bociansan Posted January 31, 2011 Share Posted January 31, 2011 (edited) Witam! Właśnie przymierzam się do zakupu i na forum trafiłem na ten garnek: garnek 39l - pojemność wg informacji z forum. W tym samym sklepie jest również garnek: garnek 28l - pojemność potwierdzona przez obsługę sklepu. Moje pytanie starczy taki garnek na cele zacierania?? Czy lepiej kupić większy? P.S. Może komuś przydadzą się namiary na te dwa gary i też skorzysta. W końcu cena wg mnie niska jak za takie wielkie gary. Pozdrawiam bociansan Edited January 31, 2011 by bociansan Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted January 31, 2011 Share Posted January 31, 2011 Polecam kociołek, całkowicie przykładowe linki: http://allegro.pl/przecena-garnek-do-pasteryzacji-i-grzania-wina-i1432529016.html http://allegro.pl/gar-do-pasteryzacji-garnek-elektryczny-i1435728076.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 31, 2011 Share Posted January 31, 2011 Mam garnek o pojemności całkowitej 28l, robocza jest ~25l, więc nie ma mowy o warkach większych niż 20l. Ale na moje potrzeby (i możliwości lokalowe) wystarcza w 100%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted January 31, 2011 Share Posted January 31, 2011 Możesz kupić ten mniejszy na razie; jak się rozwiniesz to dokupisz większy, a mniejszy też się przyda. Cena b. dobra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted January 31, 2011 Share Posted January 31, 2011 Od razu kupuj większy bo z biegiem czasu pewnie będziesz chciał warzyć większe warki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chełek Posted January 31, 2011 Share Posted January 31, 2011 Ostatnie dwie warki uwarzyłem w garnku 22L. Teraz rozglądam się za 40L. Wszystko się da, ale po co się męczyć? Kupuj większy, posłuży dłużej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
OLINKA Posted January 31, 2011 Share Posted January 31, 2011 (edited) Cena 28 l bardzo atrakcyjna. Ja ostatnio kupiłam taki za 111 zł w hurtowni Edited January 31, 2011 by duduś Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinatbg Posted January 31, 2011 Share Posted January 31, 2011 Jestem szczęśliwym posiadaczem większego gara i nie żałuję tej decyzji. Mimo 3 warek zauważam u niego same plusy. Przede wszystkim mogę go grzać na 2 palnikach w kuchence dzięki czemu idzie to sprawnie. Poza tym nawet jeśli wyjdzie mi ten litr dwa ponad plan to nie boję się, że piana ucieknie z gara i można sporo odparować jeśli gotuję się bez pokrywy . Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted January 31, 2011 Share Posted January 31, 2011 Jak masz kasę to bierz większy. Z większego nie wypadnie Mi czasem wychodzi taka wydajność, że z zasypu na 20L mam 28 a nawet 30L przed gotowaniem. Garnek 30L nie dałby rady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted January 31, 2011 Share Posted January 31, 2011 Mam ten większy 40 L i już żałuję, że nie wziąłem wtedy 50 litrowego, a były obydwa do wyboru . Więc nie zastanawiaj się, bierz większy, bo on i tak okaże się za mały Link to comment Share on other sites More sharing options...
