Srecky Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Witam. Mam na burzliwej Tripla. Dwunasty dzień trwa ewidentna fermentacja burzliwa. Start na 17°Blg po trzech dniach przy 15°Blg dodałem 0,5 kg cukru trzcinowego i 0,5 kg kandyzowanego białego. Moje dwie pierwsze warki na T-58 i Wyeast 1084 skończyły po odpowiednio 4 i 9 dniach. Za to ten szatan na Wyeast 3787 leci prawie 2 tygodnie i końca nie widać. Cierpliwością nie grzeszę i zaczyna mnie ów stan niepokoić. To piwo kiedyś skończy? Coś jest nie tak, czy ten typ tak ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Że tak spytam, przed Triplem coś robiłeś na tych drożdżach, czy poszły prosto z saszetki (kupiłeś activator czy propagator)? Generalnie dobrze jest rozruszać drożdże na czymś słabszym. Lepiej było np. zrobić Belgian Pale Ale i zebraną gęstwę użyć do Tripla. Teraz musisz się uzbroić w cierpliwość, bo zagoniłeś drożdże do bardzo ciężkiej pracy, ale THG to twardziele, powinny dać radę. Może podnieś temperaturę trochę, belgi lubią ciepełko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 No poszły na pierwszy ogień te THG, że nie ta kolejność to już wiem... Ale rozumiem, że drożdżaki przetrwają ten bój... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Pozwolę sobie powrócić z pytaniem o butelkowanie. Tripel wystartowany 19.12, a od 10.01 na lekko wymuszonej cichej. Dzisiaj prezentuje 3°Blg. I mimo, że to już bardzo mocny zjazd z Blg początkowego (17 + kilo cukru) to jednak cały czas jakby gazuje w balonie, co chyba wskazuje na jakąś akcję. Boję się trochę granatów jednak już chętnie bym go zabutelkował. Będę wdzięczny za radę doświadczonej braci piwnej co robić. Jeszcze czekać czy lać w butle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Lać i poczytać o gazowaniu. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Spokojnie bym butelkował, tylko jak jacer napisał, nie przedobrzyć z cukrem czy tam inną glukozą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Dzięki Jacer. Poleję do butelek. Dużo czasu spędzam na samouczeniu, szperaniu i czytaniu, jednak żadne wcześniejsze piwa tak się nie zachowywały jak ten Tripel, który sprawia wrażenie jakby jeszcze chciał coś dojeść - stąd moje wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Spokojnie bym butelkował, tylko jak jacer napisał, nie przedobrzyć z cukrem czy tam inną glukozą No właśnie... Ma być "Mocne nagazowanie" - planuję 3,5g glukozy na butelkę - będzie OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Spokojnie bym butelkował' date=' tylko jak jacer napisał, nie przedobrzyć z cukrem czy tam inną glukozą[/quote']No właśnie... Ma być "Mocne nagazowanie" - planuję 3,5g glukozy na butelkę - będzie OK? Ja daję zazwyczaj 2,4gcukru /0,5l, w końcu to tripel i ma długo leżakować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 (edytowane) No właśnie... Ma być "Mocne nagazowanie" - planuję 3' date='5g glukozy na butelkę - będzie OK?[/quote']Ja daję zazwyczaj 2,4gcukru /0,5l, w końcu to tripel i ma długo leżakować No właśnie "długo" to znaczy ile? Edytowane 6 Lutego 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 No rok przynajmniej. Zasada jest prosta ile balingów tyle tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 No rok przynajmniej. Zasada jest prosta ile balingów tyle tygodni. Amen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Tripla trzeba oczywiście trzymać, ale i młody potrafi być zdumiewająco smakowity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 No rok przynajmniej. Zasada jest prosta ile balingów tyle tygodni. Czyli nie rok przynajmniej, tylko pół roku maksimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Koledzy nie przerażajcie adeptów piwowarstwa (szczególnie tych niecerpliwych). Tripel wcale nie musi czekać aż tak długo aby był smaczyny. To prawda, że należy mu dać trochę więcej czasu niż pszenicy ale już po 2-3 miesiącach potrafi być bardzo smaczny. Swoją drogą po 5-6 też jest wyśmienity Pozdrawiam, ps. Duvel jest wypuszczany do sprzedaży trochę ponad 6 tygodni od zabutlelkowania i będzie to mniej więcej 10 tygodniu od rozpoczęcia warzenia. Lukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 a ja swojego zacząłem bo paru dniach spijać... a co zabawniejsze mam wrażenie że teraz po paru miesiącach jest gorszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 No rok przynajmniej. Zasada jest prosta ile balingów tyle tygodni. Czyli nie rok przynajmniej' date=' tylko pół roku maksimum.[/quote'] To może dam radę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Póki pracuje, to go zostaw w spokoju, mój zszedł do 2 Blg z 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Póki pracuje, to go zostaw w spokoju, mój zszedł do 2 Blg z 20. Hmmm... Poszedł do butelek. Najwyżej będziemy odgazowywać. Tym czasem Wasze zdrowie Milk Stoutem butelkowanym 29.01! Przedni, jestem pod samo-wrażeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Po tygodniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Tak testowo 0,33... Trzeba badać co w trawie piszczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Temat Tripla wraca jak bumerang... Po 3 dniach od butelkowania zajrzałem do jednej butelki 0,3 - testowo. Piwo jest dramatycznie słodkie, tak jak by pić brzeczkę przed fermentacją. Dodam, że ewidentnie ma 3°Blg (na czystej wodzie mam wskazanie jakieś -0,5). Zacierane 40 min w 62°C i 30 min w 72°C. Będę wdzięczny za informację czy wg Waszego doświadczenia ten smak się jakoś poukłada? Czy zostaniemy w stylu miodu pitnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Hej Łukasz. Tripel potrzebuje czasu a po 3 dniach, to chyba jeszcze nawet cały cukier nie został przerobiony na "bąbelki". Z czasem się ułoży. Jak odfermentował do 3 blg, to nie powinien być bardzo słodki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Cześć. Jest słodkie bo nie skończyła (albo i nawet nie zaczęła się) refermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Do zakończenia refermentacji to jeszcze daleko. Ale piwo nie jest "trochę" słodkie. Smakuje jakbym dodał 5kg cukru do butelek... No pożyjemy, zobaczymy. Na długi, majowy weekend będzie jak znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się