Bogi Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Poszperałem troszkę odnośnie historii gruit'a i znalazłem parę ciekawostek. Otóż Norwegia była miejscem, gdzie gruit szczególnie hołubiono, nazywając go pors (od norweskiego określenia woskownicy). Norwegowie poza tym używali wrotyczu, tysiącznika, dziurawca, piołunu, jałowca i... kminku (było to już w 1393 roku). Islandzycy natomiast stosowali tysiącznik często i gęsto pod nazwą jardhummal, czyli chmielu ziemnego dosłownie. U Finów zaś królowały żywice świerku i sosny, o czym nawet wspomina ich "Kalevala". W Norwegii, na terenach wiejskich warzono gruit jeszcze w latach 50tych, i opisywany jest on jako piwo żółtej barwy, słodkiego smaku, upijające szybko i dające syndrom dnia następnego. mirogster 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 (edytowane) ....opisywany jest on jako piwo żółtej barwy, słodkiego smaku, upijające szybko i dające syndrom dnia następnego. Mozna wnioskowac, ze fermentowane w wyzszych temperaturach PS. Czy moglbys podac zrodlo? For science oczywiscie Edytowane 17 Maja 2014 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Czyli tak jak należy, bo gruit powinien być mocny i świeży O. Nordland, Brewing and Beer Traditions in Norway, University of Oslo, 1969 Mnie szczególnie zaciekawił wrotycz, bo w likierach jak najbardziej, ale żeby w piwie? Nordland wysuwa też tezę, że kminek jaki się pojawiał w piwie dał pomysł dla późniejszych aqauvit, kummel, itd, co w sumie może tłumaczyć, że Egon Olsen wraz z gangiem piją piwo Carlsberg i do tego po kieliszku aquavit jako namiastkę tego, co pijali ich przodkowie; choć oczywiście może za bardzo wybiegam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Przeczytałem ten temat, może nie zbyt dokładnie i widzę, że dawno tutaj nikt nie zaglądał. Wpadłem na taki pomysł czy można na goryczkę trochę suszonej centurii pospolitej, ta roślina jest strasznie gorzka, jak na razie nie piłem żadnego naparu ani nie próbowalem niczego co mogłoby być równie gorzkie co ta roślina. I nie mówię żeby rwać roślinę bo jest pod ścisłą ochroną, nazbierałem sobie kilka nasionek i chcę wysiać na wiosnę zobaczyć co z tego wyjdzie. I zastanawiam sie nad lebiodką pospolitą która nadałaby trochę aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Czy posiada ktoś informacje na temat receptury piw brytyjskich lub innych europejskich z woskownicą zamiast chmielu? Podobno woskownica była bardzo popularna w europie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr503 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Stephen Harrod Buhner w książce Sacred and Herbal Healing Beers podaje taki przepis na piwo z woskownicą: 1,8kg słodu jęczmiennego 114g świeżych liści i owoców woskownicy 15l wody zacierać w temp. 65 st. przez 90 minut 57g woskownicy do gotowania 57g woskownicy do fermentacji Ja nie robiłem takiego piwa - nie mam woskownicy podaję tylko przepis z zajebistej książki. Grzegorz Żukowski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Dziękuję. Mam miejsce w ogrodzie i planuję oprócz chmieli zasadzić właśnie woskownicę pod kątem gruita. Zobaczymy, co z tego będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 14 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Mam pytanie, gdzie taką woskownicę europejską można zdobyć? W zielarskim pani zrobiła oczy, poszukała w hurtowni i rozłożyła ręce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 1 minutę temu, grzesiuu napisał: woskownicę europejską Google moim przyjacielem: W Polsce jest rośliną zagrożoną wymarciem i ściśle chronioną prawnie, spotykaną tylko w pasie wybrzeża bałtyckiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 14 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 1 minutę temu, zasada napisał: Google moim przyjacielem: W Polsce jest rośliną zagrożoną wymarciem i ściśle chronioną prawnie, spotykaną tylko w pasie wybrzeża bałtyckiego. To że jest gatunkiem pod ochroną w kraju, wcale nie znaczy, że jest produkowana w innych krajach na skalę przemysłową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 21 minut temu, grzesiuu napisał: Mam pytanie, gdzie taką woskownicę europejską można zdobyć? W zielarskim pani zrobiła oczy, poszukała w hurtowni i rozłożyła ręce. pierwszy link z googla (żeby nie było że ich promuję) https://www.drzewa.com.pl/woskownica-europejska.html Musisz tylko poczekać do września To, że jest 19 minut temu, zasada napisał: rośliną zagrożoną wymarciem i ściśle chronioną prawnie, nie znaczy, że nie można jej uprawiać sobie w ogródku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 @grzesiuu@x1d okazuje się, żem botaniczne ciele. To tak jak z wrzosem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się