pedro22 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Witam, tak się składa że do tej pory tego nie sprawdziłem, a będzie mi to potrzebne w ciągu najbliższych kilku dni do obliczenia kadzi zacierno - warzelnej. Chodzi o taką rzecz : ile wynosi łączna objętość określonej ilości wody i słdu. Mając np. 20 litrów wody, dosypujemy 5 kg słodu - jaką otrzymujemy objętość ? Być może jest tak, że po namoczeniu objętość ta spada, to wtedy interesuje mnie ta ostateczna objętość. Na podstawie tego obliczę sobie objętość wewnętrzego cylindra kadzi. Nie chciałbym zrobić zbyt dużego cylindra, bo mógłbym mieć potem problem z pomieszczeniem piwa w fermentorze. Zbyt mały cylinder też nie jest dobry, bo przy koźlaczkach nie zapełnię fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Wiem, że 3 kg nieśrutowanego słodu mieszczą się na styk w 5 litrowej butli po mineralce. Po ześrutowaniu powinno wejść więcej, ale jak to będzie po kontakcie z wodą? Obstawiam, że objętość się zwiększy... alert 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Tak na zdrowy rozum - słód opada na dno w fermentorze - więc ma większą gęstość niż brzeczka. Nie może być inaczej - cięższe tonie jak kamień. Inna na pewno będzie "gęstość nasypowa" - na sucho, bez wody - może być niższa niż 1 kg/l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 (edytowane) Inna na pewno będzie "gęstość nasypowa" - na sucho, bez wody - może być niższa niż 1 kg/l. I tak na pewno jest. Coś kojarzy mi się gestość ~0,75 kg/l dla słodu, ale skąd mi się to wzięło to nie mam pojęcia więc nie daję gwarancji że tak jest. Sprawdziłbym, ale mi się waga rozsypała Edit: Teraz jak patrzę w sieci pojawiają się wartości nawet 0,336 kg/l, w co aż trudno by mi było uwierzyć... Edytowane 27 Grudnia 2010 przez TomX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 No właśnie nie chodzi mi o gęstość nasypową. Chodzi mi o objętość mieszaniny woda + słód. Na przykład wsypanie 1 kg cukru do 5 kg wody utworzy 5,4 litra mieszaniny (jeśli dobrze pamiętam, ale to nie jest istotne). Jaką objętość będzie miała mieszanina utworzona z 5 kg wody i 1 kg zaśrutowanego słodu ? - raczej bliżej 5 litrów, czy raczej bliżej 6 litrów - a może więcej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Objętość słodu i wody podczas zacierania nie jest wyznacznikiem objętości kadzi zacierono - warzelnej ( zwłaszcza warzelnej). Kupując lub budując kadź " uniwersalną" ważniejszym parametrem jest objętość warki, dodaj do tego zapas pojemności na: odparowanie, ewentualną pianę etc. i będziesz wiedział czego potrzebujesz. My warząc warki 25-28 L używamy garnuszka o pojemności 44,5 L i wszystko się mieści bez problemu. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Witam, no rzeczywiście w 40 litrowym garnuszku można uwarzyć nawet 2 litry. Jeśli chodzi o kadź zacierno - warzelną (zwłasza zacierno) to już nie bardzo. Kadzie pracujące w systemie RIMS charakteryzują się minimalną i maksymalną ilością zacieru. W dużej mierze zależne jest to od wielkości cylindra wewnętrzego. Poczekam więc z przycinaniem cylindra do następnego 'klasycznego' zacierania i zmierzę zmianę objętości po wsypaniu słodu do wody - napiszę co się stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Kiedyś robiłem kilka pomiarów objętości w garze przed i po dodaniu słodów. Pomiar dokonywany miarką wkładaną do garnka więc zapewne obarczony sporym błędem, ale wyszło mi że po dodaniu 1kg słodu objętość wzrasta o ok 0,65-0,7l. Ja w arkuszu warzenia mam przyjęte 0,67l/kg i mniej więcej to się sprawdza. Tak więc wg mojego doświadczenia: Mając np. 20 litrów wody, dosypujemy 5 kg słodu - jaką otrzymujemy objętość ? ok. 23,3l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Inna na pewno będzie "gęstość nasypowa" - na sucho' date=' bez wody - może być niższa niż 1 kg/l.[/quote']I tak na pewno jest. Coś kojarzy mi się gestość ~0,75 kg/l dla słodu, ale skąd mi się to wzięło to nie mam pojęcia więc nie daję gwarancji że tak jest. Sprawdziłbym, ale mi się waga rozsypała Edit: Teraz jak patrzę w sieci pojawiają się wartości nawet 0,336 kg/l, w co aż trudno by mi było uwierzyć... Słód odważam do wiaderka z podziałką, więc mniej-więcej wiem ile tego wchodzi. 4kg słodu przed ześrutowaniem to ok. 6l. Po ześrutowaniu ~10-11l, więc okolice 0.4kg/l są jak najbardziej prawdopodobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Mieszamy tu dwie rzeczy: tj jaką objętość zajmuje słód (przed i po ześrutowaniu), oraz o jaka będzie objętość zacieru po dodaniu danej ilości słodu do wody. Może dlatego coś mi się tu jednostki nie zgadzają? Jeśli chodzi o objętość zacieru, to mierzy się ją w litrach, a słód jest w podany w kg więc żeby z kg przejść na litry to ten mój współczynnik 0,67 musi być w l/kg. Z kolei jeśli mierzymy objętość samego słodu, to rzeczywiście wtedy badamy ile kg wejdzie w daną objętość, więc wtedy chyba rzeczywiście jest to kg/l. Dobrze piszę? boxer1981228 i Kòpôcz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Jest dokładnie tak jak piszesz. I własnie chodziło mi o tę wielkość określaną w l/kg - to znaczy o ile litrów wzrośnie objętość zacieru po dodaniu kilograma słodu. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Przy kolejnym zacieraniu postaram się to sprawdzić dokładnie ale z tego co mniej więcej pamiętam 4kg słodu podnosi poziom (zwiększa objętość) mniej niż 2l. Czyli 1 kg zwiększa obj. o 0,4-0,5 l. I jeszcze małe sprostowanie: Na przykład wsypanie 1 kg cukru do 5 kg wody utworzy 5,4 litra mieszaniny 1 kg cukru zwiększy objętość o ok 0,6L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Znalazłem w Promash coś takiego w ustawieniach: 0,95l wody + 0,45 kg słodu = 1,25 l Ta ostatnia wartość jest ustawialna, ale nic tam nie zmieniałem więc to chyba domyslnie. Takie wartości mniej więcej odpowiadają temu mojemu współczynnikowi 0,67l/kg. mamdobreklapki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Czyli, jak mniemamy, chcesz obliczyć pojemność cylindra wewnętrznego, a nie kadzi w-z. Popraw nas jeśli się mylimy. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 My warząc warki 25-28 L używamy garnuszka o pojemności 44,5 L i wszystko się mieści bez problemu. a to z powodu przyzwyczajenia ? pojemności fermentora czy jeszcze innych preferencji ? W takim garze spokojnie ponad 40 l uwarzyłbym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Czyli, jak mniemamy, chcesz obliczyć pojemność cylindra wewnętrznego, a nie kadzi w-z. Popraw nas jeśli się mylimy. goroncopozdrawiamy Dokładnie. Tak jak pisałem w pierwszym poście została mi jeszcze do obliczenia pojemność cylindra wewnętrzego kadzi zacierno - warzelnej. Już teraz mniej więcej wiem na czym stoję. Zrobię na razie dla pewności trochę wyższy, zawsze łatwiej odciąć parę centymetrów niż potem kleić. Dzięki z wszelkie informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Odkopię temat. Mam zamiar jutro uwarzyć porter bałtycki 25l 22 blg. Mam 11.2 kg słodu i nie wiem ile wody mogę użyć, aby po przełożeniu do wiadra filtracyjnego mi się to zmieściło. Wiadro standardowe 34l. Mam garnek 50l i już myślałem że dam sobie spokojnie 3l na kg słodu, aż potem mnie olśniło, że ogranicza mnie przecież kadź filtracyjna. Myślę że jak dam 2l na kg słodu to powinno wejść ale może to zbyt zachowawcza ilość? Może mogę dać np 2.3l i też się zmieści ? Jak w temacie, o ile 1 kg słodu podnosi objętość zacieru? Może ktoś ma jakieś nowsze informacje na ten temat. Edytowane 4 Grudnia 2016 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Przy dwóch litrach na kg słodu właściwie wychodzi ci z wiadra górą. Pomijając fakt, że 2 l/kg to jest baaaardzo gęsto. Edytowane 4 Grudnia 2016 przez buber darinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Dzięki. Mam to na kompie a nie wiedziałem, że jest tam taki kalkulator. Jak by co to według tego arkusza 1kg słodu podnosi objętość zacieru o 0,85 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Przy dwóch litrach na kg słodu właściwie wychodzi ci z wiadra górą. Pomijając fakt, że 2 l/kg to jest baaaardzo gęsto. Dam radę, poprzedni porter też podobnie robiłem (20,5l) ale w garnku 27l. To była masakra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Robiłem Barley Wine zasyp 10kg, stosunek słód woda 1:2,4 garnek 42L filtracja fermentor 33L spokojnie weszło. wyszło 23L 23,3BRIX wydajność ok.89% wg.BT Edytowane 5 Grudnia 2016 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Weszło. Wiadro 34,5L. Dałem 22,5l wody i 10,8 kg słodów. Wiadro ma skalę tylko do 21L. Po przelaniu wyglądało to tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Akurat pojemność wiadra filtracyjnego praktycznie nie stanowi problemu i zupełnie niepotrzebnie projektowaleś pod nią gęstość zacieru.Po prostu ładujesz do pełna zacier do wiadra, spuszczasz trochę filtrat i otrzymujesz miejsce na to co ewentualnie nie weszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 A ja trochę z innej bajki. Zacząłem się zastanawiać jakie wybicie mogę osiągnąć. Buduję z kega 50l kadź zacierno-filtracyjną. Jako kadź do warzenia służyć będzie keg 100l. Jakie wybicie może z tego wyjść? Jeśli zasypię kega do pełna słodem (stosunek 1kg słodu na 3l wody), to jakiego wybicia mogę oczekiwać? Wiem, że zależy to od stylu piwa, po prostu nurtuje mnie to pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Spokojnie 100l Albo 20 zslezy od stylu Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się