bociansan Posted February 1, 2011 Author Share Posted February 1, 2011 Witam! Właśnie przymierzam się do zakupu i na forum trafiłem na ten garnek: garnek 39l - pojemność wg informacji z forum. W tym samym sklepie jest również garnek: garnek 28l - pojemność potwierdzona przez obsługę sklepu. Garnek z pierwszego linku ma dokładnie 38l - potwierdzone przez sprzedawce. Niestety na razie nie są dostępne. Może przyszły tydzień Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted February 1, 2011 Share Posted February 1, 2011 Ja używam 40l z CP i niestety jest to puki co max. co da rade użyć w mieszkaniu w bloku...choć nie powiem chętnie zwiększył bym wybicie warzelni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pastaga Posted November 15, 2011 Share Posted November 15, 2011 Stoję przed zakupem gara bo ten co mam jest za mały (jakieś 22-25l). Zastanawiam się czy kupić garnek emaliowany 30l np. ten: http://allegro.pl/garnek-emaliowany-wysoki-30-l-z-pokrywa-krakow-i1910612584.html Czy może lepiej zainwestować w kociołek elektryczny np. taki: http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-podgrzewania-i1933414856.html Czy w takim kociołku możliwe jest też chmielenie, moc grzałki wystarczy? Trzeba go jakoś przerabiać np. żeby nie odłączał za szybko grzałki? Kranik jest ok, da się zamontować filtrator z oplotu czy trzeba wymieniać na inny kranik? Jakie ew. wady takiego kociołka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted November 15, 2011 Share Posted November 15, 2011 Zaczynałem od emaliowego ale teraz używam obydwu. Zacieram i wysładzam w tym elektrycznym a gotuję w emaliowym na gazie. Skróciłem czas wysładzania i filtracji. Na początek emaliowy wystarczy. Filtrujesz w wiadrach plastikowych. W tym kociałku jest możliwe chmielenie ale czasem termostat wyłącza grzałki, trzeba przemieścić czujnik (na forum znajdziesz info). Te 1800 W to trochę mało. Do samego wrzenia wystarczy. Do zagotowania aby nie czekać godziny albo dłużej możesz wspomagać się dodatkową grzałką zanurzeniową. Ja kranik wymieniłem na zawór kulowy nierdzewny. Łatwo przykręcić wtedy od wewnątrz filtrator na1/2 lub 3/8 cala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted November 15, 2011 Share Posted November 15, 2011 Obojętnie jaki kupisz i tak za jakiś czas będziesz szukał większego. Jedno jest pewne, każdy który kupisz w przyszłości się przyda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pastaga Posted November 15, 2011 Share Posted November 15, 2011 Ok czyli dla mnie decyzja jest prosta - kupuje emaliowany. Pierwszą warkę ze słodów zacierałem i wysładzałem w ocieplonym fermentorze i tylko do chmielenia brakowało pojemności w garnku więc kupując sam kociołek nadal mogę mieć ten sam problem. W moim przypadku gar emaliowany będzie chyba bardziej uniwersalny. Dzięki za rozwianie wątpliwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted November 15, 2011 Share Posted November 15, 2011 Dokładnie tak jak piszesz. Później przyjdzie czas na udogodnienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted November 15, 2011 Share Posted November 15, 2011 życie pokazuje że nawet na 50 litrach się nie kończy ja kiedyś gotowałem na samym elektryku - nie było źle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszysta Rasista Homofob Posted November 15, 2011 Share Posted November 15, 2011 (edited) Ok czyli dla mnie decyzja jest prosta - kupuje emaliowany. Pierwszą warkę ze słodów zacierałem i wysładzałem w ocieplonym fermentorze i tylko do chmielenia brakowało pojemności w garnku więc kupując sam kociołek nadal mogę mieć ten sam problem. W moim przypadku gar emaliowany będzie chyba bardziej uniwersalny. Dzięki za rozwianie wątpliwości. Ja do dzisiaj do chmielenia na gazie używam garnka emaliowanego o pojemności 28 l, co w zupełności wystarcza. A z zacieraniem i filtrowaniem przesiadłem się na takie coś, co znakomicie ułatwia sprawę. http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=93626#p93626 Edited November 15, 2011 by jake Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted November 15, 2011 Share Posted November 15, 2011 (edited) A ja dzisiaj kupiłem nowy garnek - 70 litrowy stalowy. Mój stary 40 litrowy emaliowany, na którym uwarzyłem 220 warek, ma już mocno starte dno. W efekcie przy gęstszych zacierach ciężko było uniknąć choćby minimalnego przypalenia. PS. Wg mnie do 30 litrowych fermentorów optymalny garnek to 40 litrowy. Praktycznie tyle samo pracy trzeba poświęcić, żeby uwarzyć warkę 20 litrową i np. 25-28 litrową, a więcej piwa zawsze się przyda Edited November 15, 2011 by Dagome Link to comment Share on other sites More sharing options...
