Skocz do zawartości

Dark Ale

Panama_536

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Panama_536 napisał(a):

refketoketr od nowosci noe byl kalobrowany wiec moze bede musial to sprawdzic natomiast nie mam pojecia nie znam tu piwowarów ze ślaska cieszyńskiego :) jestem nowy w temacie może ktos zna i da namiar 😛 a może jest ktow na forum;) pozdrawiam

Podjedź to Doroty z homebrewing.pl , (Pogwizdów) zrobisz tam zakupy na następne warki, a przy okazji zostawisz to piwo i poprosisz o reckę

23 godziny temu, fotohobby napisał(a):

Podjedź to Doroty z homebrewing.pl , (Pogwizdów) zrobisz tam zakupy na następne warki, a przy okazji zostawisz to piwo i poprosisz o reckę

swietnie dzieki za info ale zakupy to u nich można jedynie przez internet niestety zamawiać już kiedyś dzwoniłem nie wiem czy ktoś bedzie sie chcial zemna spotkac od nich ;)

41 minut temu, Panama_536 napisał(a):

swietnie dzieki za info ale zakupy to u nich można jedynie przez internet niestety zamawiać już kiedyś dzwoniłem nie wiem czy ktoś bedzie sie chcial zemna spotkac od nich ;)

Robisz zakupy online i zaznaczasz odbiór własny.
Nie raz tak robiłem, towar wydawał Janusz.

Nawet na stronie masz informację:
https://homebrewing.pl/sposoby-wysylek-pm-16.html

Edytowane przez fotohobby

kurde otwarlem dzis te piwo 8 dni po zabutelkowaniu i kurde jest super zapach piana wszystko gra .. i moje pytanie jest nastepujące czy jka porozlewam to co zostalo w fermentorze wyjdzie ? bo jak pisalwm wczesniej obawialem sie ze to infekcjs i nie rozlewalem i rozlalem tylko 3 sztuki a reszta zostala w fermwntorze . Czy lipa juz z tym bedzie ? moglo sie zainfekowac jak rozlalwm tylko 3 i zostawilem ??

11 minut temu, Panama_536 napisał(a):

kurde otwarlem dzis te piwo 8 dni po zabutelkowaniu i kurde jest super zapach piana wszystko gra .. i moje pytanie jest nastepujące czy jka porozlewam to co zostalo w fermentorze wyjdzie ? bo jak pisalwm wczesniej obawialem sie ze to infekcjs i nie rozlewalem i rozlalem tylko 3 sztuki a reszta zostala w fermwntorze . Czy lipa juz z tym bedzie ? moglo sie zainfekowac jak rozlalwm tylko 3 i zostawilem ??

IMG20251110215025.jpg

IMG20251110215306.jpg

na ostatnim zdieciu jest taka plama ciekawe co to heh ...

powie mi ktos jeszcze jedo :) ponieważ podczas rozlewania zapomnialem wyciagnac rurkeni dwie kropelki tej starwj wody wpadly do piwa czy może to zakazić calosc czy refermantacja w butelkacg pokona bakterie jak cos ??;)

Z rurki fermentacyjnej? Nie powinno się nic stać, w gotowym powie nie ma już najlepszych warunków do rozwoju infekcji. 

Na przyszłość do rurki fermentacyjnej można wlać np. roztwór starsanu, wtedy przy przypadkowym zassaniu do fermentora nie ma strachu.

3 godziny temu, punix napisał(a):

Z rurki fermentacyjnej? Nie powinno się nic stać, w gotowym powie nie ma już najlepszych warunków do rozwoju infekcji. 

Na przyszłość do rurki fermentacyjnej można wlać np. roztwór starsanu, wtedy przy przypadkowym zassaniu do fermentora nie ma strachu.

dzieki punix  za info ;)

heh dzis sprawdzam powo zabutelkowaniu i w każdej butelce coś pływa :/ ciekawe czy to wina tego ze zassało mi kropelki z rurki fermentacyjnej czy poprostu juz gdzies bakteria sie wdala bo stało :( mial ktos moze cos takiego ??;)

IMG20251118133426.jpg

IMG20251118133415.jpg

IMG20251118133409.jpg

1 godzinę temu, Panama_536 napisał(a):

heh dzis sprawdzam powo zabutelkowaniu i w każdej butelce coś pływa :/ ciekawe czy to wina tego ze zassało mi kropelki z rurki fermentacyjnej czy poprostu juz gdzies bakteria sie wdala bo stało :( mial ktos moze cos takiego ??;)

IMG20251118133426.jpg

IMG20251118133415.jpg

IMG20251118133409.jpg

Mi się nie zdarzył taki objaw, mimo że kiedyś nawet mi się zdarzyło zassać z rurki parę kropel wody w której była utopiona muszka owocówka... wątpię żeby to było przyczyną. Ja bym otwarł butelkę i sprawdził organoleptycznie, bo jeśli wdała się infekcja to jest ryzyko granatów.

otwarlem nie ma fontammy gaz od razu ucieka cały kurde zawalilem ze nie zabutelkowalem wszystkich piw od razu 3 pierwsze co zabutelkowalem byly super :( swietny gaz idealne i bez zadnych bialych farfocli . Kolejne zabutelkowalem po tygodniu dopiero i pewnie sie wdała w ten czas jakas infekcja :(