Srecky Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Witam. Mam na burzliwej Tripla. Dwunasty dzień trwa ewidentna fermentacja burzliwa. Start na 17°Blg po trzech dniach przy 15°Blg dodałem 0,5 kg cukru trzcinowego i 0,5 kg kandyzowanego białego. Moje dwie pierwsze warki na T-58 i Wyeast 1084 skończyły po odpowiednio 4 i 9 dniach. Za to ten szatan na Wyeast 3787 leci prawie 2 tygodnie i końca nie widać. Cierpliwością nie grzeszę i zaczyna mnie ów stan niepokoić. To piwo kiedyś skończy? Coś jest nie tak, czy ten typ tak ma? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolomar Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Że tak spytam, przed Triplem coś robiłeś na tych drożdżach, czy poszły prosto z saszetki (kupiłeś activator czy propagator)? Generalnie dobrze jest rozruszać drożdże na czymś słabszym. Lepiej było np. zrobić Belgian Pale Ale i zebraną gęstwę użyć do Tripla. Teraz musisz się uzbroić w cierpliwość, bo zagoniłeś drożdże do bardzo ciężkiej pracy, ale THG to twardziele, powinny dać radę. Może podnieś temperaturę trochę, belgi lubią ciepełko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted December 30, 2010 Author Share Posted December 30, 2010 No poszły na pierwszy ogień te THG, że nie ta kolejność to już wiem... Ale rozumiem, że drożdżaki przetrwają ten bój... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted February 6, 2011 Author Share Posted February 6, 2011 Pozwolę sobie powrócić z pytaniem o butelkowanie. Tripel wystartowany 19.12, a od 10.01 na lekko wymuszonej cichej. Dzisiaj prezentuje 3°Blg. I mimo, że to już bardzo mocny zjazd z Blg początkowego (17 + kilo cukru) to jednak cały czas jakby gazuje w balonie, co chyba wskazuje na jakąś akcję. Boję się trochę granatów jednak już chętnie bym go zabutelkował. Będę wdzięczny za radę doświadczonej braci piwnej co robić. Jeszcze czekać czy lać w butle? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 Lać i poczytać o gazowaniu. :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 Spokojnie bym butelkował, tylko jak jacer napisał, nie przedobrzyć z cukrem czy tam inną glukozą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted February 6, 2011 Author Share Posted February 6, 2011 Dzięki Jacer. Poleję do butelek. Dużo czasu spędzam na samouczeniu, szperaniu i czytaniu, jednak żadne wcześniejsze piwa tak się nie zachowywały jak ten Tripel, który sprawia wrażenie jakby jeszcze chciał coś dojeść - stąd moje wątpliwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted February 6, 2011 Author Share Posted February 6, 2011 Spokojnie bym butelkował, tylko jak jacer napisał, nie przedobrzyć z cukrem czy tam inną glukozą No właśnie... Ma być "Mocne nagazowanie" - planuję 3,5g glukozy na butelkę - będzie OK? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 Spokojnie bym butelkował' date=' tylko jak jacer napisał, nie przedobrzyć z cukrem czy tam inną glukozą[/quote']No właśnie... Ma być "Mocne nagazowanie" - planuję 3,5g glukozy na butelkę - będzie OK? Ja daję zazwyczaj 2,4gcukru /0,5l, w końcu to tripel i ma długo leżakować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 (edited) No właśnie... Ma być "Mocne nagazowanie" - planuję 3' date='5g glukozy na butelkę - będzie OK?[/quote']Ja daję zazwyczaj 2,4gcukru /0,5l, w końcu to tripel i ma długo leżakować No właśnie "długo" to znaczy ile? Edited February 6, 2011 by Jacki Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 No rok przynajmniej. Zasada jest prosta ile balingów tyle tygodni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 No rok przynajmniej. Zasada jest prosta ile balingów tyle tygodni. Amen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 Tripla trzeba oczywiście trzymać, ale i młody potrafi być zdumiewająco smakowity Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 No rok przynajmniej. Zasada jest prosta ile balingów tyle tygodni. Czyli nie rok przynajmniej, tylko pół roku maksimum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwiazkowiec Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 Koledzy nie przerażajcie adeptów piwowarstwa (szczególnie tych niecerpliwych). Tripel wcale nie musi czekać aż tak długo aby był smaczyny. To prawda, że należy mu dać trochę więcej czasu niż pszenicy ale już po 2-3 miesiącach potrafi być bardzo smaczny. Swoją drogą po 5-6 też jest wyśmienity Pozdrawiam, ps. Duvel jest wypuszczany do sprzedaży trochę ponad 6 tygodni od zabutlelkowania i będzie to mniej więcej 10 tygodniu od rozpoczęcia warzenia. Lukasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 a ja swojego zacząłem bo paru dniach spijać... a co zabawniejsze mam wrażenie że teraz po paru miesiącach jest gorszy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted February 6, 2011 Author Share Posted February 6, 2011 No rok przynajmniej. Zasada jest prosta ile balingów tyle tygodni. Czyli nie rok przynajmniej' date=' tylko pół roku maksimum.[/quote'] To może dam radę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 Póki pracuje, to go zostaw w spokoju, mój zszedł do 2 Blg z 20. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted February 6, 2011 Author Share Posted February 6, 2011 Póki pracuje, to go zostaw w spokoju, mój zszedł do 2 Blg z 20. Hmmm... Poszedł do butelek. Najwyżej będziemy odgazowywać. Tym czasem Wasze zdrowie Milk Stoutem butelkowanym 29.01! Przedni, jestem pod samo-wrażeniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 Po tygodniu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted February 6, 2011 Author Share Posted February 6, 2011 Tak testowo 0,33... Trzeba badać co w trawie piszczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted February 10, 2011 Author Share Posted February 10, 2011 Temat Tripla wraca jak bumerang... Po 3 dniach od butelkowania zajrzałem do jednej butelki 0,3 - testowo. Piwo jest dramatycznie słodkie, tak jak by pić brzeczkę przed fermentacją. Dodam, że ewidentnie ma 3°Blg (na czystej wodzie mam wskazanie jakieś -0,5). Zacierane 40 min w 62°C i 30 min w 72°C. Będę wdzięczny za informację czy wg Waszego doświadczenia ten smak się jakoś poukłada? Czy zostaniemy w stylu miodu pitnego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolomar Posted February 10, 2011 Share Posted February 10, 2011 Hej Łukasz. Tripel potrzebuje czasu a po 3 dniach, to chyba jeszcze nawet cały cukier nie został przerobiony na "bąbelki". Z czasem się ułoży. Jak odfermentował do 3 blg, to nie powinien być bardzo słodki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted February 10, 2011 Share Posted February 10, 2011 Cześć. Jest słodkie bo nie skończyła (albo i nawet nie zaczęła się) refermentacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Srecky Posted February 10, 2011 Author Share Posted February 10, 2011 Do zakończenia refermentacji to jeszcze daleko. Ale piwo nie jest "trochę" słodkie. Smakuje jakbym dodał 5kg cukru do butelek... No pożyjemy, zobaczymy. Na długi, majowy weekend będzie jak znalazł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now