bociansan Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 (edytowane) Witam! Właśnie przymierzam się do zakupu i na forum trafiłem na ten garnek: garnek 39l - pojemność wg informacji z forum. W tym samym sklepie jest również garnek: garnek 28l - pojemność potwierdzona przez obsługę sklepu. Moje pytanie starczy taki garnek na cele zacierania?? Czy lepiej kupić większy? P.S. Może komuś przydadzą się namiary na te dwa gary i też skorzysta. W końcu cena wg mnie niska jak za takie wielkie gary. Pozdrawiam bociansan Edytowane 31 Stycznia 2011 przez bociansan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Polecam kociołek, całkowicie przykładowe linki: http://allegro.pl/przecena-garnek-do-pasteryzacji-i-grzania-wina-i1432529016.html http://allegro.pl/gar-do-pasteryzacji-garnek-elektryczny-i1435728076.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Mam garnek o pojemności całkowitej 28l, robocza jest ~25l, więc nie ma mowy o warkach większych niż 20l. Ale na moje potrzeby (i możliwości lokalowe) wystarcza w 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Możesz kupić ten mniejszy na razie; jak się rozwiniesz to dokupisz większy, a mniejszy też się przyda. Cena b. dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Od razu kupuj większy bo z biegiem czasu pewnie będziesz chciał warzyć większe warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chełek Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Ostatnie dwie warki uwarzyłem w garnku 22L. Teraz rozglądam się za 40L. Wszystko się da, ale po co się męczyć? Kupuj większy, posłuży dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 (edytowane) Cena 28 l bardzo atrakcyjna. Ja ostatnio kupiłam taki za 111 zł w hurtowni Edytowane 31 Stycznia 2011 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinatbg Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Jestem szczęśliwym posiadaczem większego gara i nie żałuję tej decyzji. Mimo 3 warek zauważam u niego same plusy. Przede wszystkim mogę go grzać na 2 palnikach w kuchence dzięki czemu idzie to sprawnie. Poza tym nawet jeśli wyjdzie mi ten litr dwa ponad plan to nie boję się, że piana ucieknie z gara i można sporo odparować jeśli gotuję się bez pokrywy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Jak masz kasę to bierz większy. Z większego nie wypadnie Mi czasem wychodzi taka wydajność, że z zasypu na 20L mam 28 a nawet 30L przed gotowaniem. Garnek 30L nie dałby rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Mam ten większy 40 L i już żałuję, że nie wziąłem wtedy 50 litrowego, a były obydwa do wyboru . Więc nie zastanawiaj się, bierz większy, bo on i tak okaże się za mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociansan Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Witam! Właśnie przymierzam się do zakupu i na forum trafiłem na ten garnek: garnek 39l - pojemność wg informacji z forum. W tym samym sklepie jest również garnek: garnek 28l - pojemność potwierdzona przez obsługę sklepu. Garnek z pierwszego linku ma dokładnie 38l - potwierdzone przez sprzedawce. Niestety na razie nie są dostępne. Może przyszły tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Ja używam 40l z CP i niestety jest to puki co max. co da rade użyć w mieszkaniu w bloku...choć nie powiem chętnie zwiększył bym wybicie warzelni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Stoję przed zakupem gara bo ten co mam jest za mały (jakieś 22-25l). Zastanawiam się czy kupić garnek emaliowany 30l np. ten: http://allegro.pl/garnek-emaliowany-wysoki-30-l-z-pokrywa-krakow-i1910612584.html Czy może lepiej zainwestować w kociołek elektryczny np. taki: http://allegro.pl/garnek-elektryczny-do-pasteryzacji-podgrzewania-i1933414856.html Czy w takim kociołku możliwe jest też chmielenie, moc grzałki wystarczy? Trzeba go jakoś przerabiać np. żeby nie odłączał za szybko grzałki? Kranik jest ok, da się zamontować filtrator z oplotu czy trzeba wymieniać na inny kranik? Jakie ew. wady takiego kociołka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Zaczynałem od emaliowego ale teraz używam obydwu. Zacieram i wysładzam w tym elektrycznym a gotuję w emaliowym na gazie. Skróciłem czas wysładzania i filtracji. Na początek emaliowy wystarczy. Filtrujesz w wiadrach plastikowych. W tym kociałku jest możliwe chmielenie ale czasem termostat wyłącza grzałki, trzeba przemieścić czujnik (na forum znajdziesz info). Te 1800 W to trochę mało. Do samego wrzenia wystarczy. Do zagotowania aby nie czekać godziny albo dłużej możesz wspomagać się dodatkową grzałką zanurzeniową. Ja kranik wymieniłem na zawór kulowy nierdzewny. Łatwo przykręcić wtedy od wewnątrz filtrator na1/2 lub 3/8 cala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Obojętnie jaki kupisz i tak za jakiś czas będziesz szukał większego. Jedno jest pewne, każdy który kupisz w przyszłości się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Ok czyli dla mnie decyzja jest prosta - kupuje emaliowany. Pierwszą warkę ze słodów zacierałem i wysładzałem w ocieplonym fermentorze i tylko do chmielenia brakowało pojemności w garnku więc kupując sam kociołek nadal mogę mieć ten sam problem. W moim przypadku gar emaliowany będzie chyba bardziej uniwersalny. Dzięki za rozwianie wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Dokładnie tak jak piszesz. Później przyjdzie czas na udogodnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 życie pokazuje że nawet na 50 litrach się nie kończy ja kiedyś gotowałem na samym elektryku - nie było źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 (edytowane) Ok czyli dla mnie decyzja jest prosta - kupuje emaliowany. Pierwszą warkę ze słodów zacierałem i wysładzałem w ocieplonym fermentorze i tylko do chmielenia brakowało pojemności w garnku więc kupując sam kociołek nadal mogę mieć ten sam problem. W moim przypadku gar emaliowany będzie chyba bardziej uniwersalny. Dzięki za rozwianie wątpliwości. Ja do dzisiaj do chmielenia na gazie używam garnka emaliowanego o pojemności 28 l, co w zupełności wystarcza. A z zacieraniem i filtrowaniem przesiadłem się na takie coś, co znakomicie ułatwia sprawę. http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=93626#p93626 Edytowane 15 Listopada 2011 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 (edytowane) A ja dzisiaj kupiłem nowy garnek - 70 litrowy stalowy. Mój stary 40 litrowy emaliowany, na którym uwarzyłem 220 warek, ma już mocno starte dno. W efekcie przy gęstszych zacierach ciężko było uniknąć choćby minimalnego przypalenia. PS. Wg mnie do 30 litrowych fermentorów optymalny garnek to 40 litrowy. Praktycznie tyle samo pracy trzeba poświęcić, żeby uwarzyć warkę 20 litrową i np. 25-28 litrową, a więcej piwa zawsze się przyda Edytowane 15 Listopada 2011 przez Dagome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srebrny Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Ok czyli dla mnie decyzja jest prosta - kupuje emaliowany. Pierwszą warkę ze słodów zacierałem i wysładzałem w ocieplonym fermentorze i tylko do chmielenia brakowało pojemności w garnku więc kupując sam kociołek nadal mogę mieć ten sam problem. W moim przypadku gar emaliowany będzie chyba bardziej uniwersalny. Dzięki za rozwianie wątpliwości. Te garnki produkowane są w Rumunii. Blacha, z której są wykonane jest cieńsza niż garnki z Olkusza. U mnie dodatkowo pokrywy nie można dopasować do garnka. Ja dołożyłem 30 zł więcej i kupiłem 50 litrowy. To całkowicie wyeliminowało problemy z objętością warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Czy w takim kociołku możliwe jest też chmielenie, moc grzałki wystarczy? Trzeba go jakoś przerabiać np. żeby nie odłączał za szybko grzałki? Kranik jest ok, da się zamontować filtrator z oplotu czy trzeba wymieniać na inny kranik? Jakie ew. wady takiego kociołka? Kranik do oplotu się nie nadaje, grzałka się wyłącza po 10-20 min. Ja dokupiłem grzałkę 1400W zanurzeniową - nie muszę przerabiać kociołka a sama grzałka przydaje się dodatkowo do grzania wody/brzeczki w każdym momencie procesu warzenia. Jak masz zawsze dostęp do kuchenki albo taboret to kup garnek emaliowany co najmniej 30L. Ja kupiłem kociołek bo był za 100PLN, taniej niż garnki, można grzać podczas filtracji i gotować/zacierać w łazience albo garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Czy w takim kociołku możliwe jest też chmielenie' date=' moc grzałki wystarczy? Trzeba go jakoś przerabiać np. żeby nie odłączał za szybko grzałki? Kranik jest ok, da się zamontować filtrator z oplotu czy trzeba wymieniać na inny kranik? Jakie ew. wady takiego kociołka?[/quote']Kranik do oplotu się nie nadaje, grzałka się wyłącza po 10-20 min. Ja dokupiłem grzałkę 1400W zanurzeniową - nie muszę przerabiać kociołka a sama grzałka przydaje się dodatkowo do grzania wody/brzeczki w każdym momencie procesu warzenia. Jak masz zawsze dostęp do kuchenki albo taboret to kup garnek emaliowany co najmniej 30L. Ja kupiłem kociołek bo był za 100PLN, taniej niż garnki, można grzać podczas filtracji i gotować/zacierać w łazience albo garażu. Dzięki za odpowiedź, garnek zamówiłem już wczoraj. Kupiłem 40 l za 110zł. Poniżej link, może się komuś przyda bo cena atrakcyjna: http://www.koliber.sklep.pl/index.php/kategoria,164,Gastronomiczne,2 Zależnie od rodzaju zacierania będę zacierać w garnku na gazie albo w ocieplonym fermentorze. P.S W sklepie widnieje (nawet tańszy) garnek 50 litrowy, jest niby brak na magazynie ale jeśli ktoś takiego szuka to polecam się zapytać bo tej 40-ki też nie było, a po mailowym zapytaniu natychmiast uzupełnili stany magazynowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Kranik do oplotu się nie nadaje, grzałka się wyłącza po 10-20 min. Ja dokupiłem grzałkę 1400W zanurzeniową - nie muszę przerabiać kociołka a sama grzałka przydaje się dodatkowo do grzania wody/brzeczki w każdym momencie procesu warzenia. Jak masz zawsze dostęp do kuchenki albo taboret to kup garnek emaliowany co najmniej 30L. Ja kupiłem kociołek bo był za 100PLN, taniej niż garnki, można grzać podczas filtracji i gotować/zacierać w łazience albo garażu. Dlaczego kranik do oplotu się nie nadaje? A odłączenie czujnika temperatury to 5 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się