Dawid Szatan Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada Półtora roku temu zamroziłem drożdże, a bardziej szczegółowo - gęstwę. Razem z gliceryną było tego 190 ml - taki słoiczek mały. 24h temu rozmroziłem ten słoik i zadałem do litrowego startera 8blg. Obecnie starter ma piankę na 1cm (trochę słabo), widzę przez szkło, że farfocle fruwają, całość fermentuje, więc coś z tego mrożenia wyszło. Pytanie brzmi: jak wywróżyć czy ten starter podoła 23 litrom 14,5blg? Nie wiem ile było tam komórek początkowo. Nie mam też czasu na robienie większego startera, bo sytuacja jest nieco podbramkowa. Może po odfermentowaniu można coś wywnioskować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada Ja też nie wiem. Ale dodaj pożywkę do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 10 Listopada Udostępnij Opublikowano 10 Listopada Cześć, Ja robię starter 3-stopniowy. 200 ml, 600 ml, 2 litry. Ale zamrażam w probówkach typu "falcon" 50 ml. Na jeden rozruch używam 2 sztuki. Działa. Jeśli Tobie ruszyły to OK. Czy przerobią 23l. 14,5 Blg? Raczej słabo. Zrób 10 litrów, na gęstwie już możesz szaleć. Jeśli to lager - na pewno max 10 litrów. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 10 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada Ano widzisz, pierwszy raz rozmrażałem i nie był to planowany zabieg, tylko ratowanie warki, więc trochę na wariata wszystko wyszło. Faktycznie mogłem chociaż zmniejszyć im litraż, żeby łatwiej miały, ale zanim napisałeś wlałem starter. Zobaczymy do ilu zejdą. Od rana fermentacja w toku, dywan na dnie minimalny, piana na 1cm, ale idzie. W dniu 9.11.2025 o 23:00, INTseed napisał(a): Ja też nie wiem. Ale dodaj pożywkę do fermentacji. @INTseed jakby ci płacili za każdą wzmiankę o pożywce dla drożdży, to już byś był bogaty Ale masz rację, tu by się przydała, więc chyba mnie namówiłeś do kupna. Napiszę może do ilu zeszły, jak skończą, żeby zamknąć wątek. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 12 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada Burzliwa ustała po 2 dniach - przez ścianki fermentora widzę, że na chwilę obecną zeszło do 3 blg, po odgazowaniu może ze 4 będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Listopada Udostępnij Opublikowano 13 Listopada Ano widzisz, pierwszy raz rozmrażałem i nie był to planowany zabieg, tylko ratowanie warki, więc trochę na wariata wszystko wyszło. Faktycznie mogłem chociaż zmniejszyć im litraż, żeby łatwiej miały, ale zanim napisałeś wlałem starter. Zobaczymy do ilu zejdą. Od rana fermentacja w toku, dywan na dnie minimalny, piana na 1cm, ale idzie. [mention=14420]INTseed[/mention] jakby ci płacili za każdą wzmiankę o pożywce dla drożdży, to już byś był bogaty Ale masz rację, tu by się przydała, więc chyba mnie namówiłeś do kupna. Napiszę może do ilu zeszły, jak skończą, żeby zamknąć wątek.Fermentacja jest lepsza. Mniej dziwnych aromatów. Pożywka tańsza niż dwie paczki drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano wczoraj o 12:33 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 12:33 Pożywka nie działa tak samo jak więcej drożdży, wpływa też na profil fermentacji, niekoniecznie czyniąc ją czystszą (np. nadmiar niektórych aminokwasów prowadzi do zwiększonej produkcji estrów). W większości wypadków brzeczka all malt ma wszystkie potrzebne aminokwasy, zwykle jest pożyteczna tylko suplementacja cynku (w przyswajalnej dla drożdży formie). Uważam, że z tą pożywką to uproszczenie i niekoniecznie dobra porada, zwłaszcza stosowana tak ogólnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się