Porter Opublikowano 10 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Danstary wystartowały. Na Kolschu kremowa, gęsta piana. Rhuarc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 10 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Podobają mi się Andrzeju nazwy Twoich piw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Warka #15 "Wojak Szwejk" 10°Blg po dziesięciu dniach spadł do 3°Blg. Oto czym się różni fermentacja w 10°C od fermentacji w 5°C. Tę samą gęstość piwo osiąga po tygodniu, a nie po trzech z hakiem :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 dobrze się zastanów nad ilością glukozy,ja mam same złe doświadczenia z lagerami,nawet po 90 g glukozy na 25 l przy podobnym odfermentowaniu przegazowane po miesiącu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Teraz mnie nastraszyłeś... Choć jeszcze nie butelkuję. Pozwolę mu pofermentować, potem przeleję na cichą. Cukier dawkuję wg kalkulatora Jacka Kocurka. Czyżby były jakieś przekłamania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Zobaczysz z tym pierwszym,poczytaj sobie http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=64765 ,temat trochę pojaśnia kwestie dawkowania,a te kalkuratory to sorry,ale w buty sobie można wsadzić. Może się to sprawdzi przy zacieraniu na max wytrawnie,ale jak na słodko to nijak mają się do rzeczywistości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 (edytowane) Czyżby były jakieś przekłamania? To raczej kwestia dobrego odfrmentowania - kalkulator zakłada że wszystkie cukry zostały przerobione. Również kierowałem się zapiskami mapajaka, ale u mnie się do końca nie sprawdziły. Dawałem takie dawki glukozy, jakie u niego powodowały przegazowanie i nic takiego u siebie nie zauważyłem, nawet pijąc lagery pod koniec lata. Pomimo to, na 20 litrów piwa na pewno dałbym poniżej 100 g glukozy. Edytowane 17 Września 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 (edytowane) Mam zagwozdkę, podam więc przykład: 14 marca zabutelkowałem 20,5 litrów piwa marcowego (odfermentowało do ~2,5°Blg) z dodatkiem 157g glukozy. Piwo, owszem, było przegazowane, ale jakoś nie tragicznie (gejzery, granaty). Leżakowało całe lato w piwnicy (18-19°C). Tydzień temu otworzyłem ostatnią butelkę. Piwo nabrało posmaków owocowych, ale nadal było bardzo dobre. 5 września zabutelkowałem 21,5l lagera (zszedł do ~2,5°Blg) z dodatkiem 130g cukru. Po paru dniach piwo było idealnie nagazowane, co - niestety - wróży, że też będzie przegazowane. Kolejny lager fermentuje. Z wniosków mapajaka wychodzi, że optymalna ilość cukru to 3g/l piwa. Przy ilości 24l, musiałbym dodać 72g cukru. Obawiam się, że to jednak za mało... Edytowane 17 Września 2011 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Pytanie jeszcze w jakiej temperaturze dokonujesz rozlewu, bo mapajak robił to chyba w tej samej temperaturze co fermentacja, a Ty pewnie w + 20°C lub więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Myślę o quadrupelu 22,5°Blg, którego 20,5l rozlałem z dodatkiem 135g cukru. Zabutelkowane piwo od razu w czwartek zniosłem do piwnicy (17-18°C). Jednego PETa ulokowałem natomiast w pokoju, żeby kontrolować proces nagazowania. I tak kombinuję, piwo jest mocne, cukru też nie za wiele, czy nie lepiej przenieść tych skrzynek do temperatury 21°C. Tripel w piwnicznych warunkach nagazował się wzorowo. Z drugiej strony Q ma czas poleżeć co najmniej 5-6 miesięcy, może dłużej. Nie wiem, co robić. Przenosić, czy nie? Czy drożdże nie padną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Myślę o quadrupelu 22,5°Blg, którego 20,5l rozlałem z dodatkiem 135g cukru. Zabutelkowane piwo od razu w czwartek zniosłem do piwnicy (17-18°C). Jednego PETa ulokowałem natomiast w pokoju, żeby kontrolować proces nagazowania. I tak kombinuję, piwo jest mocne, cukru też nie za wiele, czy nie lepiej przenieść tych skrzynek do temperatury 21°C. Tripel w piwnicznych warunkach nagazował się wzorowo. Z drugiej strony Q ma czas poleżeć co najmniej 5-6 miesięcy, może dłużej. Nie wiem, co robić. Przenosić, czy nie? Czy drożdże nie padną? Myślę, że nie ma potrzeby przenosić piwko w pomieszczenie, gdzie jest wyższa tepmeratura. Cukru mało nie dałeś, a i tak chcesz dać mu kilka miesięcy czasu. Ja bym nie przenosił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 20 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 (edytowane) Warka #16 Kolsch 11°Blg odfermentował do 2°Blg. Pierwszy kontakt z drożdżami Danstar Nottingham można uznać za udany. Piwo klarowne. Smak czysty, wręcz lagerowy, mocno chmielowy, taki jaki sobie założyłem. Zbieranie gęstwy po Danstarach to bajka. Zwarte, zbite, tworzą na dnie fermentora grubą warstwę. Opaloną nad gazem chochelką zebrałem do słoika wierzchnią warstwę i zalałem wodą mineralną. Będzie na jutro. Trzecie podejście do Kolscha. Tym razem pils + monach + carahell. Inne chmiele, mniej goryczki. Edytowane 20 Września 2011 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 23 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Warka #15 Wojak Szwejk 11°Blg dzielnie walczy. Po dwóch tygodniach w 10°C spadł do 2°Blg. Na powierzchni ciągle warstwa piany. Wyjeżdżam teraz na 3 dni, więc nikt PETów zmieniać nie będzie i piwko zostanie skazane na temperatury zamrażarkowo-garażowe. Myślę, że zbrodni nie popełnię. W środę uwarzyłem Kolscha Trzeciego, ale opis pojawi się dopiero jak wrócę. Wyjeżdżam do czeskiego Znojma. Sądzę, że podegustuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Warka #15 Wojak Szwejk 11°Blg dzielnie walczy. Po dwóch tygodniach w 10°C spadł do 2°Blg. Na powierzchni ciągle warstwa piany. Wyjeżdżam teraz na 3 dni, więc nikt PETów zmieniać nie będzie i piwko zostanie skazane na temperatury zamrażarkowo-garażowe. Myślę, że zbrodni nie popełnię. Wręcz przeciwnie: piwo będzie miało tzw. przerwę diacetylową. Drożdże ładnie wyjedzą diacetyl i dofermentują piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Warka #16 Kolsch v. 2.0 11°Blg została zabutelkowana. 25,5l piwa poszło do piwniczki z dodatkiem 170g cukru. Gęstość końcowa wyniosła ~ 2°Blg. Warka #15 "Wojak Szwejk" 10°Blg została przelana na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 (edytowane) Warka #17 Kolsch Trzeci 11°Blg - 21.09.2011 IBU: 27,7 EBC: 9,7 SUROWCE pilzneński (4kg) monachijski (0,7kg) cara-hell (0,3kg) chmiel uniwersalny Nothern Brewer 10,3% (granulat, 16g) chmiel uniwersalny Perle 8,2% (granulat, 9g) chmiel Spalt Select 6,4% (granulat, 7g) drożdże suche Danstar Notthingham (gęstwa I-zbiór) ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 17l 62°C - 20min 72°C - 40min 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 20,5ll Do chmielenia poszło 30l o gęstości 10°Blg CHMIELENIE Czas gotowania: 70min w 05' - NB (16g) w 05' - Perle (9g) w 40' - SS (7g) Do fermentora poszło ~ 26l o gęstości 11°Blg 21.10.2011 Po ekstremalnie długiej cichej - Kolsch zabutelkowany. Gęstość spadła do 2°Blg. 25l piwka trafiło do butelek z dodatkiem 178g cukru. KOMENTARZ * Trzecie podejście do Kolscha. Inny zasyp, inne zacieranie, inne chmielenie. * Danstary zadane o 19.00. Rano już pięknie pracowały. Edytowane 27 Grudnia 2011 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Hmmm, nie wiem czy się przypadkiem nie mylę, ale zacieranie tak długo w 72°C spowoduje, że Koelsch będzie się pienił. A o ile wiem, to charakteryzuje się on słaba pianą. Ja bym pierwszą przerwę wydłużył a drugą skrócił. No ale jestem ciekaw później twojej opini jak ci wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Jeszcze nie spotkałem nikogo, kto opłakiwał wysoką piankę na piwku Rzeczywiście - pierwszy miał fajniuśką, kremową i dość trwałą pianę, a przecież piwowarzy próbują zgłębić jej tajniki. Może i nie trafiam w styl, ale piwo prezentuje się