INTseed Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia Dlaczego godzinami? Wysładzanie nie trwa godzinami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia W dniu 6.01.2025 o 14:59, kraczo napisał(a): Generalnie postanowilem kupic 2 paczki suchych Lalbrew Nottingham, zrobic mini starter ( z ekstraktu zrobic 10blg ) zadac do tego drozdze jak sie zacznie pienic to do wiadra, co bedzie to bedzie moze juz i tak raczej z tego risa czegos wybitnego nie bedzie Nic to nie da. Po pierwsze drożdże się nie namnożą w tym starterze, po drugie nie ruszą w piwie z taką zawartością alkoholu. Po trzecie i tak masz już tam daną gęstwę z S-04, więc drożdży masz nawet za dużo. S-04 to dość specyficzne drożdże, które potrafią wolno kończyć fermentację. Obniżając temperaturę, dałeś im sygnał, aby wcześniej poszły spać. Przy takim ekstrakcie początkowym to fermentację zaczynałbym w przedziale 12-14°C i po tygodniu zaczął podnosić temperaturę. Nie miałbyś wtedy problemu z pianą ani z zatrzymaną fermentacją. Teraz to podnoś temperaturę do minimum 22-23°C i czekaj na wznowienie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraczo Opublikowano 26 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego Hej, tak jak pisalem dolalem starter ( bez mieszadla tylko ruszylem fermentacje ) z dwoch saszetek i nie ruszylo, temperatura 23 st, nic kompletnie. Piwo nie ma wad, w sensie smakuje i pachnie ok, czysciutkie, bez filmu itp Genralnie robie z tego eksperyment w sensie dolalem juz 1,5 L Jack Danielsa, spodziewam sie ze piwo mialo ok 5% alko ( tyle mi wyszlo z przeliczenia i korekty reflektometru ) plus Jack podniosl o jakies 2% wg moich obliczen. W Sobote sprobuje jak to smakuje jak bedzie w miare ok to doleje jeszcze 1,5L Jacka ( Promka byla w Biedrze, 1,5 L za 150 zl ), pozatym mam 5L beczke dabowa po bimbrze to tez planuje tam wlac 5L i zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 1 godzinę temu, kraczo napisał(a): Hej, tak jak pisalem dolalem starter ( bez mieszadla tylko ruszylem fermentacje ) z dwoch saszetek i nie ruszylo, temperatura 23 st, nic kompletnie. Piwo nie ma wad, w sensie smakuje i pachnie ok, czysciutkie, bez filmu itp Genralnie robie z tego eksperyment w sensie dolalem juz 1,5 L Jack Danielsa, spodziewam sie ze piwo mialo ok 5% alko ( tyle mi wyszlo z przeliczenia i korekty reflektometru ) plus Jack podniosl o jakies 2% wg moich obliczen. W Sobote sprobuje jak to smakuje jak bedzie w miare ok to doleje jeszcze 1,5L Jacka ( Promka byla w Biedrze, 1,5 L za 150 zl ), pozatym mam 5L beczke dabowa po bimbrze to tez planuje tam wlac 5L i zobaczymy co z tego wyjdzie To ruszyła ta fermentacja czy nie? Po co do piwa lać 3l Jacka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraczo Opublikowano 3 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca Nie ruszyla, a po to zeby raz bylo mocniejsze bo taki ris 4% to nie smakuje wgl a dwa for fun zeby zboaczyc co z tego bedzie, jeszcze do beczki debowej to wleje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca (edytowane) Godzinę temu, kraczo napisał(a): Nie ruszyla, a po to zeby raz bylo mocniejsze bo taki ris 4% to nie smakuje wgl a dwa for fun zeby zboaczyc co z tego bedzie, jeszcze do beczki debowej to wleje To skąd alkohol jak nie było fermentacji? ps dobra, doczytałem że to było "ratowanie warki". Edytowane 3 Marca przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca Zamiast kombinować z dolewaniem destylatu dałbym bretty i zapomniał na pół roku lub więcej. kraczo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca 25 minut temu, Łachim napisał(a): Zamiast kombinować z dolewaniem destylatu dałbym bretty i zapomniał na pół roku lub więcej. Tym bardziej że nie chce mi sie wierzyć w 12blg końcowe, to musi jebnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca Padły ci drożdże i tyle. Z 27brix do 12brix. kraczo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca Udostępnij Opublikowano 3 Marca 32 minuty temu, INTseed napisał(a): Padły ci drożdże i tyle. Z 27brix do 12brix. Jeśli dobrze zmierzono blg to nie sądzę że padły przy 7%alko. Raczej przerwana fermentacja burzliwa spowodowana zbyt wczesnym zlaniem na cichą, na cichej zbyt mało drozy by dalej fermentować. Dodanie zbyt małej ilości świeżych oraz dolanie 3l Jacka co mogło spowować uśpienie drożdży. Teraz tylko dodanie do beczki by prace podjęły jakieś dzikusy kraczo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Marca