Jump to content

Młynek do mielenia zbóż


hagar

Recommended Posts

Nadszedł czas na nabycie śrutownika, ale na horyzoncie ukazało mi sie coś takiego:

 

http://www.euro.com.pl/wyposazenie-dodatkowe-do-robotow-kuchennych2/podglad-bosch-muz4gm3.bhtml

 

Ponieważ posiadam w/w robot kuchenny taki młynek mógłby byc niezłą alternatywą do Porkerta. Podstawowa zaleta to napęd - nie trzeba kręcic ręcznie :P

 

Czy macie doświadczenia z tym lub podobnym sprzętem?

Link to comment
Share on other sites

Przecież to jest z plastiku :rolleyes:

Hmm... a jaki to ma wplyw na efekt końcowy czyli jakośc śrutowania bo domyślam się że żarna nie są plastikowe?

 

musiałbyś się przejść do sklepu i zobaczyć jak wyglądają żarna. A jakby się dogadać to może dali by Ci w sklepie na garści ziarna sprawdzić jak działa

Tak na pewno zrobie, choc obawiam się że szansy na wypróbowanie nie będzie, stąd moje pytanie czy ktoś miał z tym do czynienia. Nie zakładam że skoro to plastik to badziew bo wszystko obecnie to plastik i zdarzają się trwałe urządzenia, szczególnie sygnowage logo BOSCH. Zaletę ma dużą - to automat na który większośc z forumowiczów próbuje przerobic Porkerta :P

Link to comment
Share on other sites

Ja spotkałem się z pozytywną opinią na temat tego typu urządzeń na innym forum. Młynek był stosowany do mielenia kawy, wiec mie powinno być problemu z mieleniem jęczmienia, czy pszenicy. Akurat nie firmy bosh ale zelmer , ale mysle że te urządzenia są calkiem podobne. Jeżeli chcesz mogę poszukać zdjęć , ale z tego zo pamiętam żarna były pożądnie zrobione, ale nie wiem czy nie są zbyt małe w porównaniu do porkertowych.

 

Ps. Ktoś jeszcze pisał, że od kilku lat mieli ziarna na mąkę i nie ma problemu.

 

 

Edit :

 

linki do fotek:

http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/00/83/75/1300837523

http://img12.imageshack.us/img12/3533/mlynek1.png

http://img266.imageshack.us/img266/8281/fotka0186.jpg

Edited by earl
Link to comment
Share on other sites

Kiedyś myślałem, że może na śrutownik nadawałby się taki duży, sklepowy młynek do kawy z czasów komuny ale są nieosiągalne. :smilies:

Na Słowacji i w Czechach w każdym markecie przy wejściu można taki spotkać.

Link to comment
Share on other sites

Kiedyś myślałem, że może na śrutownik nadawałby się taki duży, sklepowy młynek do kawy z czasów komuny ale są nieosiągalne. :smilies:

Może takie http://www.aroma.waw.pl/Mlynki/MlynkiSklepowe.htm

 

http://allegro.pl/mlynki-do-kawy-16877

 

Tylko ta cena :lol:

Edited by Z_bychu
Link to comment
Share on other sites

Nadszedł czas na nabycie śrutownika, ale na horyzoncie ukazało mi sie coś takiego:

 

http://www.euro.com.pl/wyposazenie-dodatkowe-do-robotow-kuchennych2/podglad-bosch-muz4gm3.bhtml

 

Ponieważ posiadam w/w robot kuchenny taki młynek mógłby byc niezłą alternatywą do Porkerta. Podstawowa zaleta to napęd - nie trzeba kręcic ręcznie :smilies:

 

Czy macie doświadczenia z tym lub podobnym sprzętem?

mi się nasuwają dwa pytania:

1. w jaki sposób filtrujesz?

2. czy młynek mieli tylko i wyłącznie na mąkę?

 

Jeżeli masz jakiś system filtracji gdzie mąka nie przeszkadza to sprawa się wyjaśnia.

Jeżeli wykorzystujesz metodę filtracji, gdzie łuska jest potrzebna i młynek śrutuje tak, że jest łuska to też nie ma problemu.

Link to comment
Share on other sites

Earl, dzieki bardzo za info.

 

w jaki sposób filtrujesz?

filtratorem z oplotu lub wiadrem BA, mam oba rozwiązania

 

czy młynek mieli tylko i wyłącznie na mąkę?

Wyglada na to że nie bo w opisie jest mowa o płynnej regulacji mielenia, ale czekam na info od producenta.

 

wyobraźcie sobie piwowara który wchodzi do marketu z workiem 25 kg i mieli sobie przez pól godziny na tym młynku

hehe 25kg w pół godziny? niezłe tempo ;)

 

Wracając do młynka - jak na razie nie udało mi się tego fizycznie zobaczyc na oczy bo nigdzie nie mają. Jak tylko będę wiedział coś więcej wrzucę info. Wygląda że coś z tego może wyjśc.

Link to comment
Share on other sites

2. czy młynek mieli tylko i wyłącznie na mąkę?

Ostatnio śrutowałem na starym młynku do kawy, który działa na podobnej zasadzie (żarnowy), wydajność takiego młynka jest całkiem fajna bo kilo poszło w ok 7 minut z tym że trochę się młynek grzał. Grubość śruty też była dobra - wydaje mi się że warto się tym zanteresować

Link to comment
Share on other sites

w jaki sposób filtrujesz?

filtratorem z oplotu lub wiadrem BA' date=' mam oba rozwiązania

 

 

czy młynek mieli tylko i wyłącznie na mąkę?

Wyglada na to że nie bo w opisie jest mowa o płynnej regulacji mielenia, ale czekam na info od producenta.

Przy filtratorze z BA wymagana jest łuska jako warstwa filtracyjna. Nie wiem jak to wygląda z oplotem ale chyba wygląda to tak samo. Niech się wypowie ktoś kto ma doświadczenie z filtratorem z oplotu.

 

Jak mieli na różne frakcje to problem jest rozwiązany ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.