Molik Opublikowano Piątek o 16:30 Udostępnij Opublikowano Piątek o 16:30 cześć, Kolega uwielbia raciborskie piwo. Czy ktoś może mnie naprowadzić na składniki użyte i jakieś proporcje podstawowe? Jakąś "recepturę bazową wraz z chmieleniem"? W sumie to cokolwiek od czego mógłby człowiek wystartować by spróbować odtworzyć smak. Niestety sam jestem zielony i nie umiem mu doradzić jakie słody/chmiele nawet mógłby spróbować. Dziękuję za zrozumienie i ewentualne odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano Piątek o 16:52 Udostępnij Opublikowano Piątek o 16:52 Ostatni raz piłem Raciborskie kilka lat temu, ale dobrze pamiętam, że było specyficznie słodkie jak na styl. Gdybym próbował je odtworzyć, to użyłbym którejś ze konkursowych receptur na jasne pełne (np. z receptur na wiki), część słodu pilzneńskiego na monachijski/wiedeński i zacieranie w okolicach 68-69'C. Molik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Ja jeszcze rozważyłbym "monachijski na sterydach" czyli melanoidynowy jakieś 10-15% zasypu. Może pomóc tez caraaroma. Molik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano 8 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Dziękuję Wam ślicznie i serdecznie. Przekaże koledze. Jeszcze go namawiam do Biab żeby spróbował. Może teraz mi się uda jak mam jakieś wskazówki startowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi