wena Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Dwie warki nowego sezonu bedę butelkował dziś lub jutro. Tem. w pomieszczeniach mam wg potrzeb 5°C, 12°C,16°C, 21°C. Kolejna warka miała być dzisiaj, ale zaginęła jedna z przesyłek z BA. Akurat worek ze słodem. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 coder napisał No, już wiem, o co chodzi z tym chmieleniem. Niektóre składniki chmielu mają właściwość wyłapywania i wiązania tlenu, przez co wpływają stabilizująco na smak piwa, opóżniają utlenianie i starzenie się piwa. N.b. podobną własność mają melanoidyny, dlatego piwa z ciemnych słodów są bardziej trwałe. Co masz na myśli,przeciwutleniacze np.polifenole??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 No to chyba mamy zimę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cafekot Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 i na zachodzie zima - Panie Eylor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 No, choć piwnicy nie mam to w sieni jest 7°C . Pierwszy lagier nastawiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cafekot Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 (edytowane) W piwnicy równo 10 st. - lager niepodległościowy jest już na cichej a jutro lager zimowy co pianę ma mieć jak śniegi Kilimandżaro. Edytowane 22 Listopada 2008 przez cafekot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 w "mojej" piwnicy obecnie 9,5°C ale bywa podczas dużych mrozów że spada do 0°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 w "mojej" piwnicy obecnie 9,5°C ale bywa podczas dużych mrozów że spada do 0°C Ale Ci ukradłem punkta, ale dodam dwa Jak spdnie do 0°C to będzie czas na "ZIMOWE". Przypuszczam, że możesz przenieść do cieplejszego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) Jak spdnie do 0°C to będzie czas na "ZIMOWE".Przypuszczam, że możesz przenieść do cieplejszego miejsca. o zera spada gdy na zewnątrz przez kilka dni utrzymuje się minus 15-20 C , zawszw można rozpalić palnik gazowy i nagrzać .Normalnie to w zimie jest około 5°C Edytowane 23 Listopada 2008 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cafekot Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) Każdy budowlaniec powie - że zero w piwnicy to fatalna sprawa Edytowane 23 Listopada 2008 przez cafekot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Każdy budowlaniec powie - że zero w piwnicy to fatalna sprawa możliwe ale "moja piwnica" to dobudówka do domu taki skład na narzędzia , warsztacik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cafekot Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Rozumiem - w mojej temp. kiedyś spadała nawet do 4-5 st. ale od czasu zmiany pieca na nieizolowaną samoróbkę mam półtonowy kaloryfer w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) a za oknem dzisiaj wyglądało tak Edytowane 23 Listopada 2008 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 U mnie temperatury w poszczególnych pomieszczeniach piwnicznych to 12°C ,6-7°C ,14-16°C , jednym słowem jest IDEALNIE!!! do wszystkich etapów fermentacji i leżakowania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Zwróciłem się też z tym problemem do fachowca. A to odpowiedź : Chyba jednak trudno byłoby tu o uogólnienia ale vs lager. Ogólnie im mocniejsze piwo i bardziej chmielone (bez względu na to czy górnej' date=' czy dolnej fermentacji), tym lepiej radzić sobie powinno z trudami przechowywania (w tym z podwyższoną temperaturą). Co do autolizy drożdzy, ta pewno jej łatwość zależy od konkretnego szczepu, jednak spotkałem sie z opinią, że to właśnie drożdże dolnej fermentacji są bardziej na autolizę odporne.(AS)[/i'] Czyli jednak lagery. Dobrze, bo warzenie i przechowywanie pasuje do cyklu zimno- ciepło. Ciekawe. Czyli jakby temperatura sama w sobie nie jest szkodliwa, tyle, że powoduje przyspieszenie normalnych procesów starzenia? Ja słyszałem też, że podobno piwa ciemne, z udziałem słodów palonych szczególnie dobrze się przechowują, np. szkockie 60 szyling - słabe, bez chmielu, a podobno trzymać mozna latami. A co do piw mocno nachmielonych (pilsner, IPA), to właśnie podobno one najszybciej wypadają z gry - chmielowe olejki wietrzeją i piwa robią się za słodkie. Nie potwierdza tego moja praktyka - moje roczne IPA jest całkiem, całkiem. Z moim bitterem i strong bitterem sie zgodze ,najbardziej niesamowite aromaty mialy wlasnie po 2 tygoniach, gdy drozdze spadly na dno, po 1,5 miesiaca nic z tych niesamowitych aromatow chellengera i goldings nie zostalo juz nic. Ale piwo nabralo nowych cech, ulezana goryczka i fajnie zbalansowane. Ale nie tego oczekiwalem prawde mowiac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 U mnie temperatury w poszczególnych pomieszczeniach piwnicznych to 12°C ,6-7°C ,14-16°C , jednym słowem jest IDEALNIE!!! do wszystkich etapów fermentacji i leżakowania . No, niezupełnie, idealna temperatura fermentacji to 10*, a lagerowania 0* Ale i tak zazdroszczę, ja mam 8*. Fermetację podgrzewam, a lageruję jak jest, w 8*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 U mnie trochę zmian 5°C zawsze przez cały rok, 10°C oraz 8°C, no i oczywiście normalna temp. 20-22°C wg potrzeb. JK Mikeyy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 U mnie trochę zmian 5°C zawsze przez cały rok, Jakim cudem? Z agregatem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Z agregatem taka mała chłodnia. Zastanawiałem się nad warzeniem latem i fermentację burzliwą zrobić przy 5°C . Nie wiem jak drożdże się zachowają czy będzie im się chciało pracować. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 specjalnie dla piwowarstwa robiłeś . Moje przy 5°C pracowały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 (edytowane) Piwowarstwo sie załapało przy okazji. Będę musiał spróbować jakiegoś dolniaka na 5°C fermentować. A jakie miałeś drożdże? JK no i ile to trwało. Edytowane 29 Listopada 2008 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Mała chłodnia Ładnie.. To piwnica rozumiem ? Napisz coś więcej na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Piwowarstwo sie załapało przy okazji. Będę musiał spróbować jakiegoś dolniaka na 5°C fermentować. Myślę, że nawet jak zechce fermentować, to będzie to trwało miesiącami. Lepiej zrób coś w stylu pasa grzewczego, najlepiej z termostatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 A u mnie ostatnio po spadkach temperatury dwie warki stały około tygodnia w 4°C , jedna na burzliwej, a druga na cichej. Ta na burzliwej zwolniła, ale nadal fermentowała zauważalnie. Potem stwierdziłem, że nie warto kusić losu i przeniosłem obie do innego pomieszczenia, w którym najpierw było za ciepło, ale teraz jest 9°C. Dodam, że obie są na Budvar Lager. A tak na marginesie pytanie: czy burzliwa w 4°C, czyli jednak sporo niższa od zalecanej wpłynie negatywnie na smak, czy tylko na spowolnienie procesu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 A tak na marginesie pytanie: czy burzliwa w 4°C, czyli jednak sporo niższa od zalecanej wpłynie negatywnie na smak, czy tylko na spowolnienie procesu? Słyszałem o piwach które przefermentowały w 9*, ale nie słyszałem o takich, które by to zrobiły w 4* - mówię o temperaturze piwa, nie otoczenia. Jeżeli by się to jednak udało, zapewne nie wpłynęło by to negatywnie na smak, a wręcz przeciwnie. Na pewno jednak źle na nie wpłynie bujanie temperaturą w górę i w dół (jeżeli już, to tylko w górę) - drożdże lagerowe tego nie lubią. Chyba już lepiej fermentowac w wyższej, ale stabilnej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się