dziedzicpruski Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 nie wiem o co chodzi z piwami belgijskimi.poza witem nie piłem żadnego i chciałem spróbować. kompletnie nie interesują mnie piwa mocne,chciałem zrobić jakieś lekkie piwo (tak do 11- 12 blg),zacierać na słodko i zadać drożdże belgijskie ,no i tu pytanie ;jakie z tych dostępnych ? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Lekkie i belgijskie? Nie występują takie w przyrodzie Z drożdży ja najbardziej lubię Belgian Strong Ale; słyszałem tez dużo ciepłych słów o Abbey II Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Lekkie i belgijskie? Nie występują takie w przyrodzie No jak nie? A piwo Dori? Tj. Belgian Pale Ale. Dori robiła na WLP550 Belgian Ale. Chyba to samo co 3522 Belgian Ardennes - na tych robiłem rok temu kilka warek i mogę polecić. Ale chyba muszę się zgodzić, że prawdziwe belgi to tak od 16°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 no wiem,ale chciałem zrobić jakieś piwo na drożdżach belgijskich ale właśnie jakieś nie mocne,chodzi o poczucie czym są te "belgi" ,wyjdzie jak wyjdzie,tylko sie miotam z tymi drożdżami ,jakich użyć . chodzi o jakieś aromatyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Najprościej i najtaniej T58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 suche odpadają. dobra,poczytam jeszcze o drożdżach i jak zrobię napisze jak smakuje lekki belg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 z lekkich belgów polecam witbiera: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Witbier płynne drożdże do tego piwa: http://www.wyeastlab.com/hb_styledetails.cfm?ID=174 http://www.whitelabs.com/beer/strains_wlp400.html http://www.whitelabs.com/beer/strains_wlp410.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Przetestuj przepis Dori o którym pisał Stasiek, moja wersja właśnie "bluka" obok Zapachy z fermentora super, drożdże Wyeast Belgian Ale. Wcześniej robiłem piwka na Trappistach i też są fajne. Najsłabsze piwo na THG miało co prawda 15°Blg (coś jak pszeniczny koźlak ale na belgijskich drożdżach) ale myślę, że lżejsza wersja też by była super. Przynajmniej dla kogoś komu takie aromaty odpowiadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 skłaniam sie na tą chwile do drożdży Wyeast 1214 Belgian Abbey,ale pomyślę jeszcze nad Wyeast Belgian Ale,właściwie nie ma co myśleć tylko zapytam,które produkują ładniejsze aromaty ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Nie ma czegoś takiego jak belgijskie lekkie piwo. Jeśli już to wit, albo po prostu lager. W Belgii piwa "zaczynają" się od 6% alk. obj., ja jestem po degustacji ale 27 °Blg 12% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Nie ma czegoś takiego jak belgijskie lekkie piwo. To co za głupoty TU piszą? Gęstość początkowa: 11,9 - 13,3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Nie piszą tam głupot, tylko piwa w stylu BPA można policzyć na palcach jednej ręki. No dobra, dwóch . Z resztą BJCP to to nie wyrocznia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 BPA zrobione w dolnej granicy stylu,teraz chciałbym jakieś ciemne,szukam i nic nie znajduje (jakiś przepis na ciemne belgijskie piwo),czy jak zrobię dosyć mocne (jak dla mnie),myślę o 15-16 blg z duża ilością słodów karmelowych (może zasyp na jakiegoś portera),to czy drożdże ale belgijskie(takie kupiłem) będą pasować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 ...teraz chciałbym jakieś ciemne,szukam i nic nie znajduje (jakiś przepis na ciemne belgijskie piwo),czy jak zrobię dosyć mocne (jak dla mnie),myślę o 15-16 blg z duża ilością słodów karmelowych (może zasyp na jakiegoś portera),to czy drożdże ale belgijskie(takie kupiłem) będą pasować ? Spróbuj może coś podobnego do dubbla, tylko o ekstr. początkowym takim jak chcesz. Właśnie dziś będę butelkował "Belgijską brunetkę" 13°Blg o składzie: pilzeński - 3000g monachijski I - 500g Abbey Malt - 300g Carabelge - 300g Cararoma - 200g Specjal B - 250 płatki jęczmienne - 200g Do tego 25g marynki, 15g lubelskiego i 10g cascade. Drożdże Wyeast Belgian Abbey. Jak wyszło się okaże za jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Jak wyszło się okaże za jakiś czas. Będzie to dość długi czas. Nasze piwo z dużym udziałem słodów karmelowych ciemnych zaczęło być pijalne po roku leżakownia. ( nasza warka 21 ) goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 no i zrobiłem 6 warek,najmocniejsze miało 15 blg,masa karmelowego,leży nieruszane,zapomniałem o nim,zrobiłem też pal ale,ale w dolnej granicy,coś koło 11blg i po 3 misiącach można pić z przyjemnością,jest pełne w smaku (zacierane na słodko),ma zapach raczej słodowy,od drożdżowy czuć jakimiś przyprawami;cynamon i goździki-coś jak szarlotka trochę.ponoć czuć jeszcze banany,ale ja tego nie czuje. zrobiłem też 2 wity (wyszły lepsze niż na dedykowanych i suchych) i dwa poza stylowe,raczej karmelowe,jedno jeszcze nie da się pić(karmele się przeżerają),drugie jak najbardziej i oba są super lekkie,tak 10-11 blg . użyłem Wyeast Belgian Ale,nie powaliły mnie,ale zawsze to jakaś odmiana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 zacierane na słodko Jakieś szczegóły tego zacierania? Też jestem na etapie eksplorowania piw belgijskich, więc chętnie poznam szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 "zacieranie na słodko" czyli jak się domyślam w górnych temperaturach max 72°C kiedy to jeden enzym się wyłącza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Tyle to i ja wiem Myślałem o całym schemacie zacierania tego piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 to pal ale 10 min w 66,podnoszenie do 72-12 min i 72-40 min,nastawne blg 11 ,końcowe blg około 2blg. następne podobnie,końcowe blg 3. kolejne stała w 67-68, 60 min i podnoszenie do 72,końcowe blg 2,2 . żadne nie miało etapu podgrzewania do 78. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi