fotohobby Opublikowano 3 Listopada Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 13 godzin temu, Panama_536 napisał(a): refketoketr od nowosci noe byl kalobrowany wiec moze bede musial to sprawdzic natomiast nie mam pojecia nie znam tu piwowarów ze ślaska cieszyńskiego jestem nowy w temacie może ktos zna i da namiar 😛 a może jest ktow na forum;) pozdrawiam Podjedź to Doroty z homebrewing.pl , (Pogwizdów) zrobisz tam zakupy na następne warki, a przy okazji zostawisz to piwo i poprosisz o reckę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 4 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 23 godziny temu, fotohobby napisał(a): Podjedź to Doroty z homebrewing.pl , (Pogwizdów) zrobisz tam zakupy na następne warki, a przy okazji zostawisz to piwo i poprosisz o reckę swietnie dzieki za info ale zakupy to u nich można jedynie przez internet niestety zamawiać już kiedyś dzwoniłem nie wiem czy ktoś bedzie sie chcial zemna spotkac od nich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 4 Listopada Udostępnij Opublikowano 4 Listopada (edytowane) 41 minut temu, Panama_536 napisał(a): swietnie dzieki za info ale zakupy to u nich można jedynie przez internet niestety zamawiać już kiedyś dzwoniłem nie wiem czy ktoś bedzie sie chcial zemna spotkac od nich Robisz zakupy online i zaznaczasz odbiór własny. Nie raz tak robiłem, towar wydawał Janusz. Nawet na stronie masz informację: https://homebrewing.pl/sposoby-wysylek-pm-16.html Edytowane 4 Listopada przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 10 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada kurde otwarlem dzis te piwo 8 dni po zabutelkowaniu i kurde jest super zapach piana wszystko gra .. i moje pytanie jest nastepujące czy jka porozlewam to co zostalo w fermentorze wyjdzie ? bo jak pisalwm wczesniej obawialem sie ze to infekcjs i nie rozlewalem i rozlalem tylko 3 sztuki a reszta zostala w fermwntorze . Czy lipa juz z tym bedzie ? moglo sie zainfekowac jak rozlalwm tylko 3 i zostawilem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 10 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 11 minut temu, Panama_536 napisał(a): kurde otwarlem dzis te piwo 8 dni po zabutelkowaniu i kurde jest super zapach piana wszystko gra .. i moje pytanie jest nastepujące czy jka porozlewam to co zostalo w fermentorze wyjdzie ? bo jak pisalwm wczesniej obawialem sie ze to infekcjs i nie rozlewalem i rozlalem tylko 3 sztuki a reszta zostala w fermwntorze . Czy lipa juz z tym bedzie ? moglo sie zainfekowac jak rozlalwm tylko 3 i zostawilem ?? na ostatnim zdieciu jest taka plama ciekawe co to heh ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 10 Listopada Udostępnij Opublikowano 10 Listopada @Panama_536zdezynfekuj kranik i butelkuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 10 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada a co to może być ta plama ??kranik dezynfekowałem też wcześniej jak rozlałem te 3 piwka .. mam nadzieje ze to nie zaszkodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Listopada Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 42 minuty temu, Panama_536 napisał(a): a co to może być ta plama ??kranik dezynfekowałem też wcześniej jak rozlałem te 3 piwka .. mam nadzieje ze to nie zaszkodziło Szklana kula na przeglądzie a zapasowa mówi że to nic ważnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 11 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada powie mi ktos jeszcze jedo ponieważ podczas rozlewania zapomnialem wyciagnac rurkeni dwie kropelki tej starwj wody wpadly do piwa czy może to zakazić calosc czy refermantacja w butelkacg pokona bakterie jak cos ??;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Listopada Udostępnij Opublikowano 11 Listopada Z rurki fermentacyjnej? Nie powinno się nic stać, w gotowym powie nie ma już najlepszych warunków do rozwoju infekcji. Na przyszłość do rurki fermentacyjnej można wlać np. roztwór starsanu, wtedy przy przypadkowym zassaniu do fermentora nie ma strachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 11 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 3 godziny temu, punix napisał(a): Z rurki fermentacyjnej? Nie powinno się nic stać, w gotowym powie nie ma już najlepszych warunków do rozwoju infekcji. Na przyszłość do rurki fermentacyjnej można wlać np. roztwór starsanu, wtedy przy przypadkowym zassaniu do fermentora nie ma strachu. dzieki punix za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 18 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada heh dzis sprawdzam powo zabutelkowaniu i w każdej butelce coś pływa ciekawe czy to wina tego ze zassało mi kropelki z rurki fermentacyjnej czy poprostu juz gdzies bakteria sie wdala bo stało mial ktos moze cos takiego ??;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 18 Listopada Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 1 godzinę temu, Panama_536 napisał(a): heh dzis sprawdzam powo zabutelkowaniu i w każdej butelce coś pływa ciekawe czy to wina tego ze zassało mi kropelki z rurki fermentacyjnej czy poprostu juz gdzies bakteria sie wdala bo stało mial ktos moze cos takiego ??;) Mi się nie zdarzył taki objaw, mimo że kiedyś nawet mi się zdarzyło zassać z rurki parę kropel wody w której była utopiona muszka owocówka... wątpię żeby to było przyczyną. Ja bym otwarł butelkę i sprawdził organoleptycznie, bo jeśli wdała się infekcja to jest ryzyko granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 18 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada otwarlem nie ma fontammy gaz od razu ucieka cały kurde zawalilem ze nie zabutelkowalem wszystkich piw od razu 3 pierwsze co zabutelkowalem byly super swietny gaz idealne i bez zadnych bialych farfocli . Kolejne zabutelkowalem po tygodniu dopiero i pewnie sie wdała w ten czas jakas infekcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Czwartek o 14:22 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 14:22 (edytowane) @Panama_536Spokojnie, może drożdże zassałeś. Zostaw butelki na tydzień w spokoju, potem testuj Edytowane Czwartek o 14:22 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano Czwartek o 18:50 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 18:50 Refermentacja trwa. Może się tak dziać. Zrobią co trzeba i opadną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano Piątek o 07:34 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 07:34 heh ok zobaczymy chcialbym zeby to byl prawda ale wątpię bo piwonsprawdzalem po otwwrciu i czuc je kwasem i smakike kwasem poprzednie 3 sztuki byly juz pontygodniu nagazowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano Piątek o 09:35 Udostępnij Opublikowano Piątek o 09:35 To masz sour dark ale. Etykietować rozdawać ludziom. I tak się nie znają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi