michal9890 Opublikowano Czwartek o 13:32 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 13:32 Witam Ze względu na brak drożdży Fermentum Mobile (których wcześniej używałem ) mam pytanie. Jakich drożdży użyć do Saision, Belgian Blond Ale, Dubel. Czy macie doświadczenie z drożdżami suchymi typu Belgian Abbey M47 Mangrove Jacks albo Lallemand Abbaye Belgian Ale? Czy lepiej nie patrzeć w stronę suchych w tych stylach i wybrać coś od White labs? Wypróbowanym te nowe Yeast Side Labs ale niestety póki co niedostępne Belgijskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano Czwartek o 14:26 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 14:26 Z sucharów "belgijskich" używałem więcej niż raz: Fermentis T58 - otrzymywałem pyszne, lekkie piwa o owocowym charakterze. Stylowo pewnie gdzieś w okolicach enkela się plasowały - https://piwo.org/forums/topic/1002-fermentis-safbrew-t-58/ Lalbrew Farmhouse - bardzo przyjemne, na krótką metę wygrały mi z sezonowym szczepem sezonowym od FM właśnie, z czasem się spłaszczyły ale nadal spoko wspominam - https://piwo.org/forums/topic/33411-lallemand-lalbrew-farmhouse/ Nie robiłem mocnych piw więc wiele nie powiem. Jednak do saisona bardziej bym polecał Imperial Rustic albo Wyeast 3726 Farmhouse ale jak widzę słabo z dostępnością a ceny z kosmosu. Na HBT jest o sucharach do mocnych belgów. Czytasz? edit: https://www.homebrewtalk.com/threads/best-yeast-for-dark-fruit-flavors-in-high-gravity-belgium-style-beer.688784/ plus poszczególne szczepy mają właśnie tam chyba najbardziej rozbudowane wątki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Czwartek o 17:24 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 17:24 Ja z kolei polecam WLP830. Zrobiłem na nich serię enkel, dubbel, tripel, quadrupel i z każdego byłem zadowolony. Mam wrażenie, że podnoszą trochę goryczkę, być może to kwestia wyższych alkoholi. Ogólnie szczep bardzo polecam, uwaga tylko, bo produkuje bardzo dużo piany. Jeśli chodzi o saisona to testowałem WLP568, ale to blend. Efekt był fajny, piwa bardzo mi smakowały, choć nie jestem fanem saisonów. Zrobiłem na tym saisona, brett saisona i pumpkin ale. Co do T58, osobiście używałem ich tylko raz, do braggota. Nie wypowiem się jednak co do efektów, bo mój sposób prowadzenia fermentacji pozostawiał wiele do życzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) Nie używam żadnych innych, tylko Fermentis BE-134, wygrałem na nich saisona w Warszawie w zeszłym roku, teraz na gęstwie z nich robię dubbla. Perfekcyjny, szybki start, żrą szybko i do końca. Fenomenalne estry oraz fenole. Nie czuję w ogóle potrzeby próbować jakichkolwiek innych. Edytowane 10 godzin temu przez Rheged Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi