pepek84 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Narazie tylko 3 warki , więc jeszcze będe je testował. Póki co powiem tak. Mają trochę bardziej zbity osad w porównaniu do US05 , jesli chodzi o tempo klarowania się ,nie zauwazyłem różnicy. Dają mam wrażenie jeszcze czystszy profil niż US05 . I mam podejrzenia , ale trudno to powiedzieć po 3 warkach , że aromat drożdżowy z piwa znika dużo szybciej niż w przypadku US05. Z tego może wynikać to co pisałem wczesniej , czyli fajne eksponowanie chmieli. Ale to trzeba sprawdzić na jakimś IPA z prawdziwego zdarzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) #44 Pils pilzneński 4 kg monachijski 1 kg carapils 0,3 kg Zacieranie 50C zasyp w 16 litrach 15 min 62 C odebranie dekoktu dekokt 72C 15 min 100 C 15 min - zawrócenie dekoktu 72C 10 min odebranie dekoktu dekokt 15 min 100 C - zawrócenie dekoktu 72 C 10 min mashout Chmielenie Sybilla 50 g 60 min Sybilla 50 g 15 min Saaz 20 g 0 min Zadane saszetką Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager Wybicie : 24 litry , 15 Blg Nowy filtrator rurkowy i dekokcja spowodowała ze mam o prawie 2 blg wyższy ekstrakt niż planowałem. Ale nie będę rozcieńczał . Oby tylko drożdże sobie poradziły 1.03.2014 Zabtutelkowane ze 115g cukru 5 Blg Edytowane 1 Marca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) #45 98% Peated Ale whisky Castlemalting 5 kg karmelowy Strzegom 150 EBC 0,1 kg Zacieranie 66C - 64C - 90 min mashout Chmielenie : Sybilla 20 g , East Kent Goldings 30 g 60 min Zadane uwodnionymi Mangrove Jack's M03 Newcastle Dark Ale Wybicie 23 l Blg 15,5 Zachęcony recepturą kolegi Wihura postanowiłem uwarzyć to almost undrinkable piwo No zapach rzeczywiście jest konkretny podczas zacierania , chociaż spodziewałem się że będzie gorzej 98% w nazwie bo 2 % zasypu stanowi karmelowy 150 EBC ze Strzegomia. Dodałem go żeby lekko przyciemnić to piwo. Jakoś bardziej mi pasuje troszkę ciemniejszy kolor. Nie mam jeszcze pomysłu na to jak nagazować to piwo. Drożdże również eksperyment , mam nadzieje że się sprawdzą. Troszkę mam obawy co to zbytniej wytrawności. 22.03.2014 Zabutelkowane ze 140 gramów cukru , 42 x 0,5 litra przy 5 Blg. O dziwo w smaku ani aromacie nie ma jakiejś szpitalnej czy kolejowej masakry. Dziwne trochę Zobaczymy co dalej. Edytowane 22 Marca 2014 przez pepek84 WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Też na dniach będę warzył 100% peated M03 nie są wytrawne, piwo na nich jest dość pełne, trochę estrowe. W jakie IBU celujesz bo trochę tego chmielu dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 No to będziemy robić porównanie A ty na jakich drożdżach planujesz ? IBU wyliczyło mi na 34 , teraz dopiero dorzuciłem chmiele , więc jeszcze nie wiem jaki ekstrakt , ale spodziewałem się powyżej 14 i raczej tyle będzie ,więc powinno być dobrze. A sybilla poszła dlatego że EKG tylko tyle miałem Zapach brzeczki jest no ..mocny . Ale w smaku po prostu miazga jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 W tym momencie planuję na Wyeast 1728 Scottish Ale ale to było by już siódme piwo na nich, więc raczej w kondycji to już słabej są, jak nie one to zrobię pewnie na US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Nie taki diabeł straszny Do fermentora trafiło 23 litry o 15,5 Blg. Brzeczka o dziwo nie pachnie jakoś strasznie intensywnie , w smaku no jest moc. Chyba jednak zrobiłem troszkę zbyt ciemne to piwo.. ale nie szkodzi Co mnie zaskoczyło , brzeczka jest wyjątkowo mało gorzka. Ale to pewnie właśnie wędzoność przykrywa wszystko. Mam nadzieje że nie będzie zbyt mało goryczkowe. Zauważyłem to samo co ty Wihura , przełom na prawdę spory i miałem dosłownie idealnie klarowną brzeczkę po chmieleniu. Za to osady na dnie gara bardzo luźne. Jak planujesz nagazować to piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Nagazuj tak jak lubisz, ja będę celował w okolice 2,2 v/v. U mnie już z fermentora jedzie mocno torfem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) #46 Stout Żytni pilzneński 3,5 kg żytni CM 2 kg czekoladowy 0,42 kg black CM 0,35 kg karmelowy Strzegom 300 EBC 0,3 kg palony jęczmień 0,08 kg Zacieranie 67-64 C 90 min mashout Chmielenie 30 g Simcoe 60 min 10 g Simcoe 20 min 10 g Simcoe 0 min Wybicie 23 Blg 16,5 Zadane uwodnioną saszetką Mangrove Jack's M44 West Coast Dziś walka ze stoutem żytnim. Mam nadzieje że filtrator da radę Ale już czuję że zacier jest cholernie oleisty. 1.03.2014 Przelane na cichą 22.03.2014 Zabutelkowane ze 100 gramów cukru przy 4 Blg . 