Skocz do zawartości

o drozdżach słów kilka


Wiktor

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...

drożdże mogą się żywić alkoholem pod warunkiem że mają tlen

 

Bardzo zainteresował mnie ten fragment. Czy byłoby możliwe wykorzystanie tego zjawiska do usuwania alkoholu z piwa, np. natleniając fermentującą brzeczkę?

Może ktoś ma więcej informacji na ten temat?

 

Kamil

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże mają enzymy, które pozwalają im wykorzystać etanol jako źródło węgla, ale podejrzewam, że aby tak się działo stężenie etanolu w środowisku musi być niskie 1-2%.

 

To w sumie by pasowało do koncepcji niskoalkoholowego piwka - zastanawiam się, czy mogłoby to działać następująco:

 

- uwarzyć słabą, niskofermentowalną brzeczkę, np. 8Blg - zacierać na słodko, aby uzyskać odfermentowanie ok. 50%

- pozwolić drożdżom przefermentować brzeczkę, w wyniku czego powinny wyprodukować ok. 2% alkoholu

- zacząć dostarczać tlen, aby drożdże zaczęły zjadać alkohol (?)

 

Gdyby faktycznie tak to działało, można by robić "normalne", tzn. o w miarę wysokim ekstrakcie, ale bezalkoholowe piwa!

Pojawiają się jednak pytania:

1. Czy drożdże są w stanie zjeść cały alkohol, czy tylko część?

2. Jak szybko zjadają alkohol? Bo nie wiadomo po jakim czasie należałoby przerwać proces.

3. Ponieważ w obecności tlenu intensywnie by się namnażały, budując nowe pokolenia ze składników zawartych w brzeczce, zastanawiam się, czy nie przejadłyby czegoś, co ujemnie wpłynęłoby na smak?

 

Kamil

Edytowane przez harcerski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To w sumie by pasowało do koncepcji niskoalkoholowego piwka - zastanawiam się, czy mogłoby to działać następująco:

...

- zacząć dostarczać tlen, aby drożdże zaczęły zjadać alkohol (?)

Piłeś kiedyś utlenione piwo? Jak nie to kolejne jakie uwarzysz przelej na cichą ot tak, z wiadra do wiadra. Smacznego...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piłeś kiedyś utlenione piwo? Jak nie to kolejne jakie uwarzysz przelej na cichą ot tak, z wiadra do wiadra. Smacznego...

 

 

Oczywiście to tylko teoria, ale gdyby natlenianie przerwać w odpowiednim momencie, to być może drożdże zużyłyby tlen dojadając resztki alkoholu?

 

Kamil

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.