątek o 09:21 Udostępnij Opublikowano Piątek o 09:21 Jest OK. Możesz poszukać ew. takiego z filtrem na końcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Piątek o 19:12 Udostępnij Opublikowano Piątek o 19:12 12 godzin temu, rybak16 napisał(a): A jak macie pływak to w jaki sposób oceniacie kiedy przestać zlewac? Co by z dna nie zaciągnąć? Masz przeźroczysty wężyk, to przecież widać, co leci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano Piątek o 21:10 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 21:10 Faktycznie 😅 zmierzyłem i wejdzie do lodówki. Będzie trochę ciasno ale da radę. Już zamówiłem i niebawem będę testował dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Piątek o 21:25 Udostępnij Opublikowano Piątek o 21:25 13 minut temu, rybak16 napisał(a): Faktycznie 😅 zmierzyłem i wejdzie do lodówki. Będzie trochę ciasno ale da radę. Już zamówiłem i niebawem będę testował dzięki za odpowiedzi Jak się wkręcisz w fermentacje ciśnieniową, to lodówkę będziesz używał tylko do CC/schłodzenia przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano wczoraj o 08:00 Autor Udostępnij Opublikowano wczoraj o 08:00 10 godzin temu, fotohobby napisał(a): Jak się wkręcisz w fermentacje ciśnieniową, to lodówkę będziesz używał tylko do CC/schłodzenia przed rozlewem. Miałem to w planach. Aczkolwiek też nie każde piwo warto tak chyba robić? Nie każde daje spoko efekty tak jak czytałem. To co mnie zastanawia to czy można zupełnie odpuścić kontrolę temp. Zakładam że w pomieszczeniu jak będzie stała temp 19 stopni to ok? Nie podnosi się na koniec? Też mnie ciekawi czy ciśnienie nie zaburzy odczytów z ispindla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano wczoraj o 10:41 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 10:41 @rybak16 A których to nie warto robić ? Może na kweikach faktycznie, bo zbyt czyste wyjdą. Ja w każdym razie nie spotkałem się ze stylem, gdzie nie ma "spoko efektów" Kontrolę temperatury póki co zachowuję dla pilsów, helles, porterów bałtyckich, startuję w 18C i tak trzymam trzy dni, później puszczam wolno. Piwa górnej fermentacji w 22C otoczenia, czyli jakieś 24C w brzeczce Ispindel działa OK, ale poza mocnymi piwami już go nie używam. Ostatnio robiłem piwa lekkie (8-10 Plato) w 22C, jak fermentacja wystartuje, to w 24-36h jest po wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano wczoraj o 20:35 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 20:35 9 godzin temu, fotohobby napisał(a): A których to nie warto robić ? Może na kweikach faktycznie, bo zbyt czyste wyjdą. Ja w każdym razie nie spotkałem się ze stylem, gdzie nie ma "spoko efektów" Chyba wszystkie estrowe to raczej nie najlepszy pomysł. Niektóre drożdże też nie znoszą najlepiej ciśnienia. Mimo to fermentacja ciśnieniowa jest warta polecenia, zwłaszcza jeśli możliwości kontroli temperatury są ograniczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 godziny temu Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu 1 godzinę temu, Łachim napisał(a): Chyba wszystkie estrowe to raczej nie najlepszy pomysł. Niektóre drożdże też nie znoszą najlepiej ciśnienia. Mimo to fermentacja ciśnieniowa jest warta polecenia, zwłaszcza jeśli możliwości kontroli temperatury są ograniczone. Nie robię belgów, wiec tu się nie wypowiem, ale jeśli chce wykorzystać owocowe estry w piwach nowofalowych (czy brytyjskich), to pierwszą dobę fermentacji burzliwej fermentuje bez ciśnienia, albo na 0,2bar. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się