40 x 0,5 Edytowane 22 Marca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Chyba najdłuższe warzenie . 9 godzin w tym 4,5 samej walki z filtracją. Dwa razy podgrzewanie całego zacieru , mieszanie cały czas. Masakra. Ale spoko , spodziewałem się że będzie ciężko. No może nie aż tak Mam wrażenie że wlałem przepracowany olej silnikowy z diesla do fermentora. Zapach i smak brzeczki po prostu zajebisty. Kwestię klarowności lepiej pominę Chyba daje sobie spokój na dłużej ze słodem zytnim W pomieszczeniu 17 stopni , w fermentorze gdzie stoi #45 Peated Ale po prostu apokalipsa O dziwo z rury ani deka wędzonki Narazie same drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 American Stout - Piwo wspólnie uwarzone z kolega PrzemO pale ale 5,5 kg pszeniczny 0,5 kg płatki owsiane 0,4 kg palony jęczmień 0,2 kg black CM 0,2 kg czekoladowy 0,2 kg karmelowy 300 EBC 0,1 kg karmelowy 150 EBC 0,1 kg Zacieranie 67 -90 min Chmielenie Columbus 20 g , Citra 20 g 60 min Amarillo 10 g , Cascade 10 g 15 min Citra 10 g , Amarillo 10 g , 10 min Cascade 10 g , Citra 10 g 5 min Cascade 30 g 0 min na zimno : ? PrzemO , podeślij co tam poszło na zimno , jake wybicie i Blg było tego piwa. Kiedy zabutelkowane itp. Z góry dzięki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) #47 American Amber Ale pilzneński 4 kg monachijski 0,5 kg pszeniczny 0,5 kg biscuit 0,5 kg caraamber 0,3 kg karmelowy 300 0,3 kg Zacieranie 66C-63C - 90 min mashout Chmielenie citra 10g , amarillo 10 g 60 min citra 10g , amarillo 10 g 30 min citra 10g , amarillo 10 g 0 min Wybicie 26,5 Blg 14 Zadane gęstwą po #46 22.03.2014 Przelane na cichą przy 3 Blg , dodane 20 g Amarillo i 10 g Citry. 30.03.2014. Zabutelkowane ze 140 gramów cukru , 48x 0,5. 3 Blg. Edytowane 30 Marca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) #48 Amarillo Weizen pszeniczny 2,5 kg pale ale 2 kg Zacieranie zasyp w 16l 46C - 10 min odebranie dekoktu : 62C - 30 min , 72- 15 min , 100C - 10 min , zawrócenie dekoktu 62C - 30 min 72C - 30 min mashout - dodane dwie garści łuski jęczmiennej Chmielenie : 20g Amarillo 60 min 20 g Amarillo 10 min mrożona skórka z pomarańczy 80g 1 min 10 g Amarillo 0 min Wybicie 22 litry Blg 13 Zadane uwodnionymi Mauribrew Weiss Taka wariacja na temat pszenicy. Troszkę mnie znudziły typowe aromaty , więc ją trochę podrasuję. Skórki miały iść do witka , ale . lepsze będą świeże 20.04.2014 Zabutelkowane ze 170g cukru 42 x 0,5. 3 Blg Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Będziesz mile zaskoczony efektami. Warzyłem już takie piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Czyli miałem nosa A w jaką goryczkę celowałeś ? Tutaj BT mi policzył 28 , nie chciałem przegiąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Jak wyszła filtracja z łuską?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Hm. Trudno powiedzieć bo kolejny raz porażka z filtratorem. Po 17 litrach zabetonowało się na amen. Wymieszanie wszystkiego i jakoś poszło. Nie mam pojęcia w czym jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Goryczka jak przy weizenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 #45 98% Peated Ale trafiło do butelek ze 140g cukru przy 5 Blg , 46 x 0.5 #46 Stout Żytni także już w butelkach , 100 g cukru , 3 Blg , 40 x 0,5 #47 American Amber Ale przelane na cichą z 20 g Amarillo i 10 g Citry 4 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) I dziś również na tapecie AIPA , celuję w moco wytrawne i goryczkowe , coś na wiosnę lato #49 Age of Reason - AIPA pale ale 4,7 kg pszeniczny 0,5 kg karmelowy 150 EBC 0,2 kg Zacieranie : 66- 64 C - 90 min mashout Chmielenie : Centennial , Citra Amarillo po 15 gramów 60 min Cascade , Centennial po 10 gramów 30 min Centennial , Citra po 10 gramów 20 min Cascade , Centennial po 10 gramów 10 min + mech irlandzki 5 gr Citra, Summer , po 10 gramów 5 min Cascade , Centennial , Summer po 10g 0 min Wybicie : Blg ? Zadane uwodnionymi US05 20.04.2014 Przelane na cichą z 43g Centennial , 20 g Cascade , 37 g Citra Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 To już 50 warka się zbliża:-) będzie coś specjalnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Pewnie tak , wstępny plan już jest Chociaż w sumie oryginalny nie będę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Pewnie RIS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 To może Grodziskie?? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Może braggot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się