Udostępnij Opublikowano 4 Marca W ogóle ilość drożdży nie wygląda na odpowiednią, 2 paczki w małym starterze i tak się za bardzo nie namnożą. Zgadzam się @anteks, to problem z fermentacją, 7% alko drożdży nie ubije, ale marna fermentacja prawdopodobnie po prostu się uśpiła. Co najgorsze, może się wznowić. Bretty, ewentualnie enzymy lub aktywna gęstwa z jakiegoś szczepu z genem STA1 może pomóc. Na pewno nie lałbym tego w butelki. kraczo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraczo Opublikowano 4 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca No dziwne bo przed zlaniem byla kompletna cisza nic sie nie dzialo, tak wiem z@#$%^& ze przelalem ale czowiek uczy sie najlepiej na bledach bo akurat to sie pamieta. W sumie moge wrzucic do fermentora bretty znesc do piwincy ( ok 8st ) i zapomniec na pol roku, co myslicie ? https://homebrewing.pl/drozdze-safbrew-br-8-brettanomyces-bruxellensis-5g-data-082024-p-2260.html takie bylyby ok ? ile tego wrzucic ? edit moderatorski: https://piwo.org/guidelines/ mówi w punkcie pierwszym: Nie należy umieszczać komentarzy, które: zawierają wulgaryzmy (art. 3 Ustawy o języku polskim z dnia 7 października 1999r.); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Marca Udostępnij Opublikowano 4 Marca Takie bretty byłyby ok. 8 stopni to trochę mało, ale pewnie z czasem się ociepli. Fermentacja może zająć więcej niż pół roku przy takim blg. Uwaga na dostęp tlenu, przy brettach to daje złe efekty. kraczo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Marca Udostępnij Opublikowano 4 Marca Jeśli dobrze zmierzono blg to nie sądzę że padły przy 7%alko. Raczej przerwana fermentacja burzliwa spowodowana zbyt wczesnym zlaniem na cichą, na cichej zbyt mało drozy by dalej fermentować. Dodanie zbyt małej ilości świeżych oraz dolanie 3l Jacka co mogło spowować uśpienie drożdży. Teraz tylko dodanie do beczki by prace podjęły jakieś dzikusy8-9% masz przy 21brix. Więc było sporo więcej. Nie ma znaczenia ilość drożdży bo w tym momencie wysoka temperatura pomogła im przerobić więcej.Testem tego piwa ile jest % to walnąć 3 piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Marca Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2 godziny temu, INTseed napisał(a): 8-9% masz przy 21brix. Więc było sporo więcej. Nie ma znaczenia ilość drożdży bo w tym momencie wysoka temperatura pomogła im przerobić więcej. Testem tego piwa ile jest % to walnąć 3 piwka Poziom alkoholu nie zależy tylko od blg na początku, ale też na końcu fermentacji. Tu wszystko wskazuje, że nie dofermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Marca Udostępnij Opublikowano 4 Marca Poziom alkoholu nie zależy tylko od blg na początku, ale też na końcu fermentacji. Tu wszystko wskazuje, że nie dofermentowało.Sugerujesz że z 21blg nie osiągniesz bez problemu 8%?Autor wątku powinien napisać ile blg miał na początku, a ile na końcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca @INTseed Oczywiście, że to możliwe, jeśli fermentacja jest marna. Sam tak kiedyś miałem, na początku mojego warzenia porwałem się na imperialny porter bałtycki, który (podaję z pamięci) z jakichś 24 blg zszedł mi tylko do 12. Wyszedł ulep, chociaż niby dało się to wypić. Na pewno nie miał więcej niż ok. 6%, bo przeterminowało tylko 12 blg. Dodałem do niego bretty, zostawiłem na pół roku. Zszedł do chyba 8 blg i dalej był niedobry Tak czy inaczej nawet 8% alkoholu nie zabije drożdży, większość wytrzyma kilkanaście %, chociaż może obniżyć się jakość fermentacji przy przekroczeniu tolerancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraczo Opublikowano 5 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca Dzieki Panowie za dyskusje i porady, pisalem ze na poczatku mialem 27, po pierwszej burzliwej fermentacji zeszlo na 21 a na koncu po dodaniu tych nowych drozdzy zeszlo do 19 na reflektometrze po korecie to bedzie odpowiednio 19.8 oraz 13.49 i juz nizej nie schodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca 4 minuty temu, kraczo napisał(a): Dzieki Panowie za dyskusje i porady, pisalem ze na poczatku mialem 27, po pierwszej burzliwej fermentacji zeszlo na 21 a na koncu po dodaniu tych nowych drozdzy zeszlo do 19 na reflektometrze po korecie to bedzie odpowiednio 19.8 oraz 13.49 i juz nizej nie schodzi Nie mam przy sobie komputera, jesteś pewien tych wyliczeń? Może warto zainwestować w spławik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi