pablo Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Osobiście u siebie wszystko mam na szybko złączkach. Dużo, dużo wygodniej. Dodatkowo ostatnio mam wpięty zaworek pomiędzy głowica a kranem Mógłbyś ten temat rozwinąć? Jakie szybkozłączki konkretnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Dzięki za konkretną odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Osobiście u siebie wszystko mam na szybko złączkach. Dużo' date=' dużo wygodniej. Dodatkowo ostatnio mam wpięty zaworek pomiędzy głowica a kranem [/quote']Mógłbyś ten temat rozwinąć? Jakie szybkozłączki konkretnie? Szykozłączki John Guest. Obejrzyj tutaj: http://www.jgspeedfit.com/Home/Products/Plumbing-Fittings/10mm,-15mm,-22mm---28mm-Sizes.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Powoli kompletuje sprzęt i będę przechodził na Kegi po PEPSI. W związku z tym mam pytanie Reduktor firmy Cornelius czy ODL, czym się różnią i który lepszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Mam reduktor z KP, ale może być jakikolwiek który reguluje ciśnienie, a nie przepływ i ma skalę w barach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Witam Również zabieram się za wyszynk piwa z Corneliusów, aczkolwiek chciałbym zachować możliwość używania tradycyjnych kegów. W związku z czym mam dwa pytania. 1. Chciałbym mieć możliwość raz podpinać Corneliusa , a raz głowicę zwykłego Kega. Jak to najprościej rozwiązać? Są jakieś przejściówki? Czy lepiej włożyć jakiś trójnik z zaworem na wężyk? 2. Ile może stać w piwo w otwartym kegu tradycyjnym a ile w Corneliusie? pozdrawiam A.S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Ad. 1 Zastosuj węże piwne i szybkozłączki JG, przepiecie kranu i gazu to max minuta. Ad. 2 w zimnej piwnicy nieraz 2-3 miesiace i sie nie psuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Dzięki Wesoły, patrzyłam na te szybkozłączki które podlinkowałeś i powiem szczerze, że nie wiem którą wybrac. Obecnie mam złączke JG na wężu od gazu i od chłodziarki z gwintem (na oko 1/2 cala) które podpinam do głowicy. Jaką teraz kupić? taką z gwintem zew. którą wkręcę w ten gwint 1/2 cala i podepnę bezpośrednio Do Corneliusa? czy może taką którą podepnę do stalowego króćca złączki co są przewidziane do Corneliusa (też takie mam na Corneliuszach)? czy może jeszcze jakąś inną?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Odezwij się na gg, coś może uda się ustalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 To ja mam pytanie o łączenie węży piwnych. Zakupiłem kolumnę z kranem, ale węże ma po prostu na chama ucięte. I teraz nie wiem czym połączyć wąż od kega z tym w kolumnie? Potrzebne są do tego jakieś specjalne złączki, czy wystarczy zwykła ogrodnicza złączka + opaski zaciskowe? A może lepiej będzie rozmontować kolumnę i wywalić ten stary wąż, a wpiąć ten nowy? Nowego mam 1.5m, więc powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 lepiej wymień, a co będziesz używać jakiegoś po tyskim albo warce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Więcej łączeń to większe ryzyko wycieku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Najlepiej zrób co się da na szybkozłączkach, reszt ana zaciskach jednorazowych. Oczywiście wszystko na wężach piwnych 3/8" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wbl Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 3. Co do mycia kega na są filmy instruktażowe, które wyczerpują temat. Na filmie gość dość łatwo rozbiera końcówki kega. U mnie grzybki zaworków blokowane są przez trójramienne blaszki zaparte o korpus końcówki - może rozebrałbym to przy pomocy śrubokręta, tylko czy potrafiłbym potem złożyć. Czy jest jakiś myk, żeby wyciągnąć grzybki zaworków z gniazd (korpusów końcówek)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 W moich kegach są 2 rodzaje końcówek . Te trójramienne blaszki można podważyć , później wciskasz i wskoczą na swoje miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wbl Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Te trójramienne blaszki można podważyć Masz na to jakiś patent? Śrubokrętem trochę niewygodnie, trzeba mieć 2 i trzecią rękę lub imadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Mi blaszki wygodnie podważało się korkociągiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Mam