Jump to content

Garnek emaliowy - absolutne minimum?


bociansan

Recommended Posts

Witam!

 

Właśnie przymierzam się do zakupu i na forum trafiłem na ten garnek: garnek 39l - pojemność wg informacji z forum.

W tym samym sklepie jest również garnek: garnek 28l - pojemność potwierdzona przez obsługę sklepu.

 

Moje pytanie starczy taki garnek na cele zacierania?? Czy lepiej kupić większy?

 

P.S.

Może komuś przydadzą się namiary na te dwa gary i też skorzysta. W końcu cena wg mnie niska jak za takie wielkie gary.

 

 

Pozdrawiam

bociansan

Edited by bociansan
Link to comment
Share on other sites

Jestem szczęśliwym posiadaczem większego gara i nie żałuję tej decyzji. Mimo 3 warek zauważam u niego same plusy. Przede wszystkim mogę go grzać na 2 palnikach w kuchence dzięki czemu idzie to sprawnie. Poza tym nawet jeśli wyjdzie mi ten litr dwa ponad plan to nie boję się, że piana ucieknie z gara i można sporo odparować jeśli gotuję się bez pokrywy :).

Link to comment
Share on other sites

Jak masz kasę to bierz większy. Z większego nie wypadnie :)

Mi czasem wychodzi taka wydajność, że z zasypu na 20L mam 28 a nawet 30L przed gotowaniem. Garnek 30L nie dałby rady.

Link to comment
Share on other sites

Mam ten większy 40 L i już żałuję, że nie wziąłem wtedy 50 litrowego, a były obydwa do wyboru .

Więc nie zastanawiaj się, bierz większy, bo on i tak okaże się za mały :smilies::okey:

Link to comment
Share on other sites

Witam!

 

Właśnie przymierzam się do zakupu i na forum trafiłem na ten garnek: garnek 39l - pojemność wg informacji z forum.

W tym samym sklepie jest również garnek: garnek 28l - pojemność potwierdzona przez obsługę sklepu.

Garnek z pierwszego linku ma dokładnie 38l - potwierdzone przez sprzedawce. Niestety na razie nie są dostępne. Może przyszły tydzień

Link to comment
Share on other sites

Ja używam 40l z CP i niestety jest to puki co max. co da rade użyć w mieszkaniu w bloku...choć nie powiem chętnie zwiększył bym wybicie warzelni :smilies:

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Stoję przed zakupem gara bo ten co mam jest za mały (jakieś 22-25l). Zastanawiam się czy kupić garnek emaliowany 30l np. ten:

http://allegro.pl/garnek-emaliowany-wysoki-30-l-z-pokrywa-krakow-i1910612584.html

 

Czy może lepiej zainwestować w kociołek elektryczny np. taki:

http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-podgrzewania-i1933414856.html

 

Czy w takim kociołku możliwe jest też chmielenie, moc grzałki wystarczy? Trzeba go jakoś przerabiać np. żeby nie odłączał za szybko grzałki? Kranik jest ok, da się zamontować filtrator z oplotu czy trzeba wymieniać na inny kranik? Jakie ew. wady takiego kociołka?

Link to comment
Share on other sites

Zaczynałem od emaliowego ale teraz używam obydwu. Zacieram i wysładzam w tym elektrycznym a gotuję w emaliowym na gazie. Skróciłem czas wysładzania i filtracji. Na początek emaliowy wystarczy. Filtrujesz w wiadrach plastikowych.

W tym kociałku jest możliwe chmielenie ale czasem termostat wyłącza grzałki, trzeba przemieścić czujnik (na forum znajdziesz info).

Te 1800 W to trochę mało. Do samego wrzenia wystarczy. Do zagotowania aby nie czekać godziny albo dłużej możesz wspomagać się dodatkową grzałką zanurzeniową.

Ja kranik wymieniłem na zawór kulowy nierdzewny. Łatwo przykręcić wtedy od wewnątrz filtrator na1/2 lub 3/8 cala.

Link to comment
Share on other sites

Ok czyli dla mnie decyzja jest prosta - kupuje emaliowany. Pierwszą warkę ze słodów zacierałem i wysładzałem w ocieplonym fermentorze i tylko do chmielenia brakowało pojemności w garnku więc kupując sam kociołek nadal mogę mieć ten sam problem. W moim przypadku gar emaliowany będzie chyba bardziej uniwersalny. Dzięki za rozwianie wątpliwości.

Link to comment
Share on other sites

Ok czyli dla mnie decyzja jest prosta - kupuje emaliowany. Pierwszą warkę ze słodów zacierałem i wysładzałem w ocieplonym fermentorze i tylko do chmielenia brakowało pojemności w garnku więc kupując sam kociołek nadal mogę mieć ten sam problem. W moim przypadku gar emaliowany będzie chyba bardziej uniwersalny. Dzięki za rozwianie wątpliwości.

Ja do dzisiaj do chmielenia na gazie używam garnka emaliowanego o pojemności 28 l, co w zupełności wystarcza.

