pedro22 Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Pedro, ja doświadczalnie obliczyłem "swój" wzór:(Wszystkie słody i dodatki niesłodowane) x 0.7 / objętość = BLG - i mi się taki wzór sprawdza. Czyli z tych twoich 8 kg zrobiłbym 25 l jakieś 22 BLG... A z dodatków niesłodowych podobno wychodzi większy ekstrakt, bo np. kaszki nie mają łuski, tylko sam środek. A słoduje się, żeby byly enzymy... Patrząć na to co mógłbyś osiągnąć, przeraziła mnie troche moja wydajność. Zastanawia mnie jednak jedna rzecz - gotowe zestawy surowców na BA. Weźmy np Koźlak 16 blg : monachijski + pilzneński 3,5 kg karmelowe 0,5 kg z mojego wzoru i zasad wynika że mogę osiągnąć 16,15 blg - czyli prawie jak opisano w zestawie. Z twoich zasad - prawie 22 ! Jeżeli weźmiesz dowolny inny zestaw to wyniki są takie same. Z mojego wzoru, zasad i doświadczenia wynika że 4 kg słodu da mi 20 litrów 12 blg, z Twojego wzoru wynika że 14 blg, ale jak dodamy 25 dkg karmelowego to już 15. Zastanawiam sie skąd taka duża wydajność u Ciebie - zwłaszcza patrząc na zestawy z BA. Mało tego - popatrz na receptury na wiki. Z incydentalnymi wyjątkami sprawdzał by się mój wzór. Jaki wzór stosować, to jest rzezc wtórna. Najważniejsze pytanie jest takie - dlaczego w moim przypadku słody karmelowe tak obniżają wydajność, jakby ich nie było - warzę wyłącznie 'czyste' lagery. Po drugie - dlaczego BA stosuje takie same zasady w swoich zestawach surowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 U mnie od kilku warek Qbrew musiałem ustawić na 93% czyli po polsku 75% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 a jaki masz śrutownik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Walcowy taka totalna amatorka Tu są fotki ale tylko z początków budowy. Być może uprzedzę następne pytanie, filtrator mam taki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 no ja mam kilka metrów ponacinanej rurki, ale śrutownik mam porketa a na razie nie szykuje mi się nic nowego. Ale na razie mi wydajność wystarcza nie będę tańczył przy tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Walcowy taka totalna amatorka Tu są fotki ale tylko z początków budowy. Być może uprzedzę następne pytanie, filtrator mam taki. Zostawię już sprawę niezacierających się słodów karmelowych. Być może to wina sprzętu z BA - niedługo zostanie odstawiony w kąt. Mam do Ciebie pytanie. Kończę już taką kadź zacierno - warzelną jak Speidel. Zostały mi jeszcze do zrobienia sitka do cylindra wewnętrznego. Myślałem już o kupieniu paczki wierteł, ale chyba rzeczywiście szybciej by było ponacinać to tarczą. Jaka jest szerokość tych szczelin ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 przerabiałem to i szczeliny są dużo lepsze zarówno pod względem wydajności jak i pracochłonności wykonania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 ja mam w qbrew ustawioną 85% i tak wychodzi. Liczone po polsku to 65%. 85% po amerykańsku (z uwzględnieniem ekstraktywności słodu) to mniej-więcej 75% po naszemu chyba raczej? A jest jakiś wzór który pozwala przeliczyć wydajność polską na amerykańską? Po polsku mam policzone, ale w BrewTarget ta wydajność ma się nijak do rzeczywistości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Amerykańska jest liczona z uwzględnieniem ekstraktywności słodów, więc raczej jednym wzorem się tego nie przeliczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Amerykańska jest liczona z uwzględnieniem ekstraktywności słodów, więc raczej jednym wzorem się tego nie przeliczy. No właśnie znalazłem taką informację na Home Brewing Wiki. Ale myślałem że jest jakiś wzór liczący choć z grubsza... Jednym słowem trochę kanał z tymi programami. No chyba że na pałę wpiszę tam powiedzmy 80-85% w zależności czy piwo robię o mniejszym czy większym planowanym Blg i dostanę jakieś wyliczenia takie "z grubsza".:rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Możesz przyjąć, że 100% amerykańskie = 80% polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fangir Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 @zgoda - w Twoim arkuszu do liczenia wydajnosci, na zakladce wydajnosc, jest pole "Ilosc ekstraktu" - mowiac szczerze nie wiem, skad te dane wziac - podpowiesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OroTanque Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 też nie śpię i dopijam pszeniczne, ale podpowiem, że ilość słodu podajesz w pierwszej zakładce, jako sumę wszystkich słodów do zacierania. Mi z wyliczeń ostatnich wyszła wydajność 52%. Ale..... jeśli podam dane wejściowe zgodne z przepisem i pozostałe teoreyczne, czyli np. 7,2kg słodu, 23l wybicia, 23l teoretycznej brzeczki ( by odparować do 20l po chmieleniu), 17°Blg itd. dla planowanego AIPA, to wydajność (teoretyczną) pokazuje mi 58%, czyli nadal jakoś mało dla takiej ilości słodów. Inne obliczenia dają mi 51% (53% teoretycznie) lub 68% (78% teoretycznie), więc dochodzę do wniosku, że nie liczę wydajności, bo szkoda czasu i zmartwień, a zacieram, wysładzam i warzę do uzyskania zamierzonego efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fangir Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Ja z regoly zacieram 1,5h - 10 min w 52, 10 min w 62, reszta w 72. Wczoraj po zlaniu do burzliwej BIPA na okolo 20l. brzeczki z 16 BLG1 i z uzyciem 4,88kg zasypu wyszlo mi 58,5% wydajnosci. Nie jest to jakos szczegolnie imponujace, albo zle liczylem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 coś źle policzyłeś: 20litrów x 16 blg x 1,05 / 4,88=68,85% wg mnie b dobra wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fangir Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Policzyłem wg. innego wzoru i wyszło mi tyle samo Spotkać się można, że przyjmuje się wartość 1,05 za stałą, ale to wynikaz e wzoru (gdzie rożnie oblicza się: albo 260, albo 266 - nie wiem z czego to wynika) - zakładam więc, że bezpiecznie można używać wartości 1,05 Jaką wydajność osiągacie na podobnych BLG? Czy obniżenie Ph np. słodem zakwaszającym poprawi wydajność? Co innego można zrobić, żeby było lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Ta "stała" z innego wzoru się liczy. Ta 105 wartość jest bodajże dla 12blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fangir Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 masz 260/(260-BLG) = 1,0X czasami niektorzy podaja 266 - nie wiem z czego to wynika - nie dokopalem sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) Z góry dzięki za przyznanie złotej łopaty za wykopaliska Mam pytanie, czy do wyliczania wydajności podaje się objętość brzeczki bezpośrednio po gotowaniu, czy można liczyć wydajność dodając wody w celu zwiększenia jej objętości, analogicznie blg spada i czy te wartości można podać do wzoru? Czy po prostu po gotowaniu podajemy rzeczywistą objętość i rzeczywisty stopień blg bez korekt związanych z dolaniem wody przed zadaniem drożdży. Edytowane 7 Września 2015 przez jsakic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Z góry dzięki za przyznanie złotej łopaty za wykopaliska Mam pytanie, czy do wyliczania wydajności podaje się objętość brzeczki bezpośrednio po gotowaniu, czy można liczyć wydajność dodając wody w celu zwiększenia jej objętości, analogicznie blg spada i czy te wartości można podać do wzoru? Czy po prostu po gotowaniu podajemy rzeczywistą objętość i rzeczywisty stopień blg bez korekt związanych z dolaniem wody przed zadaniem drożdży. E tam temat nie tak stary : P Wklep sobie jedne i drugie dane - przelicz Jest jakaś różnica? No raczej nie powinno być (chyba, że dochodzą tu błędy pomiaru) Więc możesz i jedno i drugie stosować do obliczeń wydajności. jsakic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Dzięki, u mnie chyba gdzieś nastąpił błąd pomiaru. Różnica w wydajności ok 5%, w każdym razie pierwsza warka z zacieraniem o bardzo słabej wydajności ok. 56%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 (edytowane) ja mam w qbrew ustawioną 85% i tak wychodzi. Liczone po polsku to 65%. No właśnie, co oznacza liczone "po polsku"? Moja wydajność liczona ze wzoru http://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajno%C5%9Bci_warzelni daje wynik na poziomie 60-65%. Jak liczy się nie "po polsku", że wychodzi o 20% wyższa? Edytowane 29 Stycznia 2016 przez tml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Liczenie po amerykańsku uwzględnia ekstraktywność słodu. Po prostu 100% to jest sama mąka, bez łuski. Po polsku liczysz wszystko jak leci, co nie ma zbytniego sensu moim zdaniem, ale co kto woli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Liczenie po amerykańsku uwzględnia ekstraktywność słodu. Po prostu 100% to jest sama mąka, bez łuski. Po polsku liczysz wszystko jak leci, co nie ma zbytniego sensu moim zdaniem, ale co kto woli. Proszę o pomoc w policzeniu wydajności zacierania 22l brzeczki nastawnej 16°Blg Saisona z 6kg zasypu o następującym składzie: - Strzegom pilzneński - 4,6 kg - Strzegom pszeniczny - 0,6 kg - Strzegom monachijski I - 0,6 kg - Weyermann zakwaszający - 0,2kg Z polskiego wzoru wychodzi 63%, bo jak rozumiem nie uwzględnia on faktu, że w słodach tych ekstraktu jest ~80%, zamiast 100%. Czyli najprościej sprawę ujmując, aby otrzymać wynik uwzględniający ekstraktywność słodu moznaby polski wzór podzielić przez 0,8, wówczas moje 63% staje się 79%. zgadza się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Coś w ten deseń, aczkolwiek np. słód bazowy którego ja używam ma 82.5% ekstraktywności. Z kolei słody karmelowe mają niższą ekstraktywność. Najlepiej zajrzeć do atestu słodu dostarczonego przez producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się