Skocz do zawartości

Spadek temperatury fermentacji

Txs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, uwarzyłem w niedzielę stouta 15 blg na drożdżach us05. Temperaturę fermentacji trzymałem cały czas 15 stopni (w styroboxie w zamrożonymi PETami). Dziś rano wstałem i temperatura przez noc spadła do 13 stopni. Woda w rurce się uspokoiła, przestało bulkać. Czy taki spadek może zatrzymać drożdże i możliwe, że już nie ruszą?

Kolejne pytanie, czy gęstwę z tego piwa będę mógł użyć do risa? Bo skoro nie przefermentowała całego piwa, to powinny być w niej w miarę dużo żywych drożdży. Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam

10 minut temu, Txs napisał(a):

Kolejne pytanie, czy gęstwę z tego piwa będę mógł użyć do risa? Bo skoro nie przefermentowała całego piwa, to powinny być w niej w miarę dużo żywych drożdży.

A skąd myśl, że nie przefermentowały tego piwa? I skąd wniosek, że jeśli przefermentują, to są martwe?

13 minut temu, Txs napisał(a):

Czy taki spadek może zatrzymać drożdże i możliwe, że już nie ruszą?

Fermentacja i bulkanie nie musi trwać kilka tygodni. Często to kwestia dni.

17 minut temu, Txs napisał(a):

Temperaturę fermentacji trzymałem cały czas 15 stopni

A tyle tu piszemy, żeby podnosić temperaturę w miarę zbliżania się fermentacji do końca, a nie trzymać ją na stałym, niskim poziomie.

Możliwe, że po 5 dniach drożdże już przefermentowały cukry. Podnieś temperature do jakichś 20-22 i daj piwu czas - być może jeszcze coś dofermentują. Po tym okresie zmierz blg w odstępie kilku dni. Jeśli wszystko będzie w normie, to butelkuj albo przelej na cichą (jeśli stosujesz f. cichą - ja nie), a gęstwy użyj dalej.

1. 12-25 C powinny żyć. Daj 20 C to dofermentujesz. Pewnie odczyt temperatury masz z pudła, w środku w fermentorze i tak jest inna (wyższa, różnica spada wraz z postępem fermentacji).

2. Możesz użyć gęstwy, tylko za długo nie trzymaj bo skiśnie. Niby 2 tyg, ale różnie z tym bywa... Im szybciej tym lepiej.

1 minutę temu, Szumidło napisał(a):

1. 12-25 C powinny żyć. Daj 20 C to dofermentujesz. Pewnie odczyt temperatury masz z pudła, w środku w fermentorze i tak jest inna (wyższa, różnica spada wraz z postępem fermentacji).

Sondę termometru mam przyklejoną do wiadra i zaizolowaną

13°C to bez tragedii, na pewno nie ubiło drożdży. Aczkolwiek na koniec fermentacji i tak lepiej podnieść temperaturę.

Po zakończonej fermentacji i tak większość drożdży jest żywa, także możesz użyć tej gęstwy do kolejnego piwa.