hagar Posted December 13, 2010 Share Posted December 13, 2010 Nadszedł czas na nabycie śrutownika, ale na horyzoncie ukazało mi sie coś takiego: http://www.euro.com.pl/wyposazenie-dodatkowe-do-robotow-kuchennych2/podglad-bosch-muz4gm3.bhtml Ponieważ posiadam w/w robot kuchenny taki młynek mógłby byc niezłą alternatywą do Porkerta. Podstawowa zaleta to napęd - nie trzeba kręcic ręcznie Czy macie doświadczenia z tym lub podobnym sprzętem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted December 13, 2010 Share Posted December 13, 2010 musiałbyś się przejść do sklepu i zobaczyć jak wyglądają żarna. A jakby się dogadać to może dali by Ci w sklepie na garści ziarna sprawdzić jak działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted December 13, 2010 Share Posted December 13, 2010 Przecież to jest z plastiku :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 13, 2010 Share Posted December 13, 2010 ...a za 10zł więcej masz normalnego, żeliwnego Porkerta, który jest jaki jest, ale nikomu się jeszcze nie zepsuł... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hagar Posted December 14, 2010 Author Share Posted December 14, 2010 Przecież to jest z plastiku :rolleyes: Hmm... a jaki to ma wplyw na efekt końcowy czyli jakośc śrutowania bo domyślam się że żarna nie są plastikowe? musiałbyś się przejść do sklepu i zobaczyć jak wyglądają żarna. A jakby się dogadać to może dali by Ci w sklepie na garści ziarna sprawdzić jak działa Tak na pewno zrobie, choc obawiam się że szansy na wypróbowanie nie będzie, stąd moje pytanie czy ktoś miał z tym do czynienia. Nie zakładam że skoro to plastik to badziew bo wszystko obecnie to plastik i zdarzają się trwałe urządzenia, szczególnie sygnowage logo BOSCH. Zaletę ma dużą - to automat na który większośc z forumowiczów próbuje przerobic Porkerta Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted December 14, 2010 Share Posted December 14, 2010 (edited) Ja spotkałem się z pozytywną opinią na temat tego typu urządzeń na innym forum. Młynek był stosowany do mielenia kawy, wiec mie powinno być problemu z mieleniem jęczmienia, czy pszenicy. Akurat nie firmy bosh ale zelmer , ale mysle że te urządzenia są calkiem podobne. Jeżeli chcesz mogę poszukać zdjęć , ale z tego zo pamiętam żarna były pożądnie zrobione, ale nie wiem czy nie są zbyt małe w porównaniu do porkertowych. Ps. Ktoś jeszcze pisał, że od kilku lat mieli ziarna na mąkę i nie ma problemu. Edit : linki do fotek: http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/00/83/75/1300837523 http://img12.imageshack.us/img12/3533/mlynek1.png http://img266.imageshack.us/img266/8281/fotka0186.jpg Edited December 14, 2010 by earl Link to comment Share on other sites More sharing options...
mareks Posted December 15, 2010 Share Posted December 15, 2010 Kiedyś myślałem, że może na śrutownik nadawałby się taki duży, sklepowy młynek do kawy z czasów komuny ale są nieosiągalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rysmis Posted December 15, 2010 Share Posted December 15, 2010 Kiedyś myślałem, że może na śrutownik nadawałby się taki duży, sklepowy młynek do kawy z czasów komuny ale są nieosiągalne. Na Słowacji i w Czechach w każdym markecie przy wejściu można taki spotkać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Z_bychu Posted December 15, 2010 Share Posted December 15, 2010 (edited) Kiedyś myślałem, że może na śrutownik nadawałby się taki duży, sklepowy młynek do kawy z czasów komuny ale są nieosiągalne. Może takie http://www.aroma.waw.pl/Mlynki/MlynkiSklepowe.htm http://allegro.pl/mlynki-do-kawy-16877 Tylko ta cena Edited December 15, 2010 by Z_bychu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted December 15, 2010 Share Posted December 15, 2010 Nadszedł czas na nabycie śrutownika, ale na horyzoncie ukazało mi sie coś takiego: http://www.euro.com.pl/wyposazenie-dodatkowe-do-robotow-kuchennych2/podglad-bosch-muz4gm3.bhtml Ponieważ posiadam w/w robot kuchenny taki młynek mógłby byc niezłą alternatywą do Porkerta. Podstawowa zaleta to napęd - nie trzeba kręcic ręcznie Czy macie doświadczenia z tym lub podobnym sprzętem? mi się nasuwają dwa pytania: 1. w jaki sposób filtrujesz? 2. czy młynek mieli tylko i wyłącznie na mąkę? Jeżeli masz jakiś system filtracji gdzie mąka nie przeszkadza to sprawa się wyjaśnia. Jeżeli wykorzystujesz metodę filtracji, gdzie łuska jest potrzebna i młynek śrutuje tak, że jest łuska to też nie ma problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Na Słowacji i w Czechach w każdym markecie przy wejściu można taki spotkać. wyobraźcie sobie piwowara który wchodzi do marketu z workiem 25 kg i mieli sobie przez pól godziny na tym młynku Link to comment Share on other sites More sharing options...
hagar Posted December 16, 2010 Author Share Posted December 16, 2010 Earl, dzieki bardzo za info. w jaki sposób filtrujesz? filtratorem z oplotu lub wiadrem BA, mam oba rozwiązania czy młynek mieli tylko i wyłącznie na mąkę? Wyglada na to że nie bo w opisie jest mowa o płynnej regulacji mielenia, ale czekam na info od producenta. wyobraźcie sobie piwowara który wchodzi do marketu z workiem 25 kg i mieli sobie przez pól godziny na tym młynku hehe 25kg w pół godziny? niezłe tempo Wracając do młynka - jak na razie nie udało mi się tego fizycznie zobaczyc na oczy bo nigdzie nie mają. Jak tylko będę wiedział coś więcej wrzucę info. Wygląda że coś z tego może wyjśc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hopkins Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 2. czy młynek mieli tylko i wyłącznie na mąkę? Ostatnio śrutowałem na starym młynku do kawy, który działa na podobnej zasadzie (żarnowy), wydajność takiego młynka jest całkiem fajna bo kilo poszło w ok 7 minut z tym że trochę się młynek grzał. Grubość śruty też była dobra - wydaje mi się że warto się tym zanteresować Link to comment Share on other sites More sharing options...
hagar Posted December 18, 2010 Author Share Posted December 18, 2010 Jeśli chodzi o mnie to decyzja podjęta, po nowym roku kupuje. Podzielę się wnioskami jak już młynek będzie w domu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted December 20, 2010 Share Posted December 20, 2010 w jaki sposób filtrujesz? filtratorem z oplotu lub wiadrem BA' date=' mam oba rozwiązania czy młynek mieli tylko i wyłącznie na mąkę? Wyglada na to że nie bo w opisie jest mowa o płynnej regulacji mielenia, ale czekam na info od producenta. Przy filtratorze z BA wymagana jest łuska jako warstwa filtracyjna. Nie wiem jak to wygląda z oplotem ale chyba wygląda to tak samo. Niech się wypowie ktoś kto ma doświadczenie z filtratorem z oplotu. Jak mieli na różne frakcje to problem jest rozwiązany Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now