wątpliwości względem nagazowywania piwa w kegu. Pierwsze spaprałem, bo nic nie wiedziałem na ten temat, więc chciałbym sobie rozjaśnić. Piwo ma temperaturę 14°C, chcę je nagazować do 2.4v/v. BS wyliczył mi, że powinienem podłączyć 1.4 bara, żeby po ok. 3 tygodniach mieć oczekiwany poziom nasycenia CO2. * Czy po tych 3 tygodniach mogę odpiąć gaz i zostawić kega w lodówce, czy ciśnienie musi być podpięte przez cały czas? * Gdyby podniosła się temperatura piwa, to trzeba wykonywać jakieś myki z podawanym ciśnieniem? Na przykład wtedy, gdybym musiał wyjąć kega z lodówki na parę dni i zostawić w temperaturze pokojowej - co przed nagazowaniem, a co gdy już jest nagazowane? * Czy da się nagazowywać piwo w wyższej temperaturze, niż potem będzie podawane do wyszynku, np. nagazować w 18°C i wstawić do lodówki w 14°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 1. Możesz, bo to co trzeba już sie rozpuści. 2. Jesli keg jest szczelnie zamknięty to pod wpływem temp. zacznie się wydzielać CO2, który spowoduje wzrost ciśnienia; ciśnienie w kegu będzie większe a w piwie będzie mniej gazu, co nie oznacza, że będzie go za mało 3. Da się, musisz popatrzeć w tabele jakie ciśnienie w temp 18 °C odpowiada piwu o określonym wysyceniu w temp 14 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Następne pytanie, tym razem o wyszynk piwa po nagazowaniu. Takie coś znalazłem na HBT na pytanie dlaczego komuś w miarę ubywania piwa z kega leci coraz więcej piany: It's just that your serving line is balanced for say 2.2 volumes and your pressure is set for 2.5 volumes. If you want 2.5 volumes, the answer is to lengthen the serving line. Co by oznaczało, że długość węża piwnego musi być dobrana do poziomu nagazowania - jeżeli wąż piwny jest wyliczony na 2.5v/v, to podpięcie słabiej nagazowanego piwa (i podanie niższego ciśnienia) będzie skutkowało nalewaniem coraz większej ilości piany. To mi się nie mieści w głowie, ale może ta amerykańska odpowiedź wynika z tego, że oni tam nie używają kranów z kompensatorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Przeciwnie - jeśli przez zbyt krótką instalację będziesz nalewał piwo o dużym wysyceniu to w momencie opuszczenia kranu piwo będzie się gwałtownie pieniło. Tak samo jak piwo nalewane bezpośrednio z kega (z pominięciem nalewaka i głowicy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 (edytowane) Nie mam pojęcia czy wrzucam to do dobrego tematu, ale co tam... Opierając się na tabeli z tej strony: http://www.kegerators.com/carbonation-table.php zrobiłem tabelkę z bardziej ludzkimi jednostkami. Jest to przygotowany do wydruku pdf - można powiesić go na kegaratorze itp. Do pobrania jest tutaj (wystarczy kliknąć "pobierz"): http://sendfile.pl/86508/nagazowanie_w_kegu_forum.pdf Jeśli uznacie to za wartościowe to oczywiście można kopiować, przerabiać, kolorować itp. W tej chwili zakegowałem pierwsze piwo i postanowiłem sobie przygotować tabelkę sztucznego nagazowania, żeby nie przeliczać w przyszłości jednostek. Edit: Jeśli kogoś interesuje bardziej plik excela to proszę o informację. Też go gdzieś wstawię lub wyślę na email. Edytowane 20 Lipca 2011 przez grzechu_k Wajcha 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuś Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Rozkręciłem KEG do umycia, nie zwracając uwagi na zawory do szybkozłączki. Jeden ma na nakrętce nacięcia, drugi jest gładki. Który powinien być przykręcony na wyjście OUT a który na wejście IN, aby nie było problemów z podłączeniem odpowiedniej szybkozłączki. Dzięki za szybką odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Rozkręciłem KEG do umycia, nie zwracając uwagi na zawory do szybkozłączki. Jeden ma na nakrętce nacięcia, drugi jest gładki. Który powinien być przykręcony na wyjście OUT a który na wejście IN, aby nie było problemów z podłączeniem odpowiedniej szybkozłączki. Dzięki za szybką odpowiedź Nie wiem dokładnie o co chodzi z ponacinaną nakrętką, ale: Szerszy zawór - krótsza rurka - In (co2) biała końcówka Cieńszy zawór - dłuższa rurka - out (piwo) czarna końcówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 BBB- beer- black- bald (piwo-czarny-gładki) GGG- gas- grey- groove (gaz- szary- nacięcia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się