A z zacieraniem i filtrowaniem przesiadłem się na takie coś, co znakomicie ułatwia sprawę.

 

http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=93626#p93626

Edited by jake
Link to comment
Share on other sites

A ja dzisiaj kupiłem nowy garnek - 70 litrowy stalowy.

Mój stary 40 litrowy emaliowany, na którym uwarzyłem 220 warek, ma już mocno starte dno. W efekcie przy gęstszych zacierach ciężko było uniknąć choćby minimalnego przypalenia.

 

PS. Wg mnie do 30 litrowych fermentorów optymalny garnek to 40 litrowy. Praktycznie tyle samo pracy trzeba poświęcić, żeby uwarzyć warkę 20 litrową i np. 25-28 litrową, a więcej piwa zawsze się przyda :)

Edited by Dagome
Link to comment
Share on other sites

Ok czyli dla mnie decyzja jest prosta - kupuje emaliowany. Pierwszą warkę ze słodów zacierałem i wysładzałem w ocieplonym fermentorze i tylko do chmielenia brakowało pojemności w garnku więc kupując sam kociołek nadal mogę mieć ten sam problem. W moim przypadku gar emaliowany będzie chyba bardziej uniwersalny. Dzięki za rozwianie wątpliwości.

Te garnki produkowane są w Rumunii. Blacha, z której są wykonane jest cieńsza niż garnki z Olkusza. U mnie dodatkowo pokrywy nie można dopasować do garnka.

Ja dołożyłem 30 zł więcej i kupiłem 50 litrowy. To całkowicie wyeliminowało problemy z objętością warek.

Link to comment
Share on other sites

Czy w takim kociołku możliwe jest też chmielenie, moc grzałki wystarczy? Trzeba go jakoś przerabiać np. żeby nie odłączał za szybko grzałki? Kranik jest ok, da się zamontować filtrator z oplotu czy trzeba wymieniać na inny kranik? Jakie ew. wady takiego kociołka?

Kranik do oplotu się nie nadaje, grzałka się wyłącza po 10-20 min. Ja dokupiłem grzałkę 1400W zanurzeniową - nie muszę przerabiać kociołka a sama grzałka przydaje się dodatkowo do grzania wody/brzeczki w każdym momencie procesu warzenia.

 

Jak masz zawsze dostęp do kuchenki albo taboret to kup garnek emaliowany co najmniej 30L. Ja kupiłem kociołek bo był za 100PLN, taniej niż garnki, można grzać podczas filtracji i gotować/zacierać w łazience albo garażu.

Link to comment
Share on other sites

Czy w takim kociołku możliwe jest też chmielenie' date=' moc grzałki wystarczy? Trzeba go jakoś przerabiać np. żeby nie odłączał za szybko grzałki? Kranik jest ok, da się zamontować filtrator z oplotu czy trzeba wymieniać na inny kranik? Jakie ew. wady takiego kociołka?[/quote']

Kranik do oplotu się nie nadaje, grzałka się wyłącza po 10-20 min. Ja dokupiłem grzałkę 1400W zanurzeniową - nie muszę przerabiać kociołka a sama grzałka przydaje się dodatkowo do grzania wody/brzeczki w każdym momencie procesu warzenia.

 

Jak masz zawsze dostęp do kuchenki albo taboret to kup garnek emaliowany co najmniej 30L. Ja kupiłem kociołek bo był za 100PLN, taniej niż garnki, można grzać podczas filtracji i gotować/zacierać w łazience albo garażu.

Dzięki za odpowiedź, garnek zamówiłem już wczoraj. Kupiłem 40 l za 110zł. Poniżej link, może się komuś przyda bo cena atrakcyjna:

http://www.koliber.sklep.pl/index.php/kategoria,164,Gastronomiczne,2

Zależnie od rodzaju zacierania będę zacierać w garnku na gazie albo w ocieplonym fermentorze.

 

P.S W sklepie widnieje (nawet tańszy) garnek 50 litrowy, jest niby brak na magazynie ale jeśli ktoś takiego szuka to polecam się zapytać bo tej 40-ki też nie było, a po mailowym zapytaniu natychmiast uzupełnili stany magazynowe.

Link to comment
Share on other sites

Kranik do oplotu się nie nadaje, grzałka się wyłącza po 10-20 min. Ja dokupiłem grzałkę 1400W zanurzeniową - nie muszę przerabiać kociołka a sama grzałka przydaje się dodatkowo do grzania wody/brzeczki w każdym momencie procesu warzenia.

 

Jak masz zawsze dostęp do kuchenki albo taboret to kup garnek emaliowany co najmniej 30L. Ja kupiłem kociołek bo był za 100PLN, taniej niż garnki, można grzać podczas filtracji i gotować/zacierać w łazience albo garażu.

Dlaczego kranik do oplotu się nie nadaje? A odłączenie czujnika temperatury to 5 minut.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.