Jimi_ Opublikowano 4 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2025 Witam, przedstawiam swoją propozycję receptury na piwo, jak w tytule. 20l gotowego piwa Początkowe BLG ~ 10 VM Pale Ale - 3,2Kg Wyerman Caramunich II - 0,15kg VM Czekoladowy - 0,05kg Nie bijcie za ten czekoladowy, wiem że to nie w stylu, ale taki akurat mam w tej chwili, a używam tak mało tylko dla podbicia koloru. Mogę ewentualnie użyć special w albo carafa. Czy też obniżyć pale ale a dać nieco więcej Caramunich? Zacieranie: 60m 67°C Wysładzanie do uzyskania 25l brzeczki Gotowanie 60 minut Challenger 30g - 60m Goldings 20g - 5m Pół tabletki whirlfloc 15m przed końcem gotowania. Fermentacja safale s-04 17°C przez pierwsze dni potem systematycznie zwiększana do pokojowej 20C Może CC z żelatyną, ale to zobaczę co będzie po whirlfloc, jeszcze nigdy nie używałem. Wszelkie rady i krytyka mile widziana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2025 30 minut temu, Jimi_ napisał(a): Nie bijcie za ten czekoladowy Według klasycznych książek (Wheeler, Ollossen) w przepisach na bittery pojawia się w tym celu black malt albo nawet roasted barley właśnie w takich mini ilościach, więc wszystko zgodnie ze sztuką. Jeśli jesteś zainteresowany książkami daj znać na PW. Jimi_ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 4 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2025 Jak rozumiem przy tak małej ilości nie muszę się bawić w dodawanie ciemnego słodu na koniec zacierania tylko mogę śmiało wrzucać razem z resztą od początku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2025 Aż sprawdziłem swoje bittery i w żadnym nie miałem czekoladowego. Osobiście dałbym tylko na wygrzew/filtrację. Ale ja jestem smash fanatykiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 4 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2025 O, naprawdę zrobiłeś mi ochotę na bittera. A że akurat warkę następną już mam zaplanowaną to pewnie będzie coś trzeba sobie kupić do wypicia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 6 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2025 Zrobiłem jednak tak bo miałem zaćmienie i nie umiałem liczyć przez chwile VM Pale Ale - 3,4Kg Wyerman Caramunich II - 0,15kg VM Czekoladowy - 0,05kg Wyszło mi 20l 11,5BLG Będę rozcieńczał do 10/10,2BLG czyli finalnie wyjdzie jakieś 23l 10BLG przed zadaniem drożdży. Drugi raz z rzędu większa wydajność niż zawsze, zgaduje, że dzięki powolnemu wysładzaniu. Zapomniałem o whirlfloc więc pójdzie żelatyna i CC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 6 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2025 Wydajnosc sobie oszacujesz i skorygujesz w nastepnych warkach. Ja to juz zupelnie wahania mam. Czasem to mi sie wydaje, ze to kwestia jakosci slodu, a czasem ilosci wody do wysladzania. Dla mnie raczej pozadanym parametrem jest skrocenie czasu i nawet wole dac 0.5 kg wiecej slodu podstawowego i nie przejmowac sie wydajnoscia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano Sobota o 07:49 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 07:49 Dupa zbita. Piwa nawet nie rozlewałem bo po prostu było kwaśne w smaku i zapachu, wyglądało dość normalnie, ale mam wrażenie, że wraz z przebiegiem fermentacji ściemniało. Jakaś infekcja raczej. Możliwe, że po nagazowaniu, jakimś leżakowaniu i schłodzeniu dałoby się pić, ale po co się męczyć. No nic, innym razem się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano Sobota o 12:43 Udostępnij Opublikowano Sobota o 12:43 4 godziny temu, Jimi_ napisał(a): Piwa nawet nie rozlewałem bo po prostu było kwaśne w smaku i zapachu Jak jeszcze nie wylałeś, to zabutelkuj jedno i odstaw na 2 tygodnie. Czasami nie warto się sugerować smakiem z fermentora. Pieniądze i czas już i tak zmarnowane, a wylać zawsze zdążysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano Sobota o 14:31 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:31 Tak zrobiłem, ale nie wróżę żadnych sukcesów. W zapachu jakby lekkie mydło? Apteka? Poczekamy, zobaczymy. Dzięki za rade ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi