ciezkicoswybrac Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Wiem, że to forum nie do końca hydrauliczne, ale może akurat trafi się ktoś z doświadczeniem w podobnych tematach W piwnicy wyremontowałem sobie jedno pomieszczenie pod warzelnię, mam tam pełnowymiarową kuchnię, zlew z dojściem zimnej wody, stół, ławeczki itp. Ostatnie co zostało mi do ogarnięcia, to odpływ. Na ten moment działam w mało wygodny sposób, tj. rurę z syfonu mam włożoną do 30l wiadra, które oczywiście muszę ręcznie wynosić gdy się napełni. Chyba nie muszę mówić, że nie jest to najprzyjemniejsza czynność w ciasnej piwnicy i na stromych schodach. Niestety nie było możliwości stworzenia odpływu na etapie robienia podłogi, bo już wtedy miałem dość nisko sufit, a instalacja jeszcze bardziej podniosłaby podłogę. Wymyśliłem to sobie w ten sposób: -zostawiam zlew i wiadro jak jest -do wiadra wstawiam filtr z bardzo drobnej siatki. Do zlewu wylewałbym gęstwy, wodę po myciu kociołka, butelek itp, więc jakaś filtracja jest konieczna żeby nie zapchać pompy. -pod filtrem wkładam pompkę, która wyciąga mi wodę do góry gdy ją włączę -wężyk na wyjściu pompy podłączam do rury, w której mam odpływ z domu i pieca gazowego Odpływ znajduje się w pomieszczeniu obok, do którego mam kratkę wentylacyjną na wylot, więc tą drogą puściłbym wężyk z pompy. Odpływ znajduje się na wysokości ~180cm, sam wąż musiałby mieć około 3m. Czy to ma jakikolwiek sens? Jeśli tak, to jakiej pompy muszę szukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 8 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Jeśli tak, to jakiej pompy muszę szukać? Może taka ze zmywarki dałaby radę? Ciśnienia to ona co prawda nie wytworzy, na jednym poziomie na pewno przepcha, tylko czy podniesie na 1,8m? Można pozyskać z uszkodzonych zmywarek bez większego problemu ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 8 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 1 minutę temu, dzejkej napisał(a): Może taka ze zmywarki dałaby radę? Myślałem właśnie o pompie ze zmywarki lub pralki, ale obawiam się, że nie będzie w stanie podnieść wody na taką wysokość, albo szybko się zajedzie w takim trybie pracy. Wiem, że mógłbym je dostać za pół darmo, ale więcej wydam na złączki i pasujące wężyki, które mogą okazać się niepotrzebne jeśli pompa nie wyrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu Na portalu aukcyjnym poszukaj pompa wody brudnej, najprostrze podnoszą slup wody niby 8m. Ale nie pamietam jak z temperatura pracy. ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi