Txs Opublikowano Piątek o 13:04 Udostępnij Opublikowano Piątek o 13:04 Witam, uwarzyłem w niedzielę stouta 15 blg na drożdżach us05. Temperaturę fermentacji trzymałem cały czas 15 stopni (w styroboxie w zamrożonymi PETami). Dziś rano wstałem i temperatura przez noc spadła do 13 stopni. Woda w rurce się uspokoiła, przestało bulkać. Czy taki spadek może zatrzymać drożdże i możliwe, że już nie ruszą? Kolejne pytanie, czy gęstwę z tego piwa będę mógł użyć do risa? Bo skoro nie przefermentowała całego piwa, to powinny być w niej w miarę dużo żywych drożdży. Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano Piątek o 13:32 Udostępnij Opublikowano Piątek o 13:32 10 minut temu, Txs napisał(a): Kolejne pytanie, czy gęstwę z tego piwa będę mógł użyć do risa? Bo skoro nie przefermentowała całego piwa, to powinny być w niej w miarę dużo żywych drożdży. A skąd myśl, że nie przefermentowały tego piwa? I skąd wniosek, że jeśli przefermentują, to są martwe? 13 minut temu, Txs napisał(a): Czy taki spadek może zatrzymać drożdże i możliwe, że już nie ruszą? Fermentacja i bulkanie nie musi trwać kilka tygodni. Często to kwestia dni. 17 minut temu, Txs napisał(a): Temperaturę fermentacji trzymałem cały czas 15 stopni A tyle tu piszemy, żeby podnosić temperaturę w miarę zbliżania się fermentacji do końca, a nie trzymać ją na stałym, niskim poziomie. Możliwe, że po 5 dniach drożdże już przefermentowały cukry. Podnieś temperature do jakichś 20-22 i daj piwu czas - być może jeszcze coś dofermentują. Po tym okresie zmierz blg w odstępie kilku dni. Jeśli wszystko będzie w normie, to butelkuj albo przelej na cichą (jeśli stosujesz f. cichą - ja nie), a gęstwy użyj dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano Piątek o 14:02 Udostępnij Opublikowano Piątek o 14:02 1. 12-25 C powinny żyć. Daj 20 C to dofermentujesz. Pewnie odczyt temperatury masz z pudła, w środku w fermentorze i tak jest inna (wyższa, różnica spada wraz z postępem fermentacji). 2. Możesz użyć gęstwy, tylko za długo nie trzymaj bo skiśnie. Niby 2 tyg, ale różnie z tym bywa... Im szybciej tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Txs Opublikowano Piątek o 14:04 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 14:04 1 minutę temu, Szumidło napisał(a): 1. 12-25 C powinny żyć. Daj 20 C to dofermentujesz. Pewnie odczyt temperatury masz z pudła, w środku w fermentorze i tak jest inna (wyższa, różnica spada wraz z postępem fermentacji). Sondę termometru mam przyklejoną do wiadra i zaizolowaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano Piątek o 22:53 Udostępnij Opublikowano Piątek o 22:53 13°C to bez tragedii, na pewno nie ubiło drożdży. Aczkolwiek na koniec fermentacji i tak lepiej podnieść temperaturę. Po zakończonej fermentacji i tak większość drożdży jest żywa, także możesz użyć tej gęstwy do kolejnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Sobota o 10:29 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:29 Fermentacja zwolniła. Zmniejsz o połowę lód.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się