srebrny Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Ok czyli dla mnie decyzja jest prosta - kupuje emaliowany. Pierwszą warkę ze słodów zacierałem i wysładzałem w ocieplonym fermentorze i tylko do chmielenia brakowało pojemności w garnku więc kupując sam kociołek nadal mogę mieć ten sam problem. W moim przypadku gar emaliowany będzie chyba bardziej uniwersalny. Dzięki za rozwianie wątpliwości. Te garnki produkowane są w Rumunii. Blacha, z której są wykonane jest cieńsza niż garnki z Olkusza. U mnie dodatkowo pokrywy nie można dopasować do garnka. Ja dołożyłem 30 zł więcej i kupiłem 50 litrowy. To całkowicie wyeliminowało problemy z objętością warek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yapko Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 Czy w takim kociołku możliwe jest też chmielenie, moc grzałki wystarczy? Trzeba go jakoś przerabiać np. żeby nie odłączał za szybko grzałki? Kranik jest ok, da się zamontować filtrator z oplotu czy trzeba wymieniać na inny kranik? Jakie ew. wady takiego kociołka? Kranik do oplotu się nie nadaje, grzałka się wyłącza po 10-20 min. Ja dokupiłem grzałkę 1400W zanurzeniową - nie muszę przerabiać kociołka a sama grzałka przydaje się dodatkowo do grzania wody/brzeczki w każdym momencie procesu warzenia. Jak masz zawsze dostęp do kuchenki albo taboret to kup garnek emaliowany co najmniej 30L. Ja kupiłem kociołek bo był za 100PLN, taniej niż garnki, można grzać podczas filtracji i gotować/zacierać w łazience albo garażu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pastaga Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 Czy w takim kociołku możliwe jest też chmielenie' date=' moc grzałki wystarczy? Trzeba go jakoś przerabiać np. żeby nie odłączał za szybko grzałki? Kranik jest ok, da się zamontować filtrator z oplotu czy trzeba wymieniać na inny kranik? Jakie ew. wady takiego kociołka?[/quote']Kranik do oplotu się nie nadaje, grzałka się wyłącza po 10-20 min. Ja dokupiłem grzałkę 1400W zanurzeniową - nie muszę przerabiać kociołka a sama grzałka przydaje się dodatkowo do grzania wody/brzeczki w każdym momencie procesu warzenia. Jak masz zawsze dostęp do kuchenki albo taboret to kup garnek emaliowany co najmniej 30L. Ja kupiłem kociołek bo był za 100PLN, taniej niż garnki, można grzać podczas filtracji i gotować/zacierać w łazience albo garażu. Dzięki za odpowiedź, garnek zamówiłem już wczoraj. Kupiłem 40 l za 110zł. Poniżej link, może się komuś przyda bo cena atrakcyjna: http://www.koliber.sklep.pl/index.php/kategoria,164,Gastronomiczne,2 Zależnie od rodzaju zacierania będę zacierać w garnku na gazie albo w ocieplonym fermentorze. P.S W sklepie widnieje (nawet tańszy) garnek 50 litrowy, jest niby brak na magazynie ale jeśli ktoś takiego szuka to polecam się zapytać bo tej 40-ki też nie było, a po mailowym zapytaniu natychmiast uzupełnili stany magazynowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszysta Rasista Homofob Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 Kranik do oplotu się nie nadaje, grzałka się wyłącza po 10-20 min. Ja dokupiłem grzałkę 1400W zanurzeniową - nie muszę przerabiać kociołka a sama grzałka przydaje się dodatkowo do grzania wody/brzeczki w każdym momencie procesu warzenia. Jak masz zawsze dostęp do kuchenki albo taboret to kup garnek emaliowany co najmniej 30L. Ja kupiłem kociołek bo był za 100PLN, taniej niż garnki, można grzać podczas filtracji i gotować/zacierać w łazience albo garażu. Dlaczego kranik do oplotu się nie nadaje? A odłączenie czujnika temperatury to 5 minut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now