i co ważne - smakuje wyśmienicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Hmmm, nie wiem czy się przypadkiem nie mylę, ale zacieranie tak długo w 72°C spowoduje, że Koelsch będzie się pienił. A o ile wiem, to charakteryzuje się on słaba pianą. Ja bym pierwszą przerwę wydłużył a drugą skrócił. No ale jestem ciekaw później twojej opini jak ci wyszło Sędziowie w Żywcu kręcili nosami na Kolsze ze słabą pianą. A jak będzie za duża, to się mówi że to nie Kolsz tylko Altdojczes Helles i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 (edytowane) Dziwna sprawa. Butelkuję "Wojaka Szwejka". Czy jest możliwe, że lager z 10°Blg zszedł do samego zera? Bo tyle mi wskazuje miernik. Ile dać cukru na 25l piwa? edit: zszedł do 1°Blg. Zimna temperatura zaniżyła wynik pomiaru. Edytowane 5 Października 2011 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Może być "w granicach błędu pomiaru" - coś koło 0.5Blg. Po wszystkich lagerach które mi się przegazowały, w tym sezonie będę sypał "połowę". Czyli 60g na 20 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Dałem 120g na 25l. To będzie "szybki" lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 8 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Wczoraj otworzyłem testową butelkę Kolscha na Nottinghamach. Po 11 dniach przechowywania w piwniczce, pomimo 170g cukru/25l piwo nagazowane po "angielsku" czyli słabo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 8 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 (edytowane) Warka #18 ? Oktoberfestbier 13,5°Blg (jeszcze bez nazwy)- 07.10.2011 IBU: 24,1 EBC: 22,4 SUROWCE pilzneński (4kg) monachijski (1,6kg) carared (0,4kg) carared (0,4kg) biscuit (0,2kg) chocolate 900 EBC (0,05kg) chmiel uniwersalny Nothern Brewer 10,3% (granulat, 21g) chmiel aromatyczny Saaz 2,9% (granulat, 16g) drożdże Budvar Lager (gęstwa II-zbiór) ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 21l (proporcje 1:3,5) 53°C -> 64°C - 25min 72°C - 30min 76°C -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 19,5l Do chmielenia trafiło (w momencie, kiedy brzeczka osiągała 100°C) 30,7l o gęstości 12°Blg CHMIELENIE Czas gotowania: 80min 21g NB na 60' 16g Saaz na 30' Do fermentora poszło ~ 26l o gęstości 13,5°Blg KOMENTARZ * Trzeci lager w tym sezonie. Drugie podejście do piwa marcowego. Drożdże Budvar lager dają bardzo orzeźwiające, lekkie piwo. Jestem z nich bardzo zadowolony. Brzeczkę schłodziłem do 28°C, zadałem drożdże i wystawiłem na noc dwór. Rano już pięknie pracowały. Dopiero wtedy wstawiłem wiaderko do zamrażarki z PETami. * Mój termometr popsuł się i wskazuje tylko Fahrenheity. Trochę trudno było się przestawić na tę skalę, ale dałem radę. 22.10.2011 Gęstość spadła do 3°Blg. Przelałem na cichą. W zamrażarce teraz 6°C, więc liczę, że ładnie się piwko wyklaruje. 29.10.2011 Gęstość końcowa spadła do 2°Blg. 25,5l piwa poszło do butelek z dodatkiem 100g cukru. 5.01.2012 Piwo totalnie przegazowane! Muszę je kilkakrotnie odgazować! Edytowane 5 Stycznia 2012 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 11 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Warka #18 Octoberfestbier od piątku fermentuje sobie w zamrażarce. Co ciekawe - przy trzech zamrożonych 1,5l PETach niezmienianych od soboty wewnątrz utrzymuje się temperatura ~ 10°C. Pogoda sprzyja. Jutro po szkole warzenie piwa, które wstępnie ochrzciłem jako Porter Belgijski. Ma być czarne, czekoladowe, aromatyczne, ale niezbyt mocne, w granicach 13°Blg. Przygotowałem dziś na tę okazję litr syropu cukrowego - kolor i konsystencja ciemnego miodu. W smaku toffi, rodzynki, rum. Do piwa planuję dorzucić 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i ze 250g miodu gryczanego oraz płatki owsiane. Fermentować zamierzam trapistami, które na noc pobudzę litrem pasteryzowanej brzeczki po quadrupelu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się