INTseed Opublikowano Poniedziałek o 19:54 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 19:54 Dlaczego godzinami? Wysładzanie nie trwa godzinami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano Wtorek o 19:33 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 19:33 W dniu 6.01.2025 o 14:59, kraczo napisał(a): Generalnie postanowilem kupic 2 paczki suchych Lalbrew Nottingham, zrobic mini starter ( z ekstraktu zrobic 10blg ) zadac do tego drozdze jak sie zacznie pienic to do wiadra, co bedzie to bedzie moze juz i tak raczej z tego risa czegos wybitnego nie bedzie Nic to nie da. Po pierwsze drożdże się nie namnożą w tym starterze, po drugie nie ruszą w piwie z taką zawartością alkoholu. Po trzecie i tak masz już tam daną gęstwę z S-04, więc drożdży masz nawet za dużo. S-04 to dość specyficzne drożdże, które potrafią wolno kończyć fermentację. Obniżając temperaturę, dałeś im sygnał, aby wcześniej poszły spać. Przy takim ekstrakcie początkowym to fermentację zaczynałbym w przedziale 12-14°C i po tygodniu zaczął podnosić temperaturę. Nie miałbyś wtedy problemu z pianą ani z zatrzymaną fermentacją. Teraz to podnoś temperaturę do minimum 22-23°C i czekaj na wznowienie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się