Lusterko87 Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Tak, ale chodzi raczej o ilość W artykule na temat ŁZS czytałem że nie jest wskazane spożywanie piw drożdżowych - cokolwiek to znaczy Z resztą przy ŁZS mało co można jeść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 http://www.rawstory.com/rs/2013/09/18/man-takes-home-brewing-to-extremes-by-brewing-beer-inside-his-own-body/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 http://www.rawstory....e-his-own-body/ http://en.wikipedia.org/wiki/The_Route_of_All_Evil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 drożdże mogą się żywić alkoholem pod warunkiem że mają tlen Bardzo zainteresował mnie ten fragment. Czy byłoby możliwe wykorzystanie tego zjawiska do usuwania alkoholu z piwa, np. natleniając fermentującą brzeczkę? Może ktoś ma więcej informacji na ten temat? Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Drożdże mają enzymy, które pozwalają im wykorzystać etanol jako źródło węgla, ale podejrzewam, że aby tak się działo stężenie etanolu w środowisku musi być niskie 1-2%. harcerski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) Drożdże mają enzymy, które pozwalają im wykorzystać etanol jako źródło węgla, ale podejrzewam, że aby tak się działo stężenie etanolu w środowisku musi być niskie 1-2%. To w sumie by pasowało do koncepcji niskoalkoholowego piwka - zastanawiam się, czy mogłoby to działać następująco: - uwarzyć słabą, niskofermentowalną brzeczkę, np. 8Blg - zacierać na słodko, aby uzyskać odfermentowanie ok. 50% - pozwolić drożdżom przefermentować brzeczkę, w wyniku czego powinny wyprodukować ok. 2% alkoholu - zacząć dostarczać tlen, aby drożdże zaczęły zjadać alkohol (?) Gdyby faktycznie tak to działało, można by robić "normalne", tzn. o w miarę wysokim ekstrakcie, ale bezalkoholowe piwa! Pojawiają się jednak pytania: 1. Czy drożdże są w stanie zjeść cały alkohol, czy tylko część? 2. Jak szybko zjadają alkohol? Bo nie wiadomo po jakim czasie należałoby przerwać proces. 3. Ponieważ w obecności tlenu intensywnie by się namnażały, budując nowe pokolenia ze składników zawartych w brzeczce, zastanawiam się, czy nie przejadłyby czegoś, co ujemnie wpłynęłoby na smak? Kamil Edytowane 19 Listopada 2013 przez harcerski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 To w sumie by pasowało do koncepcji niskoalkoholowego piwka - zastanawiam się, czy mogłoby to działać następująco:... - zacząć dostarczać tlen, aby drożdże zaczęły zjadać alkohol (?) Piłeś kiedyś utlenione piwo? Jak nie to kolejne jakie uwarzysz przelej na cichą ot tak, z wiadra do wiadra. Smacznego... harcerski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Piłeś kiedyś utlenione piwo? Jak nie to kolejne jakie uwarzysz przelej na cichą ot tak, z wiadra do wiadra. Smacznego... Oczywiście to tylko teoria, ale gdyby natlenianie przerwać w odpowiednim momencie, to być może drożdże zużyłyby tlen dojadając resztki alkoholu? Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się