Skocz do zawartości

Raciborskie


Molik

Rekomendowane odpowiedzi

cześć,

 

Kolega uwielbia raciborskie piwo. Czy ktoś może mnie naprowadzić na składniki użyte i jakieś proporcje podstawowe? Jakąś "recepturę bazową wraz z chmieleniem"?

 

W sumie to cokolwiek od czego mógłby człowiek wystartować by spróbować odtworzyć smak.

 

Niestety sam jestem zielony i nie umiem mu doradzić jakie słody/chmiele nawet mógłby spróbować.

 

Dziękuję za zrozumienie i ewentualne odpowiedzi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatni raz piłem Raciborskie kilka lat temu, ale dobrze pamiętam, że było specyficznie słodkie jak na styl. Gdybym próbował je odtworzyć, to użyłbym którejś ze konkursowych receptur na jasne pełne (np. z receptur na wiki), część słodu pilzneńskiego na monachijski/wiedeński i zacieranie w okolicach 68-69'C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.